Σύνοδος κορυφής ΕΕ-προσφυγικό: Συμφωνία για στήριξη στην Ιταλία και επανεξέταση του «Δουβλίνου»

Σύνοδος κορυφής ΕΕ-προσφυγικό: Συμφωνία για στήριξη στην Ιταλία και επανεξέταση του «Δουβλίνου»

Να στηρίξουν την Ιταλία στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών από την Αφρική αποφάσισαν οι ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης.

«Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να προσφέρουν μεγαλύτερη στήριξη στην Ιταλία για το έργο της με τις αρχές της Λιβύης», ανέφερε ο Ντ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι «είναι μια πραγματική ευκαιρία για να κλείσει η Οδός της Κεντρικής Μεσογείου». Ο ίδιος ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να προσφέρουν επαρκή χρηματοδότηση για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών από τη Βόρειο Αφρική ως την Ιταλία, μέσω του Ταμείου για την Αφρική και εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν ακόμα να επανεξετάσουν το «Δουβλίνο», με την προοπτική να υπάρξει συναίνεση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ερωτηθείς για το θέμα της Καταλονίας, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι δεν είναι θέμα της Συνόδου Κορυφής και τόνισε ότι «σε αυτό το ζήτημα δεν χωρά καμία παρέμβαση της ΕΕ».

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ακολούθησε δείπνο εργασίας των ευρωπαίων ηγετών με βασικότερα θέματα συζήτησης τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, τα θέματα διεθνούς εμπορίου και το Brexit.

Όσον αφορά τη συζήτηση για την Τουρκία, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι τρία είναι τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Η οικονομική χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Τουρκία, η ενταξιακή πορεία της χώρας και το μεταναστευτικό σε συνδυασμό με την αντιτρομοκρατική συνεργασία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για μία σημαντική κουβέντα, η οποία δεν αναμένεται να καταλήξει σήμερα σε αποφάσεις, ωστόσο θα δώσει μια βασική κατεύθυνση για το τί μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα στις σχέσεις της ΕΕ με την Άγκυρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter