Στηρίζουν απόλυτα τον Κώστα Βαξεβάνη η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

Στηρίζουν απόλυτα τον Κώστα Βαξεβάνη η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

Ντόμινο αντιδράσεων από τις μεγαλύτερες δημοσιογραφικές Ενώσεις, όπως των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, αλλά άλλων οργανώσεων έχει προκαλέσει το συμβόλαιο θανάτου εναντίον του δημοσιογράφου και εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη.

Οι αποκαλύψεις του Κ. Βαξεβάνη έγιναν θέμα σε διεθνή ΜΜΕ, όπως το Γαλλικό Πρακτορείο και το Euractiv, διεθνείς οργανώσεις Τύπου τοποθετήθηκαν επισήμως ενώ και το Παρατητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τάχθηκε στο πλευρό του εκδότη του Documento, καλώντας την κυβέρνηση να παρέμβει προστατεύοντας τους δημοσιογράφους.

Δείτε επίσης: Και το Human Rights Watch στο πλευρό του Κώστα Βαξεβάνη με μήνυμα για την κυβέρνηση

Μετά την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ, η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον Κώστα Βαξεβάνη σημειώνοντας πως: «Σύμφωνα με τον Κώστα Βαξεβάνη, αυτές οι απειλές συνδέονται με πρόσφατες αποκαλύψεις της εφημερίδας του, που αφορούν έναν αμφιλεγόμενο τηλεοπτικό παρουσιαστή, στον οποίο η κυβέρνηση παρείχε υπερβολική αστυνομική προστασία. Ο Βαξεβάνης είναι γνωστός για τις σχετικές με τη διαφθορά έρευνες που διεξάγει» ενώ κάνουν σαφή αναφορά στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ πριν από μερικές ημέρες.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση: «Στις 26 Απριλίου 2021 αυξήθηκε η αστυνομική προστασία του εκδότη της εφημερίδας Documento και δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη κατόπιν διαταγής της Εισαγγελίας Αθηνών και τη διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας των πληροφοριών που έλαβε ο Βαξεβάνης για την υπογραφή συμβολαίου δολοφονίας του. Η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων από κοινού με τις ελληνικές Ενώσεις και την ΕΣΗΕΑ, καλωσορίζουν τις ενέργειες της αστυνομίας και εκφράζουν την υποστήριξή τους στον Κώστα Βαξεβάνη».

«Ο εκδότης της εφημερίδας Documento και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης δήλωσε δημόσια ότι φοβάται για τη ζωή του, μετά από αξιόπιστες πληροφορίες που έλαβε ότι έχει στοχοποιηθεί από τις 6 Απριλίου. Η αστυνομία αύξησε την προστασία του Κώστα Βαξεβάνη και του κτηρίου της εφημερίδας στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον Κώστα Βαξεβάνη, αυτές οι απειλές συνδέονται με πρόσφατες αποκαλύψεις της εφημερίδας του, που αφορούν έναν αμφιλεγόμενο τηλεοπτικό παρουσιαστή, στον οποίο η κυβέρνηση παρείχε υπερβολική αστυνομική προστασία. Ο Βαξεβάνης είναι γνωστός για τις σχετικές με τη διαφθορά έρευνες που διεξάγει», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«”Όλα αυτά συμβαίνουν υπό το φως της δολοφονίας ενός δημοσιογράφου πριν από λίγες μέρες” , έγραψε στην εφημερίδα Documento. Ο Γιώργος Καραϊβάζ βετεράνος δημοσιογράφος της ελληνικής τηλεόρασης που ειδικευόταν στο αστυνομικό ρεπορτάζ, στις 9 Απριλίου πυροβολήθηκε και δολοφονήθηκε με «μαφιόζικο» τρόπο κοντά στο σπίτι του, στην Αθήνα.  Προς το παρόν αυτή η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Η Ενωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών δηλώνει στην ανακοίνωσή της: “Απαιτούμε άμεσα οι αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές να ερευνήσουν τις καταγγελίες του Κώστα Βαξεβάνη και να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση”. Η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων χαιρέτισαν την προστασία της αστυνομίας και ζητούν την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης», τονίζει.

Ο Ricardo Gutiérrez Γενικός Γραμματέας της ΕΟΔ, δήλωσε: “Κανένας δημοσιογράφος δεν πρέπει να εργάζεται υπό συνθήκες φόβου και  ότι κι αν αντιμετωπίζει ο συνάδελφός, αποτελεί πηγή ανησυχίας για όλους μας. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να κάνουν ότι είναι δυνατόν, να αποφευχθεί μια ακόμη  δολοφονία δημοσιογράφου».

Ο Anthony Bellanger, Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ δήλωσε: «Χαιρετίζω την αφοσίωση με την οποία περιβάλλουν τους δημοσιογράφους οι ελληνικές Ενωσεις μέλη της Ομοσπονδίας, τώρα που με τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ πριν από λίγες εβδομάδες, όλο το επάγγελμα βυθίστηκε στο πένθος. Οι δημόσιες αρχές είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση της προσωπικής ασφάλειας του συναδέλφου μας και εγώ προσωπικά χαιρετίζω αυτή τη σημαντική απόφαση».

Δείτε επίσης: Αναγκάζομαι να σας ενημερώσω γιατί είσαστε η μοναδική προστασία

Δείτε επίσης: ΕΣΗΕΑ για Βαξεβάνη: Απαιτούμε άμεση διερεύνηση των καταγγελιών – Να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση

Δείτε επίσης: Τον γύρο του κόσμου μέσω του Γαλλικού Πρακτορείου κάνουν οι καταγγελίες Βαξεβάνη για «συμβόλαιο θανάτου»

Δείτε επίσης: Εκτενές ρεπορτάζ και του Euractiv για τις καταγγελίες Βαξεβάνη: «Ένας ακόμη Έλληνας δημοσιογράφος υπό την απειλή θανάτου»

Δείτε επίσης: Απόλυτη στήριξη από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου στον Κώστα Βαξεβάνη

Δείτε επίσης: Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα στο πλευρό του Κώστα Βαξεβάνη

Δείτε επίσης: Και το Human Rights Watch στο πλευρό του Κώστα Βαξεβάνη με μήνυμα για την κυβέρνηση

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter