6+1 νέα βιβλία που αξίζουν την προσοχή μας

6+1 νέα βιβλία που αξίζουν την προσοχή μας

Μια επιλογή από αξιόλογες εκδόσεις που κυκλοφόρησαν λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του lockdown

—————————————————–

Δεν θα δω τον κόσμο ξανά

Αχμέτ Αλτάν

Ο Τούρκος δημοσιογράφος και συγγραφέας Αχμέτ Αλτάν βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο του 2016 στη φυλακή κατηγορούμενος για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν. Το 2018 μέσα από το κελί του στις φυλακές της Σηλυβρίας (όπου κρατούνται οι περισσότεροι δημοσιογράφοι παγκοσμίως) έγραψε το «Δεν θα δω τον κόσμο ξανά» που κυκλοφόρησε απευθείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με τρόπο συνταρακτικό περιγράφει την καφκική περιπέτειά του με την τουρκική Δικαιοσύνη η οποία είχε προαποφασίσει την ενοχή του, αλλά και τα απανωτά σοκ που βιώνει ένας άνθρωπος σε εγκλεισμό: την απώλεια της αυτοεικόνας, το πάγωμα του χρόνου, τη δύσκολη συναναστροφή με τους συγκρατούμενους. Εντυπωσιακό είναι ότι παρότι στερείται την ελευθερία του εδώ και τριάμισι χρόνια και με την επίγνωση ότι ίσως να μην ξαναδεί τον κόσμο, καταφέρνει να διατηρήσει την ελευθερία της σκέψης του. «Δεν βρίσκομαι εκεί που είμαι ούτε εκεί που δεν είμαι» γράφει στο βιβλίο του. «Μπορείτε να με φυλακίσετε αλλά δεν μπορείτε να με κρατήσετε εδώ». Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση του Γιώργου Μακρόπουλου.

ISBN: 978-960-653-015-9

ΣΕΛ.: 216

ΤΙΜΗ: €13,30

—————————————————–

Οι κόρες της Σελήνης

Τζόχα Αλχάρθι

Το πολυαναμενόμενο βιβλίο της Ομανής Τζόχα Αλχάρθι αποτελεί το πρώτο αραβικό μυθιστόρημα που απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ (2019). Γραμμένο στο Εδιμβούργο την εποχή που ολοκλήρωνε το διδακτορικό της στην κλασική αραβική λογοτεχνία, αφορά τη ζωή στον αραβικό κόσμο μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας από το Ομάν. Η συγγραφέας και ακαδημαϊκός εξετάζει το πρόσφατο παρελθόν της χώρας της η οποία μέσα σε μερικές δεκαετίες μετατράπηκε από κέντρο δουλεμπορίου σε πετρελαιοπαραγωγό χώρα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αλλαγή των ηθών. Στις αρετές του βιβλίου συγκαταλέγονται η ζωντανή πολυεπίπεδη αφήγηση και η αριστοτεχνική κατασκευή των χαρακτήρων. Σπουδαιότερο όλων ωστόσο είναι ότι η Αλχάρθι καταφέρνει να ανοίξει παράθυρο σε μια κοινωνία την οποία, λόγω πολιτικών συνθηκών, είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς έστω και στο ελάχιστο αν δεν είναι μέρος της. Κυκλοφορεί σε μετάφραση της Ελένης Καπετανάκη από τις Εκδόσεις Gutenberg.

ISBN: 978-960-01-2094-3

ΣΕΛ.: 280

ΤΙΜΗ: €13,00

—————————————————–

Υπογαία – Ενα ταξίδι στα βάθη της Γης και του χρόνου

Ρόμπερτ Μακφάρλεϊν

«Γνωρίζουμε τόσο λίγα για τους κόσμους κάτω από τα πόδια μας. […] Σπάνια έχω αισθανθεί τόσο μακριά από τον κόσμο των ανθρώπων όσο όταν βρέθηκα μόλις δέκα μέτρα από κάτω του, πιασμένος στα αστραφτερά σαγόνια μιας ασβεστολιθικής στρώσης που πρωτοφτιάχτηκε στον πυθμένα μιας αρχαίας θάλασσας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Ρόμπερτ Μακφάρλεϊν περιγράφοντας την εμπειρία του από τα ταξίδια του κάτω από την επιφάνεια της Γης. Το βιβλίο του –που απέσπασε το βραβείο Wainwright 2019 και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη σειρά Οξυγόνο των Εκδόσεων Μεταίχμιο σε μετάφραση Μιχάλη Μακρόπουλου– αποτελεί μια εσωτερική κατάβαση μέσω του μύθου, της λογοτεχνίας και της συλλογικής μνήμης που ξεκινάει από την εποχή του χαλκού και καταλήγει στο σήμερα. Μια γεωλογική και ιστορική περιπλάνηση στον βαθύ χρόνο με μέτρο σύγκρισης τον ανθρώπινο χρόνο που διαβάζεται απνευστί.

ISBN: 978-618-03-2052-7

ΣΕΛ.: 472

ΤΙΜΗ: €18,80

—————————————————–

Ιστορία δύο πόλεων

Τσαρλς Ντίκενς

Το πιο θυμωμένο βιβλίο του Ντίκενς σύμφωνα με τον Χάρολντ Μπλουμ, «επειδή η οργή εδώ είναι ακαταπράυντη», πρωτοκυκλοφόρησε σε συνέχειες στο εβδομαδιαίο περιοδικό του συγγραφέα «All the Year Round» από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο του 1859, εποχή μεγάλης έντασης ανάμεσα στη Βρετανία και τη Γαλλία. Εμπνευσμένο από το θεατρικό έργο «The frozen deep» του Γουίλκι Κόλινς, περιγράφει τη ζωή στο Λονδίνο και το Παρίσι κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης μέσα από τις προσωπικές ιστορίες μιας νεαρής γυναίκας που μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο θεωρώντας ότι οι γονείς της έχουν πεθάνει, του πατέρα της που φυλακίστηκε στη Βαστίλη για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, του αυτοεξόριστου στην Αγγλία Γάλλου αριστοκράτη συζύγου της και ενός δικηγόρου. Το κλασικό έργο του Ντίκενς που αποτελεί πραγματεία πάνω στην ισοπέδωση του ανθρώπινου μεγέθους από τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα κυκλοφορεί σε μετάφραση του Γιώργου Μακρόπουλου στη σειρά «Τα κλασικά» των Εκδόσεων Ψυχογιός.

ISBN: 978-618-01-3318-9

ΣΕΛ.: 552

ΤΙΜΗ: €18,80

—————————————————–

Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο

Ζαν-Πολ Ντιμπουά

Το μυθιστόρημα του Γάλλου Ζαν-Πολ Ντιμπουά που απέσπασε το βραβείο Γκονκούρ 2019 κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Δώμα λίγες μέρες προτού κλείσουν τα βιβλιοπωλεία λόγω του κορονοϊού. Η υπόθεση αφορά έναν κρατούμενο, τον Πολ Χάνσεν, ο οποίος εκτίει εδώ και δύο χρόνια την ποινή του στο σωφρονιστικό κατάστημα του Μόντρεαλ. Η μόνη του διαφυγή από τη σκληρή πραγματικότητα της φυλακής είναι οι αναμνήσεις του από τη ζωή του στον έξω κόσμο. Αναπολεί τα παιδικά του χρόνια στην Τουλούζη, τον πάστορα πατέρα του και τη δυναμική μητέρα του που τη θυμάται να διευθύνει έναν κινηματογράφο, ενώ ο αναγνώστης παρακολουθεί τις εσωτερικές διεργασίες μέσα από τις οποίες ο Πολ προσπαθεί να καταλάβει πώς από φιλήσυχος επιστάτης συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών κατέληξε έγκλειστος. Ενα μυθιστόρημα για την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης και τις οριακές καταστάσεις σε πολύ καλή μετάφραση της Μαρίας Γαβαλά.

ISBN: 978-618-84459-3-2

ΣΕΛ.: 265

ΤΙΜΗ: €18,00

—————————————————–

Η χορτοφάγος

Χαν Γκανγκ

Ολα αλλάζουν στη ζωή ενός τυπικού ζευγαριού στη Νότια Κορέα που ζει μια μονότονη καθημερινότητα όταν η γυναίκα αποφασίζει ξαφνικά να μη φάει ξανά κρέας. Αυτό θα είναι μόνο η αρχή σε μια διαδικασία αυτογνωσίας και διεκδίκησης της προσωπικής ελευθερίας της που θα την κάνει να κυνηγήσει το –παράλογο για το περιβάλλον της– όνειρο να ζήσει την υπόλοιπη ζωή της σαν φυτό. Το μυθιστόρημα της Νοτιοκορεάτισσας Χαν Γκανγκ (από τις σπουδαιότερες συγγραφείς της χώρας της) που πρωτοκυκλοφόρησε το 2007 και τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2016 εντυπωσιάζει με το βάθος των χαρακτήρων και τη λοξή ματιά πάνω σε μια κοινωνία που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη μετανεωτερικότητα και την παράδοση, καθώς η ανάγκη για προσωπική έκφραση συγκρούεται με εκείνη του συνανήκειν. Κυκλοφορεί σε μετάφραση της Αμαλίας Τζιώτη από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

ISBN: 978-960-03-6686-0

ΣΕΛ.: 208

ΤΙΜΗ: €16,00

—————————————————–

Επιστολές στον Στάλιν

Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ – Γεβγκένι Ζαμιάτιν

Στη Σοβιετική Ενωση την εποχή του Στάλιν ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ και ο Γεβγκένι Ζαμιάτιν είναι μεταξύ των συγγραφέων που υπόκεινται πολιτικές διώξεις. Ακολουθώντας μια ρωσική παράδοση του 19ου αιώνα σύμφωνα με την οποία οι συγγραφείς έγραφαν γράμματα στον τσάρο, αποφασίζουν να στείλουν επιστολές απευθείας στον Στάλιν ζητώντας του διαβατήριο για να φύγουν στο εξωτερικό. Στο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Αγρα δημοσιεύονται οι επιστολές τους, το κείμενο του Ζαμιάτιν με τον τίτλο «Φοβάμαι» του 1921 και μια διαφωτιστική εισαγωγή της μεταφράστριας Αλεξάνδρας Ιωαννίδου σχετικά με τους δύο συγγραφείς και το πολιτικό κλίμα της εποχής τους. Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο της νέας σειράς «Επιστολές» της Αγρας η οποία περιλαμβάνει τον επιστολικό διάλογο προσωπικοτήτων της πολιτικής, της φιλοσοφίας και των τεχνών.

ISBN: 978-960-505-422-9

ΣΕΛ.: 144

ΤΙΜΗ: €10,50

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter