Ντροπή για την ιστορία της χώρας

Ντροπή για την ιστορία της χώρας

Η ιδιοκτησιακή αντίληψη του κ. Μητσοτάκη, που θεωρεί ότι η χώρα τού ανήκει κληρονομικώ δικαίω, έχει περάσει πλέον σε άλλα επίπεδα. Το καθεστώς Μητσοτάκη έχει καταλύσει σε πολλές περιπτώσεις το σύνταγμα και τους νόμους της χώρας στην πράξη, υπονομεύοντας ανερυθρίαστα τα συμφέροντα και τα δίκαιά της. Δεν είναι μόνο οι υποκλοπές ή η άρνησή του να προστατεύσει τους πολλούς και αδύναμους για να γαντζωθεί στην εξουσία ως «κυβερνήτης» των λίγων και ισχυρών. Είναι ότι θεωρεί πως έχει δικαίωμα να το κάνει και ότι ο ίδιος δεν οφείλει να «προσαρμοστεί» ούτε στους κανόνες της νομιμότητας ούτε στους κανόνες της ηθικής. Το ίδιο και οι υπουργοί του.

Αυτό συνέβη πρόσφατα και με την κατάπτυστη συμφωνία για τον δήθεν επαναπατρισμό των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων, μέσω της οποίας η κυβέρνηση όχι μόνο νομιμοποίησε την αρχαιοκαπηλική δραστηριότητα του δισεκατομμυριούχου «συλλέκτη» Λέοναρντ Στερν που παρανόμως είχε τις αρχαιότητες στην κατοχή του, αλλά επιπλέον υποχρέωσε και την ελληνική Βουλή να επικυρώσει εκ των υστέρων τη «συναλλαγή» που έκανε μαζί του εν κρυπτώ η κ. Μενδώνη, παραβιάζοντας κάθε νόμο, κάθε διάταξη και κάθε διεθνή συνθήκη για την προστασία πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από τη χώρα προέλευσής τους!

Ομως η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας αποτελεί αδιαπραγμάτευτο εθνικό κυριαρχικό της δικαίωμα, όπως είναι τα εδάφη και οι θάλασσές της. Το υπερασπίστηκαν αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα η ελληνική κυβέρνηση και η υπουργός Πολιτισμού στην περίπτωση των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων; Οχι βέβαια. Το ξεπούλησαν ανερυθρίαστα, ως ένας ακόμη «αρχαιοκάπηλος» που βρέθηκε στο διάβα τους, εμποδίζοντάς τες για πάντα να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο, αφού εκχώρησαν άνευ όρων την κατοχή και εκμετάλλευσή τους σε μια offshore εταιρεία που ίδρυσε ο γιος του «συλλέκτη» Λ. Στερν στο Ντέλαγουερ μαζί με μέλη των επιχειρήσεών του και της οικογένειας Γουλανδρή. Συμφώνησε δε ώστε οι κυκλαδικές αρχαιότητες να διατεθούν από την offshore εταιρεία προς έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (Μet) για 50 χρόνια και κάποιες να έρχονται κάπου κάπου με δόσεις, μέσω δανείου και αντιδανείου άλλων αρχαιοτήτων, για να τις βλέπουμε και εμείς οι ιθαγενείς στο κράτος ΙΧ του κ. Μητσοτάκη!

Στο μεταξύ, στις 21.07.2022, δηλαδή την ίδια ημέρα που η κ. Μενδώνη έβαζε στα κρυφά την υπογραφή της κάτω από τις απαιτήσεις του Λ. Στερν και του Μητροπολιτικού Μουσείου της Ν. Υόρκης, βρίσκονταν σε εξέλιξη εκτεταμένες κατασχέσεις αρχαιοτήτων αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις αμερικανικές αρχές στους χώρους του εν λόγω μουσείου, επειδή τις είχε αποκτήσει παράνομα! Αλήθεια, δεν το ήξερε αυτό η κ. Μενδώνη την ώρα που υπέγραφε; Η κ. Μενδώνη οφείλει επιτέλους να απαντήσει για ποιο λόγο την ώρα που άδειαζαν οι προθήκες του Μet από προϊόντα παράνομης διακίνησης η ίδια έτρεχε από πίσω να τις γεμίσει με μυστικές συμφωνίες, νομιμοποιώντας τέτοιες πρακτικές και μάλιστα σε βάρος ελληνικών αρχαιοτήτων που έχουν παράνομα εξαχθεί από τη χώρα!

Με ποιο δικαίωμα και με ποια νομιμοποίηση προέβη σε τέτοιες ενέργειες η κ. Μενδώνη ερήμην του ελληνικού λαού και των αρμόδιων ελληνικών αρχών, υπονομεύοντας το δημόσιο συμφέρον; Με ποιο δικαίωμα επικύρωσαν οι έμπλεοι «πατριωτισμού» βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τα παράνομα ιδιωτικά συμφωνητικά που έφερε στη Βουλή η κ. Μενδώνη στις 08.09.2022 και μάλιστα με fast track διαδικασίες, παραβιάζοντας το σύνταγμα, τους νόμους της χώρας και τον ίδιο τον κανονισμό της Βουλής; Και, κυρίως, με ποιο αντίτιμο για την υποταγή της χώρας στις απαιτήσεις του «συλλέκτη» Λ. Στερν εκχώρησαν όλοι αυτοί κυριαρχικά της δικαιώματα σε τρίτα –και μάλιστα αλλοδαπά– φυσικά και νομικά πρόσωπα; Ποιος ωφελήθηκε που η κοινή μας κληρονομιά και περιουσία αντί να τύχει υπεράσπισης και προστασίας, αφέθηκε με την υπογραφή των θεσμικών μας εκπροσώπων στα χέρια αυτών που την υπεξαίρεσαν;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατήγγειλε δημόσια και από την πρώτη στιγμή την αδιανόητη μεθόδευση με συνεχείς ανακοινώσεις και θεσμικές παρεμβάσεις στον πρόεδρο της Βουλής, ώστε να αποσυρθεί η παράνομη συμφωνία. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Η άλλοτε λαλίστατη υπουργός και ο άλλοτε λαλίστατος κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεγαν τη σιωπή αντί να απαντήσουν στις εύλογες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, για να μη «σηκώσουν» το θέμα και μάθει τις πομπές τους ο ελληνικός λαός. Οι άλλοτε υποστηρικτικές στο «έργο» της κυβέρνησης δημοσιογραφικές πένες σώπασαν επίσης. Με ποια επιχειρήματα άλλωστε θα υπερασπίζονταν άλλο ένα κραυγαλέο σκάνδαλο του κ. Μητσοτάκη που σε άλλες χώρες θα έριχνε κυβερνήσεις; Η… γραμμή ήταν απλώς το θέμα «να θαφτεί».

Ομως αυτό το πολιτιστικό έγκλημα είναι ντροπή για την ιστορία της χώρας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σωπάσει. Γιατί σε τελευταία ανάλυση αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο το παρόν το δικό μας ή μόνο κάποιους από εμάς. Είμαστε όλοι υπόλογοι απέναντι στην Ιστορία, στο παρελθόν και το μέλλον ενός τόπου, του τόπου μας, που είδε τα σπλάχνα του να ξεπουλιούνται σε ένα αρχαιοκαπηλικό παζάρι σε δημόσια θέα κι εμείς σταθήκαμε ανίκανοι να τον υπερασπιστούμε.

Η Καλλιόπη Βέττα είναι ερμηνεύτρια, βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter