Ζοφερό το μέλλον του επιχειρείν

Ζοφερό το μέλλον του επιχειρείν

Αγωνιούν οι επαγγελματίες που βλέπουν τις ανελαστικές υποχρεώσεις τους να τρέχουν σε συνθήκες μηδενικής εισπραξιμότητας.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις για την άμβλυνση των συνεπειών από τον υγειονομικό αποκλεισμό που έφερε κλείσιμο σε δεκάδες επιχειρήσεις μοιάζουν με ασπιρίνη σε βαριά ασθενή που χρήζει χειρουργικής επέμβασης…

Καθίσταται σαφές ότι σε κατάσταση μηδενικών εισπράξεων και τζίρου μέτρα όπως η χορήγηση ειδικού επιδόματος 800 ευρώ σε όσους εργαζόμενους έπαψαν να απασχολούνται λόγω του υποχρεωτικού κλεισίματος των εμπορικών καταστημάτων, η μείωση του ενοικίου κατά 40%, η οριζόντια αναστολή της πληρωμής φόρων και εισφορών έως τις 31 Ιουλίου και η αναβολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες δεν μπορούν να… προσφέρουν γιατρειά όταν η πραγματική οικονομία έχει ουσιαστικά σβήσει.

Μοιάζει απίθανο

Πράγματι, όπως και να έχει, σε συνθήκες μηδενικής εισπραξιμότητας το να καλείσαι να πληρώσεις το 60% του ενοικίου για ένα κλειστό κατάστημα, με παράλληλη καταβολή όλων των υπόλοιπων ανελαστικών δαπανών (ρεύμα, τηλεπικοινωνίες, νερό κ.λπ.), μοιάζει απίθανο. Οπως απίθανη μοιάζει και η καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ύστερα από τέσσερις μήνες, καθότι ένας επιχειρηματίας θα πρέπει να πληρώσει τόσο τις τρέχουσες τότε υποχρεώσεις όσο και όσες προέκυψαν στο διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.

Βέβαια τόσο η προσωρινή μη καταβολή των αποδοχών σε απασχολούμενους όσο και η διάθεση σημαντικών ποσών για την αγορά προϊόντων (χαρτί υγείας, χλωρίνη, οινόπνευμα, μακαρόνια κ.λπ.) θα οδηγήσουν, όταν ξεπεραστεί η πανδημία, σε στάση εμπορίου αφού ουδείς θα διαθέτει χρήματα για δαπάνες όπως ένδυση, υπόδηση κ.λπ.

Αυτή την κατάσταση αντιμετωπίζουν ήδη αυτήν τη στιγμή όσες επιχειρήσεις έχουν μείνει ανοικτές (εφόσον δεν έκλεισαν με απόφαση της πολιτείας), χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι των λεγόμενων επιστημονικών επαγγελμάτων (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, κτηνίατροι, μηχανικοί, μηχανολόγοι, λογιστές, ψυχολόγοι κ.λπ.) αλλά και πολλοί κυρίως αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο των υπηρεσιών.

Η καταβολή εισφορών

Εκτός από τη δύσκολη αυτή κατάσταση θα πρέπει να τονιστεί ότι υφίσταται και ο βραχνάς της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών του ίδιου του εργοδότη για τον μήνα Ιανουάριο, οι οποίες θα έπρεπε να καταβληθούν μέχρι τις 20 Μαρτίου, καθώς με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις η τρίμηνη αναστολή πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών ισχύει για τις εισφορές Φεβρουαρίου και μετά.

Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες καλούνται να βρουν λύση χωρίς να υφίσταται διέξοδος, αφού σε συνθήκες έλλειψης ρευστότητας πρέπει παράλληλα να συντηρήσουν την οικογένεια και τον εαυτό τους για όσο διάστημα μείνει σβηστή η παραγωγική μηχανή της χώρας λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Ασπιρίνη το ειδικό επίδομα 800 ευρώ για όσους έχασαν τη δουλειά τους, η μείωση ενοικίου κατά 40% και η αναστολή πληρωμής φόρων έως το τέλος Ιουλίου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter