Η ΝΔ παίζει με τη φωτιά – Ανοίγει επισήμως ζήτημα διεκδίκησης και καθιέρωσης μακεδονικής μειονότητας

Ενσυνείδητα και χωρίς καμία διάθεση ανασκευής η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σοφία Βούλτεψη, άνοιξε επισήμως ζήτημα όχι μόνο διεκδίκησης αλλά και καθιέρωσης μακεδονικής μειονότητας, παίζοντας απροσχημάτιστα με την φωτιά.

Παίρνοντας το λόγο κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια, η πρώην υφυπουργός επικεντρώθηκε στο ονοματολογικό, παραθέτοντας τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι εκτός από την ταυτότητα, την γλώσσα και την πρόσβαση των γειτόνων στη θάλασσα, η Σ. Βούλτεψη επισήμανε την αντίρρηση της ΝΔ ακόμα και με στη σύνθετη ονομασία με την χρήση του όρου «Μακεδονία».

Τότε, είπε από το βήμα της Βουλής: «Είναι ζήτημα χρόνου η διεκδίκηση και καθιέρωση Μακεδονικής μειονότητας στη Μακεδονία μας. Και η κυβέρνηση τα βρίσκει όλα ωραία».

Αναφέρθηκε δε και στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά επί του Μακεδονικού, αγνοώντας βέβαια την τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, το 2014, στην Γ.Σ. του ΟΗΕ όταν και έκανε λόγο για «σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση, erga omnes».

«Δεν το παίρνω πίσω»

Αμέσως μετά την τοποθέτησή της κας Βούλτεψη, το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Βουλής όντας στα βουλευτικά έδρανα. «Εν τη ρύμη του λόγου σας», σημείωσε προς τη βουλευτή της ΝΔ, «είπατε ότι είναι θέμα χρόνου η ίδρυση μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Θα παρακαλούσα εάν μεν επιμένετε να γραφτεί στα πρακτικά, αν δεν επιμένετε και θέλετε ανασκευάσετε, να το κάνετε». «Είστε πολλή έμπειρη και αντιλαμβάνεστε ότι είναι σοβαρό ζήτημα» τόνισε ο Ν. Βούτσης προειδοποιώντας ευθέως την Σ. Βούλτεψη, η οποία όμως έδειξε αμετακίνητη.

«Είπα ότι είναι ζήτημα χρόνου η διεκδίκηση και καθιέρωση» απάντησε αρχικά η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Δεν το παίρνω πίσω γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι 11/11 έγινε συνέδριο στο Ξινό Νερό Φλώρινας του «Ουράνιου Τόξου» που δήλωσαν ότι διεκδικούν μακεδονική μειονότητα και διδασκαλία μακεδονικής γλώσσας στα σχολεία. Και θα είστε εσείς υπεύθυνοι για αυτό». 

Ετικέτες