Σαουδική Αραβία: Φωτογραφία του βασιλιά με τον Γιόντα σε σχολικό βιβλίο!

Σαουδική Αραβία: Φωτογραφία του βασιλιά με τον Γιόντα σε σχολικό βιβλίο!

Πριν λίγες μέρες, ο κόσμος στη Σαουδική Αραβία διαπίστωσε, έκπληκτος, ότι φωτογραφία σε σχολικό εγχειρίδιο ιστορίας απεικόνιζε τον βασιλιά Φαϊζάλ να υπογράφει, το 1945, τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, καθισμένος δίπλα στον Γιόντα, τον Δάσκαλο των Τζεντάι!

Τη φωτογραφία την είχε παραλλάξει, επεμβαίνοντας στο πρωτότυπο, ο Σαουδάραβας καλλιτέχνης Αμπντάλα αλ Σέρι. Ο οποίος δεν είχε πάρει χαμπάρι ότι είχε τυπωθεί στο σχολικό εγχειρίδιο μέχρι τη στιγμή που του έστειλε SMS η μητέρα του που είναι δασκάλα.

Το δημιούργημα του αλ Σέρι ανήκει σε μια σειρά φωτογραφιών που αναφέρονται σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Σαουδικής Αραβία, στις οποίες ο καλλιτέχνης έχει «τοποθετήσει» μυθιστορηματικούς χαρακτήρες, όπως των Κάπτεν Αμέρικα και Νταρθ Βέιντερ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Τάιμς της Ν. Υόρκης», ο αλ Σέρι αποδέχθηκε την πατρότητα της «πειραγμένης» φωτογραφίας: «Εγώ είμαι αυτός που τη σχεδίασε, αλλά δεν είμαι αυτός που την έβαλε στο βιβλίο». Τη δημιούργησε για να υπογραμμίσει τη σοφία και ευφυΐα των δυο απεικονιζόμενων, Φαϊζάλ και Γιόντα, καθώς και τα κοινά χρώματα στον Γιόντα και τη σημαία της Σαουδικής Αραβίας. «Ήταν σοφός και οι ομιλίες του πολύ δυνατές, κι έτσι κατέληξα ότι ο Γιόντα είναι ο χαρακτήρας που είναι πιο κοντά στον βασιλιά» εξήγησε.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει διατάξει την απόσυρση του σχολικού εγχειριδίου, ενώ έχει ξεκινήσει η εκτύπωση του διορθωμένου που θα χρησιμοποιηθεί στα μαθήματα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter