«Ζυμώσεις» στη ριζοσπαστική αριστερά, επανίδρυση της ΛΑΕ και στο φόντο οι εκλογές

«Ζυμώσεις» στη ριζοσπαστική αριστερά, επανίδρυση της ΛΑΕ και στο φόντο οι εκλογές

Εντείνονται οι διεργασίες στο χώρο των αριστερών οργανώσεων, ανένταχτων και σχημάτων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που αναζητούν βηματισμό παρέμβασης στο μαζικό κίνημα αλλά και στις εκλογικές αναμετρήσεις. Με νέο όνομα, που αποτυπώνει τη διεύρυνσή της, και ενισχυμένα τα συλλογικά πολιτικά της όργανα με στελέχη από οργανώσεις και ανένταχτους η ΛΑΕ φιλοδοξεί να συμβάλλει στην συσπείρωση δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε ένα ενωτικό αριστερό μέτωπο και να παρέμβει στην κεντρική πολιτική σκηνή. «Ξανασυστήνεται» ως ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και προβάλλει ως αναγκαιότητα την ενιαιομετωπική πολιτική, στη βάση ενός μεταβατικού προγράμματος που θα απαντά στα βασικά ζητήματα των λαϊκών στρωμάτων, συνδέοντάς τα με ευρύτερες ρήξεις και τον σοσιαλιστικό ορίζοντα. Στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΛΑΕ (15-16 Οκτωβρίου 2022) – πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συμμετείχαν περίπου εξακόσιοι αντιπρόσωποι, από όλη την Ελλάδα-εκλέχθηκαν γραμματείς ο πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός Δημήτρης Στρατούλης και η δικηγόρος Μαριάνα Τσίχλη, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής (παράταξη «Ανυπότακτη Αττική»). Στα πολιτικά όργανα εκλέχθηκαν ανένταχτοι, διανοούμενοι, αιρετοί αυτοδιοικητικοί, συνδικαλιστές, μέλη κοινωνικών κινημάτων και φορέων, πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές, συντονιστές των νομαρχιακών οργανώσεων και πολιτικά στελέχη της ΛΑΕ, άνθρωποι της Αριστεράς, της τέχνης και του πολιτισμού.

Εχει πολιτικό ενδιαφέρον ότι στην συνδιάσκεψη παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι του ΜΕΡΑ25, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΑΡΑΝ, του ΣΕΚ, και των οργανώσεων ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ , Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, ΔΕΑ. Χαιρετισμό έστειλε ο Αλέκος Αλαβάνος, όπως επίσης οι Χρήστος Λάσκος, Μάνια Παπαδημητρίου, Γιάννης Ζερδέλης και οι οργανώσεις ΑΡΙΣ και Χριστιανική Δημοκρατία.

Στη νέα Πολιτική Γραμματεία της ΛΑΕ-Ανυπότακτη Αριστερά θα μετέχουν εκτός από τους δυο γραμματείς ο Στάθης Λεουτσάκος, πρώην Βουλευτής, ο Δημήτρης Σαραφιανός, δικηγόρος, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ο Κώστας Ήσυχος, πρώην Υπουργός και Βουλευτής, ο Νίκος Σακούτης εκπαιδευτικός και πρώην μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας), η Δέσποινα Σπανού, νομικός και πρώην Αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, η Αναστασία Σταυροπούλου, δικηγόρος, και ως ανένταχτοι οι Στρατής Γεωργούλας, καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Βαγγέλης Καλιντεράκης, γιατρός, Θωμάς Κώτσιας, πρώην Βουλευτής, Μάνια Μπαρσέφσκι, νομικός, και Βασιλική Αθανασοπούλου, Νομικός.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στο Πολιτικό Συμβούλιο μεταξύ άλλων μετέχουν ο πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, ο καθηγητής οικονομικών- Πανεπιστήμιο Λονδίνου, πρώην βουλευτής Κώστας Λαπαβίτσας, η οικονομολόγος και συγγραφέας, πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, ο καθηγητής εργασιακών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γιάννης Κουζής, και ο Γιάννης Ζερδέλης.

Τις εργασίες της συνδιάσκεψης που είχε σύνθημα «υπάρχει άλλος δρόμος» άνοιξε ο συντονιστής της Π.Γ της ΛΑΕ Στάθης Λεουτσάκος, ενώ στο προεδρείο ήταν οι Κώστας Ήσυχος, Νίκος Σακούτης, Μάνια Μπαρσέφσκι, Δήμητρα Βελέτζα (φοιτητικό κίνημα), Βασιλική Αθανασοπούλου. Παρεμβάσεις-χαιρετισμούς έκαναν οι Κώστας Λαπαβίτσας, Νάντια Βαλαβάνη, Γιάννης Κουζής, Στράτος Γεωργούλας, ο Θωμάς Κώτσιας και ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Βασίλης Λιόσης .

Όπως επισημαίνεται από τους οργανωτές της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, ήταν ομόφωνη η έγκριση της Πολιτικής Απόφασης και του Κανονισμού Λειτουργίας, όπως και η ανάδειξη των νέων πολιτικών της Οργάνων και της τροποποίησης του τίτλου σε ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στο πλαίσιο της διεύρυνσης, ανασυγκρότησης και επανίδρυσης της ΛΑΕ.

Τίθεται σε προτεραιότητα η οργάνωση αντίστασης του λαού ώστε να μην πληρώσει το «μάρμαρο» της επιθετικής, νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ που, κατά την ΛΑΕ, είναι το βασικό κόμμα του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως επισημαίνεται, έρχεται μετά από μια δεκαετία σκληρής λιτότητας, αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και εκθεμελίωσης κάθε λαϊκού και δημοκρατικού δικαιώματος, να συνεχίσει και να βαθύνει την τροχιά που χάραξαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Κατά την ΛΑΕ, παρά τις διαφορές τους σε επίπεδο διακηρύξεων, ιδεολογικών προελεύσεων, κοινωνικών αναφορών και σχέσεων με τα κυρίαρχα κέντρα εξουσίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, κινούνται στα ίδια πλαίσια οικονομικής πολιτικής, με βάση τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει προς τους δανειστές και κυρίως την ΕΕ και την Ευρωζώνη για τις επόμενες δεκαετίες.

Παράλληλα, κατά την ΛΑΕ-ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, οι δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς στη χώρα μας είναι ανάγκη σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες να αγωνιστούν ενωτικά για την ανάπτυξη ενός πλατιού αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού, αντινατοϊκού κινήματος, «που σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ».

Τα μέτωπα δράσης εκτείνονται από την καμπάνια ενάντια στην ακρίβεια, και την ενεργειακή φτώχεια, μέχρι την προσπάθεια αποτροπής των αναδιαρθρώσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την εναντίωση στην καταστολή , την ανάδειξη της ανάγκης να φύγει η κυβέρνηση της παρακρατικής εκτροπής των παρακολουθήσεων, την αντιπαράθεση για το προσφυγικό, την καμπάνια ενάντια στον πόλεμο .
Η ΛΑΕ θεωρεί ότι δεν επαρκούν οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και απαιτείται διαρκές κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς για κοινή δράση στα μαζικό κίνημα , στους κοινωνικούς χώρους , στις πολιτικές μάχες στην αυτοδιοίκηση αλλά και στο επίπεδο των εθνικών εκλογών. Σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, «θα μπορούσε να αποτελέσει η συσπείρωση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς συνολικά, σε μια εκλογική συνεργασία, με συμφωνημένο κοινό πρόγραμμα, έστω σε επίπεδο βασικών πολιτικών αξόνων». Ένα τέτοιο πρόγραμμα κατά τη ΛΑΕ, θα πρέπει να θέτει στο επίκεντρο άμεσα ζητήματα επιβίωσης των λαϊκών τάξεων, να προτείνει «άμεσες λύσεις στα ζητήματα που το επόμενο διάστημα θα οξυνθούν, όπως οι επιπτώσεις του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης, η στεγαστική κρίση κ.ο.κ. Ζητήματα που πρέπει να συνδέονται με την αμφισβήτηση του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος, αλλά και σε επόμενο επίπεδο να συνδέονται με ευρύτερες ρήξεις. Υπό αυτήν την έννοια, στη βάση μιας τέτοιας κατεύθυνσης, ένα πολιτικό μπλοκ της ριζοσπαστικής αριστεράς θα πρέπει να απευθυνθεί σε όλες, χωρίς εξαιρέσεις, τις δυνάμεις της αριστεράς, όχι μόνο με αντικείμενο την κοινή δράση στο κίνημα, αλλά και στις πολιτικές μάχες, στα πλαίσια εκλογικής συνεργασίας με πλήρη πολιτική, οργανωτική και ιδεολογική αυτοτέλεια».

Κατά τη ρητορική των στελεχών της, η ΛΑΕ με την ανασυγκρότησή της δεν έρχεται να υποκαταστήσει, αλλά να ενισχύσει τον διάλογο και την κοινή δράση μέσα και από την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ και την προσπάθειά για ενωτική ανασυγκρότηση όλης της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter