Zώντας στην Σαγκάη

Zώντας στην Σαγκάη

Του Δρ. Γεώργιου Καπογιάννη

Η Σαγκάη είναι μια πόλη όπου ο πολίτης της είναι ένας παγκόσμιος πολίτης. Είναι μια πόλη όπου εγώ και η σύζυγός μου ανακαλύπτουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πόσα πράγματα μπορεί να κάνει κάποιος. Πράγματι, υπάρχουν απεριόριστες ευκαιρίες!

Ως Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Σαγκάη, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η πόλη είναι μια μεγάλη μητρόπολη που μας βοηθά να αναπτύξουμε την οικογένειά μας. Η οικογένεια είναι ταυτόσημη με τον πολιτισμό μας. Στην πραγματικότητα η Κίνα και η Ελλάδα έχουν τόσα πολλά κοινά στοιχεία που φέρνουν ακόμη πιο κοντά τους δύο πολιτισμούς. Εκτός από την οικογένεια, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η φιλοσοφία και άλλοι πυλώνες και των δύο κοινωνιών συνδέονται τόσο καλά. Ακόμα και ο τρόπος απόλαυσης της ζωής: κρασί και δείπνα με φίλους αλλά και ταξίδια και εξερεύνηση! Αυτό μπορεί να βρεθεί εύκολα από το Σιαν στο Νταλιάν, μέχρι το Νίνγμπο ακόμα πιο δυτικά στην Κίνα (Σενζέν) και βόρεια.

Η Σαγκάη μπορεί να θεωρηθεί ως πόλη 1000 ευκαιριών, ως πόλη εξερεύνησης και ανάπτυξης μιας πόλης που ισοδυναμεί με μητρόπολη όπως η Αθήνα, το Παρίσι, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Σίδνεϊ. Ωστόσο, η προγραμματισμένη απευθείας πτήση αποτελεί ορόσημο για τις 2 αυτές πόλεις. Δυστυχώς ο Covid-19 λειτούργησε αρνητικά σε αυτό, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι θα ξαναρχίσει μόλις ανοίξουν τα κινεζικά σύνορα για ταξίδια. Ωστόσο, όσον αφορά το εμπόριο, ο όγκος των εισαγωγών και των εξαγωγών προς τις δύο πλευρές έχει αυξηθεί παρά τον Covid-19 και είμαστε βέβαιοι ότι με τη χρήση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών θα μπορέσουμε να φέρουμε τις δύο χώρες πιο κοντά, όπως αναφέραμε νωρίτερα.

Η Κίνα, ως χώρα έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό για να εισέλθει στην αγορά και αυτό είναι η πολιτιστική της κληρονομιά. Εκτός από τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η πολιτιστική ανταλλαγή έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά με την πάροδο των ετών. Πιο πρόσφατα η τεχνολογία και η εικονική πραγματικότητα βοηθούν πολύ την ανάπτυξη ενός κόμβου μεταξύ δύο παλαιότερων πολιτισμών μέσω των εικονικών μουσείων (www.namuseum.gr και http://v-space.bmy.com.cn). Είναι προφανές ότι οι δύο χώρες μπορούν να μοιραστούν εμπειρίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν και τις δύο πλευρές να αναπτυχθούν και να αναπτύξουν ισχυρές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών και αργότερα να επηρεάσουν τον δυτικό πολιτισμό. «Σκέψου γρήγορα, προσαρμόσου γρήγορα και δες μακριά» είναι το moto μου στη ζωή μου στην Κίνα, αλλά και το άνοιγμα περισσότερων διεθνών συνδέσεων φέρνουν πιο κοντά τις δύο χώρες και έτσι γίνονται πιο ισχυρές.

Αξιοσημείωτο είναι, πως η Cosco στον Πειραιά για περισσότερα από 5 χρόνια έδωσε τη δυνατότητα μείωσης του ποσοστού ανεργίας, αύξησε την ευαισθητοποίηση σε σχέση με τη ναυτιλιακή βιομηχανία, αύξησε τον όγκο των προϊόντων που αποστέλλονται από την ανατολή προς την δύση μέσω του Πειραιά και έδωσε περαιτέρω την ευκαιρία σε ελληνικές εταιρείες να συναλλάσσονται με την Κίνα με ευνοϊκότερους όρους πχ αξιοποιώντας τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου με καλύτερα ποσοστά σε σύγκριση με άλλες χώρες. Ελληνικές εταιρείες είναι εγκατεστημένες στην Κίνα, αλλά και Κινεζικές εταιρείες στην Ελλάδα έτσι υπάρχει ένας πολύ ισχυρός δείκτης που δείχνει ότι υπάρχουν τόσα πολλά κοινά σημεία που και οι δύο χώρες θα μπορούσαν να βοηθήσουν η μία την άλλη. Ένα άλλο πολύ καλό παράδειγμα είναι στις 5 Ιουλίου 2018, η κινεζική εταιρεία china energy investment corporation Ltd, ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας στον κόσμο, όχι μόνο από συμβατικές πηγές αλλά και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και το μεγαλύτερο πετρέλαιο από παραγωγό άνθρακα στον κόσμο, και ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους στην Ελλάδα, ανακοίνωσαν την έναρξη της στρατηγικής τους συνεργασίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter