Ζωή Βαρέλη-Στεφανίδη: Η Κατερίνα με στηρίζει

Ζωή Βαρέλη-Στεφανίδη: Η Κατερίνα με στηρίζει

Η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και μητέρα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στο επί κοντώ επιχειρεί αύριο το δικό της μεγάλο άλμα στον πολιτικό στίβο ως υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην ανατολική Αττική

Υπήρξε μέλος της εθνικής ομάδας στίβου στα 400 μ. και αργότερα προπονήτρια στον Παναθηναϊκό και τον ΕΓΣ Αθηνών. Είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής (όπως και ο σύζυγός της Γιώργος Στεφανίδης) κι έχουν δύο κόρες. Την ολυμπιονίκη στο επί κοντώ Κατερίνα και τη Γεωργία (πτυχιούχος στο πανεπιστήμιο UGA). Η Ζωή Βαρέλη-Στεφανίδη έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό –πέρα από το επειδή είναι μητέρα της Κατερίνας– με την υποψηφιότητά της στις περιφερειακές εκλογές με τη Ρένα Δούρου. Πλέον επιχειρεί – μετά τα άλματα της Κατερίνας– το δικό της πιο δύσκολο άλμα στον πολιτικό στίβο, καθώς είναι υποψήφια στις αυριανές εθνικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην ανατολική Αττική…

Εχει αλλάξει η ζωή της οικογένειας από τότε που η Κατερίνα έγινε κορυφαία στον κόσμο; Ξέρουμε για τις θυσίες του αθλητή, μιλήστε μας για τις θυσίες του γονιού.

Οχι, δεν έχει αλλάξει σε τίποτε. Οι θυσίες είναι αυτές που κάνει κάθε γονιός για τα παιδιά του.

Τι κερδίζει και τι χάνει ένα παιδί μεγαλώνοντας σε καθαρά αθλητική οικογένεια; Ποια στοιχεία της αθλήτριας μητέρας αναγνωρίζει η ίδια στις κόρες της;

Η αθλητική εμπειρία και η επιστημονική μας κατάρτιση έδωσαν εικόνες ώστε να αγαπoύν αυτό που κάνoυν. Ο αθλητισμός –και όχι κατ’ ανάγκη ο πρωταθλητισμός– καλλιεργεί ψυχικές αρετές όπως αγωνιστικότητα, υπομονή, επιμονή και αυτοσυγκράτηση. Διαπλάθει το ήθος και εξευγενίζει την ψυχή, τονώνει την αυτοπεποίθηση. Καλλιεργεί πνευματικές αρετές, διαμορφώνει κοινωνική συνείδηση και συμβάλλει στην επικοινωνία λαών και πολιτισμών υπηρετώντας τον αγώνα για ειρήνη και συναδέλφωση. Πέρα από αυτά μπορούμε να πούμε ότι χάνει λίγο τη διασκέδαση και τον ελεύθερο χρόνο της νιότης αλλά, όπως έχει πει και η Κατερίνα, αυτό είναι επιλογή. Στα παιδιά μου αναγνωρίζω τη δυναμικότητα, την αποφασιστικότητα και την αγωνιστικότητα, ωστόσο έχουν αποδείξει ότι ξεπέρασαν τη μάνα-αθλήτρια.

Πώς αντέδρασε η Κατερίνα όταν της είπατε ότι είστε υποψήφια βουλευτής;

Δεν εξεπλάγη γιατί γνωρίζει τις επιλογές μου και την ενασχόλησή μου με τα κοινά και το σεβάστηκε. Μάλιστα έκανε και δήλωση στήριξης στην προσπάθειά μου!

Πρέπει να έχει φωνή ο αθλητής για τα προβλήματα της κοινωνίας;

Πρέπει, γιατί είναι αναγνωρίσιμο πρόσωπο, αγαπητό και εμπνέει τη νέα γενιά. Ομως τα συμβόλαια των χορηγών –αναγκαίο κακό στη σύγχρονη εποχή– δεσμεύουν τον αθλητή ώστε να κρατάει ουδέτερη στάση.

Πρόσφατα η Κατερίνα και η Κυριακοπούλου πήραν θέση υπέρ του Εμμανουήλ Καραλή και έσπευσαν να του συμπαρασταθούν για το ρατσιστικό επεισόδιο που κατήγγειλε ο ίδιος σε βάρος του.

Η καταγγελία είναι φυσικό επακόλουθο συγκεκριμένης ρατσιστικής συμπεριφοράς που έχει υποστεί ο Εμμανουήλ από τα παιδικά του χρόνια και κάθε υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος θα έπραττε το ίδιο. Η αντίδραση των αθλητριών είναι σύμφωνη με το αθλητικό ιδεώδες.

Σας ενόχλησαν κάποια από τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ; Σε τι μπορεί να ελπίζει αύριο, μέρα των εθνικών εκλογών, για αντιστροφή του αποτελέσματος των ευρωεκλογών;

Δεν είναι τόσο ενόχληση όσο πίκρα, γιατί αν κι έχει παραγάγει τόσο σημαντικό έργο δεν προέβλεψε τον πόλεμο που γίνεται από το μιντιακό σύστημα με αποσιώπηση του έργου του και fake news. Εξάλλου τον Σεπτέμβρη του ’15 –που πολλοί εσκεμμένα ξεχνούν– υπέβαλε νέο πρόγραμμα για έγκριση από τον ελληνικό λαό και ό,τι υποσχέθηκε το τήρησε. Μπορεί να μην το τελείωσε αλλά το τήρησε. Ελπίζει ότι ο λαός πρόλαβε να ενημερωθεί σωστά για το έργο και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα τα λάβει υπόψη του και δεν θα επιτρέψει να γυρίσουμε στο πολιτικό σκηνικό που βρισκόταν στην εξουσία για 40 χρόνια και μας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση.

Τι μπορεί να πει στον ψηφοφόρο και πώς να απολογηθεί ένας υποψήφιος βουλευτής της περιφέρειάς σας για τη συμφορά στο Μάτι;

Οι συνθήκες που προκάλεσαν τη συμφορά στο Μάτι ήταν πραγματικά πρωτόγνωρες. Η σφοδρότητα αλλά και η κατεύθυνση του ανέμου για την περιοχή (δυτικός και όχι βόρειος – βορειοανατολικός) σε συνδυασμό με τη δέσμευση μεγάλων δυνάμεων πυρόσβεσης εκτός Αττικής ανέτρεψε κάθε σχεδιασμό της πυροσβεστικής. Η πολεοδομική αναρχία, δημιούργημα πολλών δεκαετιών, ήταν επίσης ένας από τους παράγοντες που συντέλεσαν στην απώλεια ζωών συμπολιτών μας. Ο επιμερισμός ευθυνών είναι έργο της Δικαιοσύνης. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι να εργαστούμε στον τομέα της πολεοδομικής ανασυγκρότησης και του καλύτερου σχεδιασμού της πολιτικής προστασίας, γιατί η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και θα έχουμε σύντομα στο μέλλον παρόμοια ακραία φαινόμενα.

Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες αν εκλεγείτε;

Πρώτιστη προτεραιότητα κάθε βουλευτή αποτελεί η αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιφέρειας στην οποία εκλέγεται. Και η ανατολική Αττική έχει πολλά και χρονίζοντα προβλήματα. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η αποχέτευση, το οποίο η σημερινή κυβέρνηση έχει προωθήσει σημαντικά. Η πύκνωση του συγκοινωνιακού δικτύου, η επέκταση της Αττικής Οδού και του προαστιακού σε Ραφήνα και Λαύριο, η τελική μορφή του λιμένα του Λαυρίου και της Ραφήνας, η δημιουργία ενός νοσοκομείου αλλά και οι γενναίες πολεοδομικές ρυθμίσεις σε περιοχές όπως το Μάτι είναι από τα πρώτα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τέλος, το όραμά μου εφόσον εκλεγώ είναι να ανακαινίσουμε και να αξιοποιήσουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής μας ώστε να γίνουν αθλητικός προορισμός για την προετοιμασία ομάδων και αθλητών, το οποίο θα βοηθήσει στη γενικότερη ανάπτυξη του τόπου μας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter