Ζωντανεύουν το φιάσκο του Μητρώου Στελεχών

Ζωντανεύουν το φιάσκο του Μητρώου Στελεχών

Οταν οι «γαλάζιοι άριστοι» ένιωθαν αηδία για τα ρουσφέτια της ΝΔ, αφήνοντας αιχμές προς τον Κυριάκο για αναξιοκρατία

Εδώ και πολλούς μήνες το πολυδιαφημισμένο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της ΝΔ, προσωπικό δημιούργημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια «καινοτόμος ιδέα» που θα έφερνε δήθεν την αλλαγή στην πολιτική και θα μετουσίωνε την αγαπημένη αριστεία του καλύτερου βιογραφικού της χώρας, φυτοζωούσε. Τέσσερα χρόνια μετά γκρεμίστηκε εκ των έσω σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Σήμερα η ΝΔ βαφτίζοντας την αποτυχία «υποτονική λειτουργία» προσπαθεί να κρύψει ό,τι συνέβη. Τα ίδια αυτά «νέα πρόσωπα», οι άνθρωποι της πραγματικής κοινωνίας και οικονομίας, όπως τους αποκαλούσε με τυμπανοκρουσίες ο αρχηγός της ΝΔ, έχουν καταγγείλει το ίδιο τους το κόμμα για ρουσφέτια και εξόφληση γραμματίων, βολέματα υπάκουων κομματικών παρατρεχάμενων και αναξιοκρατία.

Εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ των μελών του μητρώου, το περιεχόμενο της οποίας είναι σε θέση να γνωρίζει το Documento, αποκαλύπτει το ναυάγιο του όλου εγχειρήματος το οποίο κοσμεί με κεφαλαία η υπογραφή του πρωθυπουργού. Δείχνουν ότι η ΝΔ και ο πρόεδρός της όχι μόνο είπαν ψέματα σε ολόκληρη την κοινωνία αλλά δεν δίστασαν να πράξουν το ίδιο και στους «δικούς τους αρίστους». Αραγε σήμερα για ποια «επανεκκίνηση» του μητρώου μιλούν;

Ρουσφέτια και εξαπάτηση

Ηλεκτρονικές επιστολές που έχει ανταλλάξει τον Φεβρουάριο του 2020 μερίδα νέων «γαλάζιων» στελεχών του μητρώου, το περιεχόμενο ορισμένων εκ των οποίων είναι σε γνώση της εφημερίδας, αποτυπώνουν πέραν κάθε αμφιβολίας την κατάρρευση του μεγαλεπήβολου σχεδίου Μητσοτάκη. Μέλος του μητρώου, επαγγελματίας πολιτικός μηχανικός, σε ηλεκτρονική επιστολή του δήλωνε στα υπόλοιπα μέλη –και με αφορμή ήδη διατυπωμένες και δημόσιες διαμαρτυρίες– πόσο εξαπατημένος και απογοητευμένος νιώθει με ό,τι έχει συμβεί. Περιγράφοντας την κομματική πραγματικότητα αναφερόταν σε έναν κόσμο της ΝΔ που είναι από την κορυφή έως τη βάση εμποτισμένος με τη λογική του ρουσφετιού, της συναλλαγής και του βολέματος.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στον Κυρ. Μητσοτάκη, το ίδιο μέλος δήλωνε τότε πως προσπάθησε να προσφέρει με κάθε δυνατό τρόπο τις υπηρεσίες του χωρίς αντάλλαγμα, αλλά προσέκρουσε σε τοίχο. Κάτι που αντιλαμβάνεται ότι αποτελεί τακτική του κόμματος. Να απαγορεύει δηλαδή την οποιαδήποτε συμμετοχή μη κομματικού στελέχους σε οτιδήποτε. Το πλέον σημαντικό όμως είναι ότι δήλωνε πεπεισμένος πως αν αντί της προσφοράς των υπηρεσιών του ζητούσε κάποιο ρουσφέτι, οι πόρτες θα άνοιγαν ευκολότερα.

«Νιώθουμε αηδία»

Στις 24 Φεβρουαρίου 2020 ο Ι.Κ. (τα πλήρη στοιχεία όλων είναι στη διάθεση της εφημερίδας), ένα από τα πρώτα μέλη που επιλέχθηκαν για το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της ΝΔ, με δημόσια ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, την οποία τιτλοφορεί «Το τέλος μιας αυτ-απάτης», ανέφερε πως ο ίδιος όπως και άλλα μέλη νιώθει απογοητευμένος και αηδιασμένος με τη συμπεριφορά του κόμματος και τις κίβδηλες υποσχέσεις του προέδρου της ΝΔ. Εγραφε ότι εκτέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Οτι τους διαβεβαίωναν ψευδώς πως θα ήταν η επόμενη γενιά υποψηφίων. Οτι τους εκμεταλλεύτηκαν για έναν σκοπό που αρχικά είχαν πιστέψει: «τη δήθεν ανανέωση» που προσωπικά ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί να κάνει πράξη ήδη από την ανάληψη των ηνίων του κόμματος.

«Οταν εκλέχτηκα πρόεδρος της ΝΔ και καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχα δεσμευτεί προσωπικά για μια μεγάλη ανανέωση όχι μόνο σε ιδέες αλλά και σε πρόσωπα» έλεγε –σαν να το πίστευε– ο Κυρ. Μητσοτάκης τον Οκτώβριο του 2016 κατά την παρουσίαση του μητρώου. «Η ΝΔ είναι ένα μαγαζί γωνία χωρίς εμπόρευμα» σημείωνε κυνικά. Οσα έπραξε και δεν έπραξε όμως τα τελευταία χρόνια τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Ο Ι.Κ. κατακεραύνωνε τότε τον πρωθυπουργό, που είχε παρουσιάσει ο ίδιος τους 135 «εκλε- κτούς» λέγοντας ότι με αυτούς θα κυβερνήσει. «Ο πρόεδρος δεν θέλησε να μας γνωρίσει ποτέ. Από ένα ση- μείο και μετά δεν υπήρχε η παραμικρή επαφή με το κόμμα. Καμία επικοινωνία. Ούτε στα τηλέφωνα δεν απαντούσαν αυτοί τους οποίους είχαν ορίσει ως επαφές επικοινωνίας. Οι συντονιστές βουλευτές που ορίστηκαν έλαμψαν διά της απουσίας τους» κατήγγειλε, ενώ συμπλήρωνε: «Χωρίς επικοινωνία, χωρίς καμία επαφή, όταν πια ανακοινώθηκαν τα ψηφοδέλτια κάλεσαν μερικούς από εμάς να μας ρωτήσουν τι; Τι θέση θα θέλαμε. Τέτοια κοροϊδία».

«Απογοήτευση. Αηδία. Θυμός, μερικά από τα συναισθήματα που έχουμε. Είδαμε την στελέχωση της κυβέρνησης από καλούς κομματικούς φίλους, από υπάκουους κομματικούς εργάτες, από γραμμάτια που έπρεπε όπως φαίνεται να εξοφληθούν» κατέληγε.

Επικοινωνιακό κόλπο

Σε άλλη ηλεκτρονική επιστολή ένα άλλο μέλος του μητρώου, μηχανολόγος μηχανικός στο επάγγελμα, ζητούσε διακαώς μια απάντηση από τον Κυρ. Μητσοτάκη για ό,τι έχει συμβεί με το μητρώο. Αφορμή του ξεσπάσματός του, πέρα από την απραξία και τη σιωπή που επέδειξε το κόμμα προς τα μέλη του μητρώου, ήταν και όλα όσα άρχισαν να βγαίνουν στη δημοσιότητα για το τεράστιο «γαλάζιο επιτελικό κράτος» που έφτιαξε ο πρωθυπουργός από τους πρώτους κιόλας μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ. Τη δήθεν αριστεία που είχε κάνει σημαία κατά την προεκλογική εκστρατεία του, η οποία κατέρρευσε με κρότο εντός ολίγων ημερών.

Το μέλος έγραφε επιγραμματικά σε ποιες υποθέσεις αναφερόταν. Αν και δεν μίλαγε με συγκεκριμένα ονόματα, έκανε αναφορά στις τότε αποκαλύψεις του Documento για τον τέως υφυπουργό Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη. Για τις δυο εταιρείες στις ΗΠΑ που δεν δήλωσε παράνομα, το υποτιθέμενο πτυχίο του από το Columbia, τις μπίζνες του με ακίνητα στη Νέα Υόρκη, τις διαφημίσεις στην εφημερίδα του από τους επίδοξους καζινάρχες του Ελληνικού, ρεπορτάζ τα οποία τον οδήγησαν τελικά στην παραίτηση τον Δεκέμβριο του 2019. Το ίδιο μέλος έκανε λόγο επίσης (χωρίς να συγκεκριμενοποιεί με ονόματα) και για τα άλλα πλαστά πτυχία που παρέλασαν, τους διορισμούς συγγενών, φίλων, δημοσιογράφων και άλλων «γαλάζιων» παιδιών, τον στρατό των μετακλητών, μέχρι και για τα ρουσφέτια Μητσοτάκη για τον ορισμό διευθυντών στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, ο 80άχρονος Κωνσταντίνος Πατέρας.

Αν και στην επίμαχη επιστολή αρχικά εξήρε τον Κυρ. Μητσοτάκη ως ιδανικό ηγέτη που τον οδήγησε να γραφτεί για πρώτη φορά στη ΝΔ, στην πορεία τον έκαιγε. Αναρωτιόταν γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε τα πρόσωπα αυτά και όχι κάποιο από τα στελέχη του μητρώου που επιλέχθηκαν, κατά τα λεγόμενά του αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, με αξιοκρατικά κριτήρια. Δεν διέθετε κανένα μέλος τα προσόντα εκείνα;

Το συγκεκριμένο μέλος έφτανε μάλιστα στο σημείο, εξαιτίας της σιωπής που δεχόταν ως απάντηση από τους τότε υπεύθυνους του μητρώου αλλά και των σκανδάλων που έβγαιναν στη δημοσιότητα, να αναρωτηθεί αν όλα τελικά ήταν ένα επικοινωνιακό κόλπο, μια φούσκα.

«Λαδέμποροι και κολαούζοι»

Στις 21 Φεβρουαρίου ο Κ.Μ. σε ανάρτησή του στο Facebook ενημέρωνε δημόσια ότι παραιτήθηκε από το μητρώο και από τους τομείς υγείας και πολιτικής υποστήριξης. Σήμερα εμφανίζεται βέβαια ακόμη ως μέλος, υπογράφοντας με αυτή την ιδιότητα άρθρα σε ιστοσελίδες. Οσα έγραψε όμως τότε αποδείκνυαν ξεκάθαρα όχι μόνο την αποτυχία του εγχειρήματος Μητσοτάκη και της ΝΔ αλλά ότι ακόμη και οι ίδιοι οι νεοδημοκράτες που στήριξαν και στηρίζουν ακόμη τον αρχηγό τους και το κόμμα τους παραδέχονται πως μέσα σε αυτό κάνουν πάρτι τα ρουσφέτια και η αναξιοκρατία. Περισσότερη σημασία έχει τελικά το να έχει κάποιος μπάρμπα στην Κορώνη παρά πτυχία, γνώσεις και εμπειρία.

Εγραφε τότε ο Κ.Μ.: «Μια καινοτόμα εξαιρετική ιδέα, πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα, που είχε ως στόχο τον εμπλουτισμό της πολιτικής ζωής με επιστήμονες, επαγγελματίες και ανθρώπους της αγοράς εκτός του μίζερου και στενού κομματικού περιβάλλοντος, που ξεκίνησε με ενθουσιασμό, στην πορεία όμως υπονομεύτηκε και αφέθηκε δυστυχώς να μαραζώσει ώσπου ατόνησε και εκφυλίστηκε τελείως… Και η φρικτή υποψία πολλών από μας είναι ότι το Μητρώο χρησιμοποιήθηκε τελικά σαν ένα τέλειο άλλοθι για μια ανανέωση που δεν έγινε ποτέ στο βαθμό τουλάχιστον που είχε εξαγγελθεί… Οι ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων κάποιων μελών του Μητρώου στις βουλευτικές εκλογές έγιναν μόλις τρεις βδομάδες πριν την 7η Ιουλίου, τόσο δηλαδή όσο χρειαζόταν να διασφαλιστεί ότι δεν θα εκλεγόταν κανείς. Ο αφανής στόχος επετεύχθη, δεν εξελέγη κανείς, όπως άλλωστε και αναμενόταν».

Ακρως καυστικά επέκρινε τις επιλογές της κυβέρνησης στην τοποθέτηση προσώπων στον κρατικό μηχανισμό. «Στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού προτιμήθηκαν επίσης λαδέμποροι, συνταξιούχοι, απόστρατοι, ιδιοκτήτες ταβερνών και εστιατορίων, προπονητές ποδοσφαίρου και καθηγητές φροντιστηρίων, κομματικοί κολαούζοι και διάφοροι παρατρεχάμενοι με “άκρες”» ανέφερε και κατέληγε: «Τα μέλη του Μητρώου αγνοήθηκαν εντελώς και ακριβώς το ίδιο συνέβη και με τις Γραμματείες του κόμματος. Αν και υπήρχαν ελπίδες ότι κάτι ενδεχομένως θα άλλαζε, η μάχη αυτή ήταν άνιση εξαρχής, όλοι εμείς που έχουμε μια άλλη άποψη για την πολιτική και δεν την βλέπουμε ακριβώς σαν διαδικασία αντιπαροχής ηττηθήκαμε, το βαθύ κομματικό κράτος θριάμβευσε…

Η ευκαιρία χάθηκε, πιθανότατα ανεπιστρεπτί».

Τα ψέματα του Κυριάκου

Το μερίδιο ευθύνης για την αποτυχία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών της ΝΔ, του άλλοτε μεγαλόπνοου προσωπικού σχεδίου του Κυρ. Μητσοτάκη για την «ανανέωση», βαρύνει ως επί το πλείστον εκείνον. Για τις επιλογές που έκανε από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την εξουσία και τις εντολές που έδωσε σε υπουργούς, υφυπουργούς και όλα γενικά τα μέλη της κυβέρνησής του να κόψουν μαχαίρι τα ρουσφέτια, κάτι που όμως εκείνος αθέτησε από την πρώτη κιόλας ημέρα τοποθετώντας τον ανιψιό του στο πρωθυπουργικό γραφείο του.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης φαίνεται να ξέχασε όλα όσα δήλωνε με στόμφο τον Μάιο του 2017 στην εκδήλωση παρουσίασης του «νέου αίματος» της ΝΔ. Αν και έλεγε ότι το κόμμα δεν θα είναι πλέον μια κλειστή δομή, στην οποία θα πρέπει να έχει κάποιος προσωπική σχέση με τον εκάστοτε αρχηγό ή με τα κορυφαία στελέχη ώστε να μπει και αυτός, η ίδια του η «ανανέωση» τον κατακεραυνώνει. «Εχω δεσμευθεί προσωπικά. Χρέος μου είναι να αξιοποιήσω τα καλύτερα στελέχη από όπου και αν προέρχονται. Δεν κάνω έκπτωση στην αξιοκρατία! θα προχωράνε οι καλύτεροι» έλεγε στα υποψήφια τότε μέλη του μητρώου. Οι δεσμεύσεις του όμως δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ψέματα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter