Ρωσία: Τριετή παράταση παραμονής έδωσαν στον Σνόουντεν

Ρωσία: Τριετή παράταση παραμονής έδωσαν στον Σνόουντεν

Τριετή παράταση διαμονής στη Ρωσία έλαβε τελικά ο Έντουρτ Σνόουντεν, αν και οι πρώτες πληροφορίες είχαν κάνει λόγο για διετή παράταση με βάση ανάρτηση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ. “Σύντομα θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για ρωσική υπηκοότητα”, λέει ο δικηγόρος του.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες στη Ρωσία, έδωσαν παράταση τριετίας στην παραμονή του πρώην στελέχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν.

“Η παραμονή του Σνόουντεν στη Ρωσία παρατάθηκε για μία διετία,” είχε αναφέρει αρχικά σε ανάρτησή της, στο Facebook, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

https://www.facebook.com/maria.zakharova.167/posts/10212163800439923

Σύντομα θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για ρωσική υπηκοότητα, λέει ο δικηγόρος του

“Έως το 2020 παρατάθηκε η άδεια παραμονής στη Ρωσία του πρώην συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος θα πληροί σύντομα κάθε προϋπόθεση για να μπορεί να υποβάλει αίτηση για να πάρει την ρωσική υπηκοότητα”, δήλωσε σήμερα ο Ανατόλι Κουτσερένα, ο δικηγόρος του Αμερικανού καταμηνυτή ατασθαλιών.

Νωρίτερα και οι ρωσικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι παρέτειναν την άδεια διαμονής του Σνόουντεν στο ρωσικό έδαφος. Στον Σνόουντεν είχε χορηγηθεί άσυλο στη Ρωσία μετά την αποκάλυψη στην οποία προέβη απόρρητων πληροφοριών για τις επιχειρήσεις κατασκοπείας των ΗΠΑ.

“Η άδεια διαμονής του Σνόουντεν παρατάθηκε για τρία χρόνια ως το 2020”, δήλωσε ο Κουτσερένα στο RIA Novosti, ενώ οι πληροφορίες που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα έκαναν λόγο για παράταση της άδειας διαμονής του στο ρωσικό έδαφος για δύο χρόνια.

“Στην πραγματικότητα τώρα συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να πάρει την υπηκοότητα στο μέλλον, μετά το πέρας μιας συγκεκριμένης περιόδου, καθώς από το νόμο προβλέπεται μια περίοδος διαμονής στο ρωσικό έδαφος όχι μικρότερης των πέντε ετών (για να μπορεί κάποιος να πάρει την υπηκοότητα)”, πρόσθεσε ο Κουτσερένα.

“Τώρα διαμένει ήδη στο ρωσικό έδαφος για σχεδόν 4 χρόνια, δεν παραβιάζει το νόμο, δεν έχουν γίνει καταγγελίες εναντίον του. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους παρατάθηκε η άδεια διαμονής του”, κατέληξε ο δικηγόρος του στις δηλώσεις που έκανε στο RIA Novosti.

Το ‘Who is who” του Σνόουντεν:

O Έντουαρντ Τζόζεφ Σνόουντεν (γεννημένος στις 21 Ιουνίου 1983) είναι Αμερικανός τεχνικός (διαχειριστής συστημάτων) που εργαζόταν, βάσει συμβολαίου, για την NSA και την CIA. Το 2013, ο Σνόουντεν διοχέτευσε στον τύπο απόρρητες πληροφορίες από την NSA σχετικά με τα πρoγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι Αμερικανικές και Βρετανικές κυβερνήσεις. Οι πληροφορίες αποκαλύπτουν τα προγράμματα παρακολούθησης που τρέχει η NSA με τη συνεργασία εταιριών τηλεπικοινωνιών και Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Στις 20 Μαΐου 2013, ο Σνόουντεν πέταξε στο Χονγκ Κονγκ αφού εγκατέλειψε την εργασία του σε μια εγκατάσταση της NSA στη Χαβάη και στις αρχές του Ιουνίου αποκάλυψε χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα της NSA στους δημοσιογράφους Γκλεν Γκρίνγουολντ, Λάουρα Πόιτρας και Ίγουεν ΜακΆσκιλ. Ο Σνόουντεν ήρθε στη δημοσιότητα μετά από τις ιστορίες που βασίζονται στο υλικό που έδωσε εμφανίστηκαν στις εφημερίδες, The Guardian και The Washington Post. Περαιτέρω αποκαλύψεις έγιναν από άλλες εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της Der Spiegel και της The New York Times.

Στις 21 Ιούνη του 2013, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποσφράγισε τις κατηγορίες εναντίον του Σνόουντεν, δύο κατηγορίες για παραβίαση του νόμου κατασκοπείας και της κλοπής κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Στις 23 Ιουνίου, πέταξε στη Μόσχα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες παρέμεινε για περισσότερο από ένα μήνα. Αργότερα εκείνο το καλοκαίρι, οι ρωσικές αρχές του χορηγούν προσωρινό πολιτικό άσυλο ενός έτους, το οποίο στη συνέχεια παρατάθηκε έως τρία χρόνια. Από το 2015, εξακολουθεί να ζει σε άγνωστη τοποθεσία στη Ρωσία, ενώ αναζητά άσυλο και αλλού.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter