Ζόραν Ζάεφ: Αυτά είναι τα τέσσερα πιθανά ονόματα της ΠΓΔΜ που προτείνουμε

Ζόραν Ζάεφ: Αυτά είναι τα τέσσερα πιθανά ονόματα της ΠΓΔΜ που προτείνουμε

Η ΠΓΔΜ έχει προτείνει τέσσερις επιλογές για τη διευθέτηση της διένεξης με την Ελλάδα για την ονομασία της, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Οι προτάσεις είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ προς το Reuters μετά τη σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα δεχόταν κάποια απ’ αυτές τις επιλογές, ο Ζάεφ πρόσθεσε: «Ναι… Έχουν επιλογές που προτιμούν περισσότερο και μερικές που δεν προτιμούν και τόσο (όσον αφορά το όνομα)».

Ο ίδιος δήλωσε πως το ζήτημα που παραμένει είναι αν υπάρχει «πραγματική ανάγκη» να αλλάξει το σύνταγμα της ΠΓΔΜ, κάτι που η Ελλάδα έχει επίσης ζητήσει.

«Φυσικά ελπίζουμε ότι θα βρούμε μια λύση (στο θέμα του συντάγματος). Όμως πρέπει να φροντίσουμε για την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα και των δύο πλευρών διότι οι φίλοι φροντίζουν ο ένας τον άλλο».

«Είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε κάποια αλλαγή (του συντάγματος)», είπε ο Ζάεφ, προσθέτοντας εντούτοις δεν θα είναι πολύ μεγάλη, «διότι είναι πολύ δύσκολο».

«Εκείνοι (η Ελλάδα) δεν έχουν μια περιοχή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, είναι η Ελληνική Δημοκρατία. Και εντός (της χώρας μας) το πώς θα το χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε, από τα υπουργεία στους δήμους και τους άλλους θεσμούς, είναι πραγματικά δικαίωμά μας και δεν θα έχει επιπτώσεις σε κανέναν».

«Νομίζω ότι εάν διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια- κι αυτό είναι το σημαντικό- φυσικά οι πολίτες θα το στηρίξουν αυτό. Γιατί; Διότι (από αυτό) εξαρτάται η ενσωμάτωσή μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter