Ζήτημα πολιτικού ήθους θέτει το ΜέΡΑ25 για τον εναγκαλισμό ΣΥΡΙΖΑ – Αδαμοπούλου

Ζήτημα πολιτικού ήθους θέτει το ΜέΡΑ25 για τον εναγκαλισμό ΣΥΡΙΖΑ – Αδαμοπούλου

Αντιδράσεις, πρωτίστως, αλλά όχι μόνο, στο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, προκαλεί, η “επιθετική” κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εντάξει, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του τη βουλευτή Α΄Αθηνας Αγγελική Αδαμοπούλου, που  είχε αποχωρήσει από το ΜέΡΑ25 και είχε  ανεξαρτητοποιηθεί χωρίς να παραδώσει την έδρα της. Μάλιστα, ήδη, στελέχη του ΜέΡΑ25  καταγγέλλουν ως πρακτική που δεν συνάδει με τα αριστερά ειωθότα τόσο τη διατήρηση της έδρας από μέλος του Κοινοβουλίου που είχε εκλεγεί με ψηφοδέλτιο άλλου κόμματος όσο και την αποδοχή εκ μέρους της Κουμουνδούρου της προσάρτησής της έδρας,  διαρκούσης της ίδιας κοινοβουλευτικής θητείας.

Μάλιστα, υπήρξαν και  σχόλια για τη διαφορετική τακτική που ακολούθησε η Χαριλάου Τρικούπη και η έτερη βουλευτής που είχε αποχωρήσει από το ΜέΡΑ25, η Κωνσταντίνα Αδάμου, η οποία έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αλλά δεν εντάχθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΜέΡΑ25 και ηγετικό του στέλεχος Σπύρος Δερβενιώτης με καυστικό τρόπο κατακεραύνωσε την προσχώρηση της Αγγελικής Αδαμοπούλου στην Κουμουνδούρου σημειώνοντας:  «Eξαιρετικό το τάϊμιγκ της Αγγελικής Αδαμοπούλου να προσχωρήσει στο ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες αφ΄οτου και τα τελευταία καλοπροαίρετα μέλη του σκίζανε τις κομματικές τους ταυτότητες για την υπερψήφιση του επιδόματος των 600 ε στα “όργανα”. Εξαιρετική και η επίδειξη πολιτικού ήθους της να κεράσει στο ΣΥΡΙΖΑ την έδρα που πήρε από ψηφοφόρους του ΜέΡΑ25, κάτι που ούτε η Αδάμου δε διανοήθηκε να κάνει όταν προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ».

Πάντως, σε γενικό πλαίσιο το ΜέΡΑ25 ασκεί αυστηρή κριτική περί πολιτικού αμοραλισμού και καιροσκοπισμού   προς βουλευτές που εκλέχθηκαν με τα ψηφοδέλτιά του, αποχώρησαν  από το κόμμα χωρίς καν να παραδώσουν τις έδρες τους και είτε εντάχθηκαν  στην Κουμουνδούρου  είτε στη Χαριλάου Τρικούπη. Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος εξαπολύει πυρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ,  εντάσσοντας και τα δυο κόμματα στο μνημονιακό τόξο και κατηγορώντας τα για την τακτική που ακολουθούν στο πλαίσιο του μεταγραφικού τους …οίστρου.

Ο δρ Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων και συνδιευθυντής του mέta, του Κέντρου Μετα-καπιταλιστικού Πολιτισμού του ΜέΡΑ25 Σωτήρης Μητραλέξης σχολίασε: « Όμοιος ομοίω αεί πελάζει: αφού…έδωσαν τα χέρια Τσίπρας & Αδαμοπούλου,να θυμηθούμε τι λέγαμε παλιά για τον κυνικό πολιτικό τυχοδιωκτισμό των 2 τυχαία εκλεγεισών—άλλη για ΣΥΡΙΖΑ τράβηξε, άλλη για ΠΑΣΟΚάρα—,ότι «άνοιξε η μεταγραφική περίοδος», & μας λέγανε συνωμοσιολόγους ξερωγώ…». Μάλιστα, το σχόλιο του Σωτήρη Μητραλέξη προσυπέγραψε με retweet και ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Δεν είναι έκπληξη ούτε προφητεία να αποτυπώνεται σε αναλύσεις η ενίσχυση της μεταγραφικής κινητικότητας. Την επιτείνει η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό ενόψει των επερχόμενων εκλογών.   Τα κόμματα αναπτύσσουν από καιρό την επιρροή τους ανά την Ελλάδα και σε όλους τους χώρους δραστηριότητας ώστε να προσελκύουν προσωπικότητες από όλους τους χώρους, χωρίς να αποκλείουν (αντιθέτως “κυνηγώντας”) και  πρόσωπα προερχόμενα από άλλους πολιτικούς χώρους για να δείξουν την ευρύτερη εμβέλειά τους. Μάλιστα, όσο πιο ελαφρύ είναι το ιδεολογικό έρμα, όπως συμβαίνει κυρίως στα κόμματα εξουσίας που δίνουν περισσότερο βάρος στην ψηφοθηρική αριθμητική του εκλογικού προϋπολογισμού, ενόψει της κάλπης, τόσο πιο πιεστική είναι η πολυσυλλεκτική στόχευση.  Πάντως, υπάρχει μια πρόσθετη παράμετρος  που ενισχύει φυγόκεντρες δυνάμεις κυρίως από πιο “μικρά” κοινοβουλευτικά κόμματα με κατεύθυνση προς τα κόμματα εξουσίας:  είναι το δημοσκοπικό πολιτικό κλίμα, που διαμορφώνουν τα ποσοστά που προκύπτουν από έρευνες εταιρειών  κοινής γνώμης και τα οποία έχουν χαρακτηριστικά  “χρηματιστηρίου”,  ανεβοκατεβαίνοντας οριακά στον άξονα του 3% “εντός ή εντός βουλής).

Το ΜέΡΑ25 είναι από τα κοινοβουλευτικά κόμματα που έχουν “πληγεί” από το  “πήγαινε-έλα” βουλευτών του που αποχωρούν. Δεν είναι τόσο, ή μόνο, οι  δημοσκοπήσεις που αξιοποιούνται από πολιτικούς αντιπάλους για να το εμφανίζουν στην κόψη του ξυραφιού της εκλογικής κοινοβουλευτικής επιβίωσης. Κατά την ηγετική ομάδα του, το ΜΕΡΑ25 «δέχεται την ολομέτωπη επίθεση των ολιγαρχών, τους οποίους καταγγέλει ονομαστικά μέσα κι έξω από τη Βουλή». Τη διατύπωση αυτή είχε χρησιμοποιεί    το ΜΈΡΑ25 σχολιάζοντας  τον Οκτώβριο του 2022 την ανεξαρτητοποίηση της βουλευτή του, Φωτεινής Μπακαδήμα.

Πάντως, το ΜέΡΑ25 συνεχίζει να έχει δυναμική παρουσία με πολιτικές παρεμβάσεις, ενώ τα στελέχη του μάχονται  ώστε να έχουν ισχυρή  εκπροσώπηση και στην επόμενη βουλή. Ηχηρή ήταν η  πρόσφατη ανακοίνωση της ένταξης στο ΜέΡΑ25 του τραγουδοποιού και ερμηνευτή Δημήτρη Ζερβουδάκη. Ομως, ο προβληματισμός για τις αποχωρήσεις υπάρχει στο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Σε υψηλούς τόνους αντέδρασαν στελέχη του ΜέΡΑ25 στην ένταξη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία   της Βουλευτή Α΄ Αθηνών, Αγγελικής Αδαμοπούλου, η οποία είχε ανεξαρτητοποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο, οπότε αποχώρησε  από το ΜέΡΑ25  , με αιχμές κατά του επικεφαλής του Γιάνη Βαρουφάκη  για μετατροπή του κόμματος σε  «κλειστή λέσχη εκλεκτών»  .  Και δεν είναι τυχαίο ότι  οι επιθέσεις του ΜέΡΑ25 διευρύνθηκαν και προς την άλλη πρώην βουλευτή του που είχε ανεξαρτητοποιηθεί τον Ιούλιο του 2021 , την Κωνσταντίνα Αδάμου, (είχε αποχωρήσει επίσης κατηγορώντας τον Γιάνη Βαρουφάκη για αυταρχισμό και αντιδημοκρατικές πρακτικές) και  ήδη από τον Μάιο του 2022 έχει προσχωρήσει επισήμως στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αλλά  παραμένοντας ανεξάρτητη βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης.
Περίσσεψαν τα δηκτικά σχόλια από κορυφαία στελέχη του  ΜέΡΑ25.   Το μεσημέρι της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου 2022, λίγο αφότου δημοσιοποιήθηκε ότι η Αγγελική Αδαμοπούλου στις γραμμές της Κουμουνδούρου και γίνεται βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης  επεσήμανε τα εξής μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter:
«Όπως είχαμε εξ’ αρχής επισημάνει, οι πραγματικοί λόγοι αποχώρησης της κ. Αδαμοπούλου, ήταν η προσωπική της πολιτική “κωλοτούμπα” για να συνταχθεί με τον μετρ του είδους και να απεμπολήσει κι αυτή το αντιμνημονιακό της παρελθόν. Της ευχόμαστε καλή τύχη στο νέο της συστημικό κόμμα». Τη δήλωση αυτή ανέδειξε και ο βουλευτής του Μέρα25 Κλέων Γρηγοριάδης.
Διαβάστε επίσης:
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter