Αμερικανικό “μπράβο” στην Τουρκία “για την υπεράσπιση της δημοκρατίας”!

Αμερικανικό “μπράβο” στην Τουρκία “για την υπεράσπιση της δημοκρατίας”!

Με αφορμή την επέτειο από το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Ρεξ Τίλερσον απένειμε εύσημα στην Άγκυρα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον  επαίνεσε σήμερα το θάρρος του τουρκικού λαού στην υπεράσπιση της δημοκρατίας από την απόπειρα πραξικοπήματος σχεδόν πριν από ένα χρόνο, αν και δεν έκανε καμία αναφορά στην εκτεταμένη καταστολή που ακολούθησε.

 Μιλώντας στην τελετή έναρξης μιας διάσκεψης πετρελαίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου έλαβε βραβείο για τις τέσσερις δεκαετίες προσφοράς του στον κλάδο, ο Τίλερσον δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είδαν την Τουρκία ως εταίρο στην προσπάθειά τους για μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή

«Είμαστε όλοι εδώ στην Κωνσταντινούπολη σε μια σημαντική στιγμή. Σχεδόν πριν από ένα χρόνο, ο τουρκικός λαός – γενναίοι άνδρες και γυναίκες – στάθηκαν αντιμέτωποι με τους σχεδιαστές πραξικοπήματος και υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία τους”, δήλωσε ο Τίλερσον. “Δράττομαι της ευκαιρίας  για να αναγνωρίσω το θάρρος τους και να τιμήσω τα θύματα των γεγονότων της 15ης Ιουλίου 2016».είπε ο Αμερικανός υπουργός.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και  δυτικές κυβερνήσεις αναφέρουν ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το πραξικόπημα ως πρόσχημα για να ποινικοποιήσει τις διαφορετικές απόψεις. Σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στην πορεία του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, που ξεκίνησε από την Άγκυρα και, αφού διήνυσε 450 χιλιόμετρα, έφτασε στην Κωνσταντινούπολη.

 Ο Τίλερσον, ο οποίος ήταν προηγουμένως επικεφαλής της Exxon Mobil Corp, επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ερντογάν αργότερα την Κυριακή.

Η Άγκυρα είχε μεγάλες προσδοκίες από την προεδρία του Τραμπ, επειδή οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον είχαν περάσει κρίση επί Μπαράκ Ομπάμα.

 Εντούτοις, ο Ερντογάν έχει εξαγριωθεί από την απόφαση του Τραμπ να οπλίσει συριακή κουρδική πολιτοφυλακή ώστε να πολεμήσει κατά του Ισλαμικού  Κράτους στη βόρεια Συρία. Η Άγκυρα αντιμετωπίζει τους Κούρδους μαχητές ως τρομοκρατική ομάδα και ανησυχεί για το γεγονός ότι η νίκη τους στη Συρία θα βοηθούσε μια κουρδική εξέγερση στα εδάφη της.

Πηγή: Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter