«Ζωφοριάζουσες» της Παλίντας Γεωργουλάκου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Παράταση Έκθεσης έως 23 Απριλίου

Μετά την πολυπληθή προσέλευση και τις ενθουσιώδεις κριτικές κοινού και ειδικών που απέσπασε η έκθεση «Ζωφοριάζουσες» της Παλίντας Γεωργουλάκου, παρατείνεται έως  τις 23 Απριλίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.  

Η ζωγράφος παρουσιάζει μια σειρά πινάκων, που θυμίζει έναν σιωπηλό, αρχαιοελληνικό χορό, βασίζεται πάνω στο ελληνικό γυναικείο κάλλος και εμπνέεται από τις κροκοσυλλέκτριες της Θήρας, την Αφροδίτη της Μήλου, τη Νίκη της Σαμοθράκης και τις Καρυάτιδες.

Οι «Ζωφοριάζουσες», όπως εξηγεί η δημιουργός, αναλύοντας την ίδια τη λέξη, «φέρουν τη ζωή και άρα τη συνέχεια, σηματοδοτούν την μετεξέλιξη της αρχαίας ελληνικής τέχνης που διαμέσου των σύγχρονων δημιουργών, συνομιλεί με το σήμερα μέσα από πρωτότυπα έργα, πρεσβευτές μιας  χώρας που κοιτάζει το μέλλον με αρματωσιά το στιβαρό παρελθόν και την ιστορία της».

Η Παλίντα Γεωργουλάκου πρωτοτυπεί δημιουργώντας μιαν ειδική ανάγλυφη βάση, έναν πολλαπλής διαστρωμάτωσης και επεξεργασίας καμβά, που αφηγείται την ιστορία διαμέσου των αιώνων, αναδεικνύοντας με τόλμη τη ρωγμή του χρόνου.

Αυτό που την έκανε να ασχοληθεί με το θέμα, ήταν όπως ομολογεί, η αγωνία της για τον ξενιτεμό των ελληνικών αριστουργημάτων της κλασσικής αρχαιότητας. “Αναρωτήθηκα γιατί αυτά τα αγάλματα να υπάρχουν μόνο σε μουσεία και οι κροκοσυλλέκτριες να κοσμούν μόνον αμετακίνητους τοίχους. Σκέφτηκα πως έπρεπε κάτι να κάνω που να μοιάζει σαν αυτός ο σιωπηλός, αρχαίος γυναικείος χορός να γύρισε σπίτι του”, αναφέρει η καλλιτέχνις. “Όταν πριν από χρόνια ήρθα σε επαφή με την τεχνοτροπία της αρχαίας θηραϊκής τοιχογραφίας, οραματίστηκα να φέρω στο παρόν αυτές τις υπέροχες γυναικείες φιγούρες, αναδημιουργώντας με μια σύγχρονη τεχνική και με απέραντο σεβασμό στον κυκλαδικό πολιτισμό”, σημειώνει.

Ο διευθυντής ανασκαφών στο Ακρωτήρι Θήρας, ομότιμος καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος Γ. Ντούμας, κείμενο του οποίου φιλοξενείται στον κατάλογο της έκθεσης, δε διστάζει να σημειώσει μεταξύ άλλων: “Με εντυπωσιάζει η επίδραση που ασκεί η τέχνη της Θήρας τόσο σε καλλιτέχνες όσο και σε απλούς ταλαντούχους ανθρώπους”!

Πληροφορίες

Διάρκεια έκθεσης έως 23 Απριλίου

Ημέρες και ώρες: Δευτέρα – Κυριακή, 18.00 – 22.00

MCF | Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, Ταύρος

Αθήνα 177 78

email: info@mcf.gr | www.mcf.gr

Συντονισμός, επιμέλεια, προβολή: Μάνια Ζούση & Γιώργος Κατσώνης 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter