24 Σεπτεμβρίου 1940: Η δημιουργία του Jeep (Video + Photos)

24 Σεπτεμβρίου 1940: Η δημιουργία του Jeep (Video + Photos)

Η… γέννηση του Jeep δημιούργησε την πιο αναγνωρίσιμη αμερικανική εμπορική επωνυμία στον κόσμο μετά την Coca-Cola. Κανείς δεν ξέρει πως το όχημα πήρε το όνομά του, όμως συνδέθηκε με έναν Παγκόσμιο Πόλεμο, την Αγροτική ζωή και την διασκέδαση στη φύση των ΗΠΑ. Η λέξη Jeep δεν είναι μόνο μια θυγατρική εταιρία της Chrysler, αλλά μια γενική και καθοριστική πλέον έννοια, που χαρακτηρίζει όλα τα «εκτός δρόμου» οχήματα ή τα μικρού κυβισμού SUV.

Το θρυλικό Jeep έχει συναρπαστική ιστορία που ανταποκρίνεται επάξια στα αξιόλογα επιτεύγματά του. Το μικρό, ελαφρύ στρατιωτικό όχημα κέρδισε εξέχουσα θέση στην αμερικανική ιστορία χάρη στο απλό σχεδιασμό του και τις εκτός δρόμου δυνατότητες κίνησής του. Το Jeep είναι ίσως το πιο διάσημο όχημα της εποχής του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου με εμφανή παρουσία σε ιστορίες, φωτογραφίες και ταινίες από τον πόλεμο. Έχει γίνει πραγματικά μέρος του ιστού της ιστορίας.

Η προέλευση του χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1930 όταν η αμερικανική κυβέρνηση άρχισε να αντιλαμβάνεται τις εντάσεις που εξελίσσονται στο εξωτερικό και αισθάνθηκε την άμεση ανάγκη της ανανέωσης του γερασμένου στόλου του στρατού της. Τον αποτελούσαν τότε κυρίως τροποποιημένες μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα Ford Model T και μοτοσυκλέτες με καλάθι (sidecars).

Δόθηκε τότε η κατευθυντήρια γραμμή και ζητήθηκε προσφορά από τους κατασκευαστές. Το Bantam Reconnaissance Car ήταν το πρώτο όχημα. Παραδόθηκε για δοκιμή στον αμερικανικό στρατό από την Bantam Car Co., στο Butler, Pennsylvania, στις 23 Σεπτεμβρίου 1940. Την επόμενη ημέρα, οι εταιρίες Willys-Overland και Ford επίσης παρέδωσαν πρωτότυπα.

Οι φήμες έλεγαν πως το πεντάγωνο ήταν υπέρ της Ford για να μπορέσουν (οι ιθύνοντες) να βγάλουν προμήθειες, όμως ο Ford αποφάσισε πως η κατασκευή ενός τέτοιου οχήματος δεν ήταν αποδοτική και κρατούσε πίσω την βιομηχανία ακόμη και σε εμπλοκή πολέμου των ΗΠΑ έτσι συμμετείχε τυπικά και δεν πίεσε να πάρει την… δουλειά. Τα οχήματα που παρουσιάστηκαν ήταν τα: 41 Willys MA Quad, Bantam BRC-40 Blitz Buggy, και Ford GP Pygmy.

Όλα δοκιμάστηκαν ξεχωριστά σε διαφορετικές στρατιωτικές μονάδες για την διαφάνεια του διαγωνισμού. Όλα πληρούσαν τις προδιαγραφές και έτσι έμεινε μόνο η… τιμή να παίξει ρόλο. Το Willys είχε την δύναμη και τις ικανότητες εκτός δρόμου, το Ford το σχήμα και το Bantam την καλύτερη οδική συμπεριφορά και την οικονομία καυσίμου.

Μικρές λεπτομέρειες

Η Bantam δεσμεύτηκε στο αυστηρό χρονοδιάγραμμα του Στρατού έκανε και την χαμηλότερη προσφορά και παρέδωσε το «The Blitz Buggy» στο Camp Holabird του Maryland. Δυστυχώς για τη Bantam, η οικονομική της κατάσταση δεν ήταν καλή και δεν μπόρεσε να δεσμευτεί στον όγκο παραγωγής που ζητήθηκε.

Με την υποστήριξη της Bantam, κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαβίβασαν τα σχέδια στις Ford και Willys, οι οποίες παρουσίασαν τα δικά τους οχήματα.

Τα πρωτότυπα Willys Quad και Ford Pygmy ήταν σχεδόν ίδια και είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το Blitz Buggy.

Οι τρεις κατασκευαστές έλαβαν συμβάσεις για την παραγωγή 1.500 οχημάτων ο καθένας (για δοκιμή).

Μετά την αποχώρηση της Bantam ήταν η Willys, η οποία ξεκίνησε την αρχική παραγωγή των 15.000 οχημάτων. Το Quad έκανε περισσότερα από 10.000 χλμ δοκιμών σε κανονικές συνθήκες. Μέσα σε αυτά άλαξαν δύο κινητήρες και ένα πλαίσιο. Οι στρατιώτες το ήθελαν για τον ισχυρό κινητήρα και την λεπτή σιλουέτα τους.

Η Willys δεν άντεξε, κράτησε ως το 1941, όπου η Ford κλήθηκε και πάλι.

Η Ford συμφώνησε να παράγει το GPW (εσωτερική ονομασία από την σύμβαση: G-Government (Κυβερνητικό), P το νούμερο 80 που ήταν οι ίντσες του μήκους και W η Willys, αφού κατασκευαζόταν με την άδεια της).

Το Jeep που ξέρουμε ήταν πραγματικά μια συγχώνευση και των τριών σχεδίων.

Μέχρι το τέλος του πολέμου, 600.000 jeep τέθηκαν στη διάθεση του αμερικανικού στρατού.

Το μυστήριο του ονόματος

Οι ιστορίες ποικίλλουν σχετικά με το πού προέρχεται το όνομα Jeep -ενδεχομένως από το ακρώνυμο του Όχημα Γενικής Χρήσεως- General Purpose, GP= Jeep.

Μία άλλη θεωρία, πιο πειστική για πολλούς, αναφέρει ότι η λέξη Jeep προέρχεται από τον «χάρτινο» ήρωα Eugene the Jeep , που διασχίζει τοίχους, σκαρφαλώνει σε ταβάνια και πετάει. Είναι μια φιγούρα από τον Ποπάι, που ταιριάζει, όπως λένε, απόλυτα με τον χαρακτήρα του οχήματος.

Επίσης, η ονομασία jeep χρησιμοποιήθηκε το 1914 από στρατιωτικούς τεχνίτες για την δοκιμή νέων οχημάτων. Τα τρακτέρ που κατασκευάστηκαν από μια βιομηχανία της Μινεάπολις είχαν ως προσωνύμιο την λέξη αυτή.

https://www.youtube.com/watch?v=DTKe2uyWjI4










Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter