Ζωή και θάνατος στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Ζωή και θάνατος στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Η «Κοκκινοσκουφίτσα πόλη» είναι μια βαθιά εσωτερική κατάδυση και ταυτόχρονα πολυεπίπεδη αφήγηση για την καθημερινότητα της βραζιλιάνικης πόλης.

Oι χρυσαφένιες αμμουδιές, οι λαβυρινθώδεις ακτές, τα βουνά που είναι μπηγμένα σαν στιλέτα στη γη, οι εντυπωσιακές μουλάτες και το γιγάντιο άγαλμα του Ιησού είναι η καρποσταλική εικόνα του Ρίο ντε Τζανέιρο, του «πιο ωραίου μέρους του κόσμου» όπως λένε οι κάτοικοί του. Το άλλο πρόσωπό του, εκείνο των κακοποιημένων γυναικών, των άστεγων παιδιών, του σοκαριστικά υψηλού ποσοστού του AIDS, του εμπορίου κόκας και της άγριας εγκληματικότητας στις φαβέλες είναι η καθημερινότητα όσων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να γυρίζουν τον κόσμο σαν τουρίστες αλλά είναι καταδικασμένοι να ζουν σαν πλάνητες.

Η Ασλί Ερντογάν στο μυθιστόρημα που έγραψε το 1998, πολύ καιρό προτού φυλακιστεί από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (με τον οποίο παρά τη συνωνυμία δεν έχει καμία συγγένεια), αφηγείται τις περιπέτειες της Οζγκύρ, μιας γυναίκας από την Κωνσταντινούπολη που βρέθηκε να ζει μόνη της στο Ρίο σε μια προσπάθεια να κλείσει εντός της λογαριασμούς με το παρελθόν της.

Την άγρια χαρά της απόλυτης ελευθερίας που νιώθει αρχικά κανείς όταν είναι ξένος μεταξύ ξένων θα διαδεχτεί σύντομα το πικρό συναίσθημα της πρόσκρουσης στην ακανθώδη πραγματικότητα. Για την ίδια τη συγγραφέα το Ρίο υπήρξε καταλυτικό. Κατά την παραμονή της εκεί πήρε τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει την επιστημονική έρευνα (μελετούσε τη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων και υπήρξε η πρώτη γυναίκα από την Τουρκία που πήρε υποτροφία του CERN) και να αφοσιωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή. Η Ασλί Ερντογάν χρησιμοποιεί ως εκφραστικό όχημα τη λυρική γραφή για να περιγράψει το αδιέξοδο της ύπαρξης σε έναν κόσμο κυνικά πλασμένο και πετυχαίνει μια πολυεπίπεδη αφήγηση που καθηλώνει τον αναγνώστη. Η προσεγμένη μετάφραση από τα τουρκικά είναι της Άνθης Καρρά.

INFO

Κοκκινοσκουφίτσα πόλη

Ασλί Ερντογάν

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ποταμός

ISBN: 978-960-545-116-5

ΣΕΛ.: 240

ΤΙΜΗ: €17,00

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter