Ζόμπι με… πολιτική ταυτότητα

Ζόμπι με… πολιτική ταυτότητα

Πέντε ταινίες με ζόμπι, από τις αλληγορικές αναφορές στο Βιετνάμ μέχρι τους νεκροζώντανους ναζί και τις τρελές αγελάδες

1968 – ΗΠΑ Η νύχτα των ζωντανών νεκρών

Σκηνοθέτης: Τζορτζ Ρομέρο

They won’t stay dead: Δύο αδέλφια κυνηγημένα από ζόμπι βρίσκουν καταφύγιο σε ένα αγρόκτημα όπου ανακαλύπτουν άλλα πέντε άτομα κρυμμένα.

Ξυπνήστε, νεκροζώντανοι: Το καλτ αριστούργημα που άλλαξε τα πάντα φέρνοντας για τα καλά τα ζόμπι στη ζωή μας. Ασπρόμαυρη φωτογραφία, μικροαστοί του Τέξας εγκλωβισμένοι στο υπόγειο εγκαταλειμμένου αγροκτήματος και η τηλεόραση να δίνει οδηγίες επιβίωσης στους ζωντανούς: «Πυροβολήστε τα ζόμπι στο κεφάλι». Ο Ρομέρο με ερασιτέχνες ηθοποιούς και μόλις 130.000 δολάρια έφτιαξε μια τρομακτική αλληγορία για το Βιετνάμ και τη συντηρητική Αμερική εστιάζοντας κυρίως στον ρατσισμό της κοινωνίας και έχοντας για βασικό ήρωα έναν μαύρο τον οποίο ο σερίφης του φιλμ βιάζεται να σκοτώσει κι ας μην έχει δαγκωθεί ακόμη από ζόμπι!

1972 – Ισπανία La orgia de los muertos

Σκηνοθέτης: Χοσέ Λουίς Μερίνο

They won’t stay dead: H παρουσία σατανικών πνευμάτων προκαλεί τρόμο στους κατοίκους απομονωμένου χωριού των Καρπαθίων ο οποίος εντείνεται από τη στιγμή που ανακαλύπτουν το άψυχο σώμα μιας γυναίκας να κρέμεται από ένα δέντρο. Ενας συγγενής της νεκρής φτάνει στο χωριό για να διαλευκάνει την υπόθεση, αλλά οι ντόπιοι τον προειδοποιούν πως «όταν νυχτώνει μυστήρια πράγματα συμβαίνουν εδώ καθώς οι νεκροί κάνουν όργια».

Ξυπνήστε, νεκροζώντανοι: Μια ξεχωριστή στιγμή στη φιλμογραφία των ζόμπι με πρωταγωνιστή τον Πολ Νάσι (μεταξύ άλλων έχει υποδυθεί τη μούμια, τον δρα Τζέκιλ, τον λυκάνθρωπο κ.ά.), με σαφείς παραβολές για τον φρανκισμό που κράτησε την Ισπανία στο σκοτάδι και στον τρόμο. Αρχικά παίχτηκε στην Ελλάδα ως «Βουντού, το σπέρμα των βρικολάκων», προτού λυθεί η παρεξήγηση και στη βιντεοκαριέρα του διορθωθεί ο τίτλος με τον πιο εύστοχο «Η επιστροφή των ζόμπι».

2000 – Ιαπωνία Versus

Σκηνοθέτης: Ρουχέι Κιταμούρα

They won’t stay dead: Δραπέτης φυλακών με ασθενική μνήμη προσπαθεί να σώσει μια κοπέλα από σκληρούς γκάνγκστερ της Γιακούζα στο Δάσος της Μετενσάρκωσης. Στο καταραμένο μέρος όμως οι νεκροί επιστρέφουν με άγριες διαθέσεις.

Ξυπνήστε, νεκροζώντανοι: Φτιαγμένο στο χέρι, χωρίς ειδικά ψηφιακά εφέ ή άλλες σάλτσες, το φιλμ του σχεδιαστή – σκηνοθέτη Κιταμούρα συνδυάζει με απαράμιλλη δεξιοτεχνία το σπλάτερ, τις πολεμικές τέχνες, τα περίφημα ακροβατικά και το μαύρο χιούμορ για να τα «χώσει» στην παραδοσιακή ιαπωνική κοινωνία, στη φεουδαρχία, τη Γιακούζα και στους ιερούς σαμουράι. Για τις κανιβαλιστικές τάσεις των ζόμπι ο Κιταμούρα είναι ξεκάθαρος: η ηρωοποίηση των γκάνγκστερ στο σινεμά ξεπερνά κάθε λογική.

2009 – Νορβηγία Το χιόνι βάφτηκε κόκκινο

Σκηνοθέτης: Τόμι Βίρκολα

They won’t stay dead: Τι μπορεί να συμβεί όταν μια παρέα Νορβηγών φοιτητών ιατρικής (εκ των οποίων ο ένας απεχθάνεται το αίμα) αποφασίζουν να χαλαρώσουν στις χιονισμένες πλαγιές της χώρας τους; Πολλά. Οπως, για παράδειγμα, να συναντήσουν κάποιους ανεπιθύμητους… νεκροζώντανους ναζιστές.

Ξυπνήστε, νεκροζώντανοι: Η παρθενική εμφάνιση ναζί ζόμπι (φυσικά και υπάρχουν, απλώς ρίξτε μια ματιά γύρω σας) σε κινηματογραφική ταινία έχει πολλά ατού. Από το πώς γράφει το κόκκινο αίμα πάνω στο κατάλευκο χιόνι μέχρι το σκανδιναβικό φολκλόρ κι ένα απαράμιλλο κανιβαλιστικό νορβηγικό χιούμορ που δεν μασάει τα λόγια του. Η ταινία έγινε καλτ επιτυχία σε διάφορα φεστιβάλ σε τέτοιο βαθμό ώστε έπειτα από λίγα χρόνια γυρίστηκε και η συνέχειά της.

2009 – ΗΠΑ Zombieland

Σκηνοθέτης: Ρούμπεν Φλάισερ

They won’t stay dead: Η νόσος των τρελών αγελάδων έχει μετατρέψει την πλειονότητα των ανθρώπων σε ζόμπι. Οι ελάχιστοι εναπομείναντες προσπαθούν να επιβιώσουν τηρώντας με ευλάβεια κάποιους κρίσιμους κανόνες επιβίωσης. Μέσα στον γενικό χαμό ένας νεαρός computer geek κι ένας εκκεντρικός τυπάς που αναζητεί μανιωδώς τα κέικ Twinkies συναντούν δύο φοβισμένες κοπέλες.

Ξυπνήστε, νεκροζώντανοι: Οι ζωντανοί είναι πιο τρομακτικοί από τα ζόμπι σε αυτό το ξύπνιο πολιτικό θρίλερ σε συσκευασία μαύρης κωμωδίας. Ο ιδιόρρυθμος τυπάς με έφεση στη βία και λάτρης των γλυκών είναι ο Γούντι Χάρελσον, ο Τζέσε Αϊζενμπεργκ είναι ο μοναχικός και ανέραστος loser κομπιουτεράκιας, οι δύο θηλυκές υπάρξεις (Εμα Στόουν και Αμπιγκέιλ Μπρέσλιν) έχουν το κουσούρι-προτέρημα της εγωιστικής συμπεριφοράς που χρησιμεύει στο μάθημα της επιβίωσης, ενώ ο απέθαντος σταρ του Χόλιγουντ Μπιλ Μάρεϊ υποδύεται τον… εαυτό του!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter