Ζορμπά: Εγκληματική πράξη η καταστροφή των αρχαίων στη Θεσσαλονίκη

«Από τις άστοχες διεκδικήσεις του πρωθυπουργού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τις κοσμικές μεγαλοστομίες της κυβέρνησης για τις επετείους της ελληνικής Επανάστασης και των αρχαίων μαχών, η κυβέρνηση καταλήγει τώρα σε μια κραυγαλέα υποβάθμιση της διεθνούς εικόνας της χώρας» αναφέρει σε δήλωση της η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για την απόσπαση των αρχαίων από το σταθμό του μετρό της Θεσσαλονίκης.

«Τα μέλη του ΚΑΣ θα πρέπει να λογοδοτήσουν για την ψήφο τους σε ολόκληρη την αρχαιολογική επιστημονική κοινότητα, ελληνική και διεθνή», σημειώνει η κυρία Ζορμπά με αφορμή την αυριανή (Τετάρτη 18/12) συζήτηση του θέματος στο κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. 

Η ίδια συμπληρώνει πως την πλήρη πολιτική ευθύνη έχουν ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού.

Διαβάστε επίσης: Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη και στάση των αρχαιολόγων: Τα μνημεία δεν πάνε περίπατο!

Δήλωση της Μυρσίνης Ζορμπά, πρ. υπουργού Πολιτισμού για τις αρχαιότητες Μετρό Θεσσαλονίκης

«Υποβάθμιση της διεθνούς εικόνας της χώρας

Η καταστροφή της μοναδικής ιστορικής οδικής αρτηρίας των ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων του Decumanus Maximus συνιστά εγκληματική πράξη για τη Θεσσαλονίκη και για την πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρης της χώρας. Ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού έχουν ακέραιη την πολιτική ευθύνη, ενώ τα μέλη του ΚΑΣ θα πρέπει να λογοδοτήσουν για την ψήφο τους σε ολόκληρη την αρχαιολογική επιστημονική κοινότητα, ελληνική και διεθνή.

Από τις άστοχες διεκδικήσεις του πρωθυπουργού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τις κοσμικές μεγαλοστομίες της κυβέρνησης για τις επετείους της ελληνικής Επανάστασης και των αρχαίων μαχών, η κυβέρνηση καταλήγει τώρα σε μια κραυγαλέα υποβάθμιση της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Ποια θα έπρεπε να είναι η πρωτίστως επιστημονική και ιστορική και, κατά συνέπεια, πολιτική διαχείριση αυτού του μοναδικού θησαυρού που επιφύλασσε η ιστορία στη Θεσσαλονίκη το δηλώνει η σαφέστατη θέση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Συλλόγων Ελλήνων Αρχαιολόγων, της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, της Europa Nostra, κ.ά.»

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.