Ζουράρις: Να ανοίξουν και τα ιδιωτικά σχολεία για τα προσφυγόπουλα

Ζουράρις: Να ανοίξουν και τα ιδιωτικά σχολεία για τα προσφυγόπουλα

Μετά την ανοιχτή πρόσκληση που είχε απευθύνει στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Σχολείων η ΟΙΕΛΕ, για να φιλοξενήσει προσφυγόπουλα, την ίδια πρόταση επανέλαβε σήμερα και ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο NORTH98, είπε ότι «τα ιδιωτικά σχολεία θα πρέπει να φιλοξενήσουν προσφυγόπουλα».

«Θα προτείνω στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο να συμμετάσχουν και τα ιδιωτικά σχολεία στην φιλοξενία των προσφυγόπουλων», είπε μεταξύ άλλων ο κ.Ζουράρις και σημείωσε πως και τα ιδιωτικά σχολεία μετέρχονται της δημόσιας εκπαίδευσης και άρα θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν παιδιά προσφύγων που τώρα φιλοξενούνται σε δημόσια σχολεία. Συμπλήρωσε πως το σχέδιο του βρίσκεται σε συζητήσεις με διάφορους παράγοντες του υπουργείου παιδείας και η συμμετοχή των προσφυγόπουλων στα ιδιωτικά σχολεία θα είναι κάτι που θα εξυψώσει το κύρος της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Η χρηματοδότηση, είπε ακόμη, σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι από χρήματα του Κράτους και της επιδότησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που είναι για τους πρόσφυγες. Κίνητρο για όσους μάλιστα από τους ιδιοκτήτες σχολείων φιλοξενήσουν προσφυγόπουλα θα μπορούσε να είναι και η χαμηλότερη φορολογία.

Τον Οκτώβριο του 2016, με επιστολή της προς τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), είχε ζητήσει «να ανοίξουν την αγκαλιά τους στα προσφυγόπουλα». Συγκεκριμένα, η επιστολή ανέφερε ότι «η δημόσια εκπαίδευση ανοίγει σταδιακά τις πύλες της για να υποδεχτεί τα παιδιά των προσφύγων, ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη για την ομαλή ένταξη των παιδιών στην κοινωνία μας. Θεωρώ πως η ιδιωτική εκπαίδευση, τα σχολεία μας, δεν μπορούν να λείψουν από αυτή την πανστρατιά ανθρωπιάς.

Ζητούμε από τον καθένα σας, αναλόγως των δυνατοτήτων κάθε σχολείου, να εγγράψει στο μαθητικό του δυναμικό έστω και ένα, μικρό αριθμό παιδιών προσφύγων. Γνωρίζω, άλλωστε, ότι ήδη πολλά από τα ιδιωτικά σχολεία εφαρμόζουν εξαιρετικά προγράμματα καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και κάποια από αυτά έχουν συγκεντρώσει ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες».

Η απάντηση από την πλευρά των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων ήταν ότι το αίτημα ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία μπορεί να διατυπωθεί μόνο από τον υπουργό Παιδείας .Συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων ανέφερε: «Άλλωστε, ένα αίτημα ένταξης προσφυγόπουλων στα ιδιωτικά σχολεία μπορεί να διατυπωθεί μόνο από την επίσημη Πολιτεία και συγκεκριμένα από τον Υπουργό Παιδείας» και συνέχιζε: 

«Σε περίπτωση λοιπόν που η επίσημη Πολιτεία, παρά την τεράστια οικονομική υποστήριξη που λαμβάνει από την ΕΕ για το σκοπό αυτό, δηλώνει αδυναμία να ανταπεξέλθει οργανωτικά και επικοινωνιακά στην εθνική ανάγκη ένταξης των παιδιών των προσφύγων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, ας καλέσει ο Υπουργός Παιδείας δημόσια και ευθαρσώς τα ιδιωτικά σχολεία να συμβάλουν. Να είναι βέβαιος ο κ. Υπουργός ότι τα ιδιωτικά σχολεία, είτε τα θεωρεί πειρατικά είτε όχι, θα έλθουν αρωγοί της Πολιτείας, με βάση τις δυνατότητες που έχει το καθένα.

Τα ιδιωτικά σχολεία, πάντα σε κρίσιμες περιόδους, στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τους εθνικούς στόχους, και αν τους ζητηθεί, το ίδιο θα κάνουν και τώρα. Θα σταθούν δίπλα στην Πολιτεία, παρά την αδικαιολόγητα εχθρική μεταχείριση που υφίστανται από τους σημερινούς εκπροσώπους της».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter