Ζοφερή η κατάσταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ζοφερή η κατάσταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες

Την κοινή τους πεποίθηση ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε στην πρόσφατη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν ελήφθησαν έγκαιρα, εξέφρασαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος  της ολομέλειας προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε την Τρίτη στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελευθέρων επιστημόνων-επαγγελματιών,  εξέφρασαν, εκτός των άλλων, τον έντονο προβληματισμό τους για την μέχρι σήμερα αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση των οικονομικών και θεσμικών ζητημάτων που απασχολούν τους  παραπάνω κλάδους και κατέθεσαν προτάσεις, καλώντας την κυβέρνηση να τις υιοθετήσει. Μεταξύ αυτών ήταν η επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά κ.α.

Οι εξαγγελίες, δεν άγγιξαν κρίσιμα θέματα

Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ, υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή του ότι: «είναι εμφανής η εστίαση των μέτρων που ανακοινώθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από την κυβέρνηση στην βραχυπρόθεσμη και πιθανότατα προσωρινή ενίσχυση των εισοδημάτων και των επιπτώσεων της ακρίβειας, αλλά είναι ερωτηματικό πόσο έγκαιρα ελήφθησαν και πόσο επαρκή θα είναι.  Ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται εκτός της κύριας κυβερνητικής στόχευσης σχετικά με την καταπολέμηση των επιπτώσεων της ακρίβειας και αυτό το τμήμα είναι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Τα κυβερνητικά μέτρα κινήθηκαν σε προεκλογικούς ρυθμούς με ένα σημαντικό μέρος των εξαγγελιών να έχει επιδοματικό χαρακτήρα, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν τόλμησαν δομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις. Κάθε παρέμβαση ενίσχυσης των εισοδημάτων, έμμεση ή άμεση είναι καλοδεχούμενη, ιδίως όταν αυτή η ενίσχυση κατευθύνεται σε κατηγορίες συμπολιτών μας με υψηλή οριακή ροπή προς κατανάλωση, όπως είναι οι χαμηλό-συνταξιούχοι και τα ευάλωτα νοικοκυριά. Ζητούμενο ωστόσο είναι κατά πόσο αυτά τα χρήματα θα «πέσουν» στην αγορά για να ανακόψουν την υφεσιακή τροχιά στην οποία έχουμε εισέλθει και δεν θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν κυρίως μέρος της εξελισσόμενης κρίσης ιδιωτικού χρέους προς τράπεζες, παρόχους ενέργειας, αλλά και προς το ίδιο το Δημόσιο. Δυστυχώς οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν άγγιξαν  πολύ κρίσιμα θέματα της αγοράς όπως η ρύθμιση χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα, το Δημόσιο και τις τράπεζες ή η ενίσχυση της ρευστότητας ή τα αυξανόμενα λειτουργικά κόστη και κόστη πρώτων υλών των επιχειρήσεων».

Πιθανώς ο τελευταίος χειμώνας για πολλές επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος  του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε από την πλευρά του ότι: «αν δεν υπάρξουν εδώ και τώρα μέτρα πραγματικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτός ο χειμώνας θα είναι ο τελευταίος για πολλές από αυτές. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να έχουν διττή στόχευση. Από τη μία στη μείωση των τιμών και της ενέργειας και γενικότερα προϊόντων και υπηρεσιών και παράλληλα στην ενίσχυση των επιχειρήσεων μας ώστε επιβιώνοντας σήμερα, να έχουν προοπτικές ανάπτυξης αύριο». Ο κύριος Χατζηθεοδοσίου, πρότεινε να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά αγαθά από το 13% στο 6% και να θεσπιστούν 120 δόσεις για το σύνολο των οφειλών, ώστε να αποφευχθεί ένα μαζικό κύμα χρεοκοπιών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Υπό οικονομικό διωγμό οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Για λογαριασμό των δικηγόρων, ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος της ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός επισήμανε ότι «ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιστήμονες και οι μικρομεσαίοι είναι υπό οικονομικό διωγμό. Βρίσκονται ανάμεσα   στη Σκύλα της ακρίβειας και του πληθωρισμού και τη Χάρυβδη του δραματικού περιορισμού των εισοδημάτων τους. Αγνοήθηκαν πλήρως  από τον Πρωθυπουργό στις εξαγγελίες της ΔΕΘ.  ‘Έγιναν 300.000 λιγότερες δικηγορικές πράξεις το 2020 σε σύγκριση με το 2019, 100.000 λιγότερες το 2021 και ήδη μέχρι 30/9 υπολείπονται κατά  460.000 το 2022».

Παράλληλα, ο κύριος Βερβεσός ζήτησε την αναστολή αύξησης ασφαλιστικών εισφορών για το 2023, την κατάργηση ή άλλως αναλογική μείωση του τέλους επιτηδεύματος, την εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης για απαλλαγή του ΦΠΑ ως τις 25 χιλιάδες ευρώ, τη χορήγηση κινήτρων σε νέους επαγγελματίες, μέσω ΕΣΠΑ για δημιουργία ατομικών επιχειρήσεων ή εταιρειών, την επιβολή πιστοποιητικού βαρών στις εμπράγματες δίκες, και τη χορήγηση επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του κανονισμού παροχών του ΕΦΚΑ.

Να θεσπιστούν κριτήρια για τον ορισμό της πρώτης κατοικίας

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γεώργιος Ρούσκας, σημείωσε από την πλευρά του, ως προς   τις   ασφαλιστικές   εισφορές,   ότι   θα   πρέπει   να   επανεξεταστεί  από  την κυβέρνηση η αύξησή τους από 01.01.2023 κατά 10% σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο «Βρούτση» λόγω   τιμαριθμικής  προσαρμογής, καθώς ήδη αρκετοί ασφαλισμένοι  αδυνατούν να  εκπληρώσουν  τις  υπάρχουσες  ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους. Σημείωσε ακόμα, ως προς τους φορολογικούς συντελεστές, ότι θα πρέπει τουλάχιστον να εξισωθούν με αυτές των επιχειρήσεων. Δεν μπορεί οι επιχειρήσεις να έχουν ευνοϊκότερους συντελεστές. Ως προς τους πλειστηριασμούς, είπε ότι θα πρέπει, επιτέλους, η Πολιτεία να θεσπίσει κριτήρια για τον ορισμό της πρώτης κατοικίας καθώς και για τον ακριβή ορισμό της «ευαλωτότητας» του οφειλέτη. Τέλος, ως προς το τέλος επιτηδεύματος, υπογράμμισε ότι πρόκειται για φόρο που πρέπει να καταργηθεί καθώς επιβάλλεται ανεξαρτήτως εισοδήματος και φοροδοτικής ικανότητας.

Ως  προς  την   ψηφιοποίηση, ότι  ο  Έλληνας Συμβολαιογράφος  στο   πλαίσιο   της ηλεκτρονικής   διακυβέρνησης  έχει επωμιστεί  το  βάρος   πλήθους   εργασιών  και αρμοδιοτήτων του Ελληνικού Δημοσίου που δεν αρνείται να εκτελέσει. Εν τούτοις το   Ελληνικό   Δημόσιο δεν   έχει   φροντίσει  να   οργανώσει  τις  Υπηρεσίες   του   με αποτέλεσμα   να   δυσχεραίνεται   ο   συμβολαιογράφος   στην   άσκηση   του λειτουργήματός του. Παράδειγμα επί αυτού αποτελεί το Κτηματολόγιο, στο οποίο ενώ έγιναν βήματα προόδου προς την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του, εντούτοις, κυρίως,  η  υποστελέχωση  των   Υπηρεσιών   του   Φορέα   και   των   Κτηματολογικών Γραφείων   ανατρέπει   τα   θετικά   αποτελέσματα   της   ψηφιοποίησης,  προκαλεί καθυστερήσεις   στους   χρόνους   ολοκλήρωσης   της   συναλλαγής,  δημιουργεί προβλήματα στην δανειοδότηση των ενδιαφερομένων και κατ’ επέκταση στην ίδια την συναλλαγή και επιτείνει την ταλαιπωρία των συναλλασσόμενων.

Η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, Μαρία Μπρουζούκη, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο Νικόλαο Γιάννη ζήτησε τέλος, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ για δημιουργία και αναβάθμιση Ατομικών επιχειρήσεων και Αστικών Εταιρειών, την αναστολή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, τη θέσπιση επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες, τη θέσπιση 120 δόσεων  για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές και την αύξηση των αμοιβών των δικαστικών επιμελητών.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Στρατηγική της κυβέρνησης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις συγχωνεύσεις ή λουκέτο

Η… ασάφεια Άδωνη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που για την Κομισιόν είναι «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας (Video)

Η… ασάφεια Άδωνη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που για την Κομισιόν είναι «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter