Αδειοδωρόσημο Πάσχα 2024: Πότε θα καταβληθεί – Ποιους αφορά

Αδειοδωρόσημο Πάσχα 2024: Πότε θα καταβληθεί – Ποιους αφορά

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους θα δουν το Αδειοδωρόσημο Πάσχα οι 76.829 δικαιούχοι, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον e-ΕΦΚΑ.

Πότε καταβάλλεται το αδειοδωρόσημο Πάσχα

Η καταβολή του Αδειδωρόσημου Πάσχα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ. Το ποσό που θα καταβληθεί στους δικαιούχους ανέρχεται στα 37.418.964,36 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι καταβάλλεται τρεις φορές τον χρόνο. Συγκεκριμένα.

  • Το Πάσχα: Για απασχόληση Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου ως Α’ Τετράμηνο
  • Τον Αύγουστο:  Για απασχόληση Ιανουαρίου – Απριλίου ως Β’ Τετράμηνο
  • Τα Χριστούγεννα:  Για απασχόληση Μαΐου – Αυγούστου ως Γ’ Τετράμηνο

Τι είναι το αδειοδωρόσημο Πάσχα

Λόγω της φύσεως του επαγγέλματος των εργατοτεχνιτών οικοδόμων (συχνή εναλλαγή εργοδοτών και τόπου απασχόλησης), με τις διατάξεις των άρθρων 1, 2, 3 και 4 του Ν 4321/63, όπως ισχύουν μετά την τροποποίησή τους με τις διατάξεις του Ν 4469/65, συστήθηκε στο τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ «Ειδικός Λογαριασμός Δώρου και αποδοχών αδείας εργατοτεχνιτών οικοδόμων» (ΕΛΔΕΟ) για τη χορήγηση δώρου εορτών και αποδοχών αδείας στους ασφαλισμένους κατά τις διατάξεις του Κανονισμού Ασφάλισης οικοδόμων.

Πόρος του λογαριασμού είναι η εισφορά των εργοδοτών, ίση προς το 25% των αποδοχών επί των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του e-ΕΦΚΑ, η οποία συνεισπράττεται από τον e-ΕΦΚΑ μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν υπέρ αυτού.

Ο ασφαλισμένος λαμβάνει το ποσό που καταβάλλει ο εργοδότης, αφού αφαιρεθεί η εργατική εισφορά (17,32%, όπως ισχύει σήμερα).

Παράδειγμα: Για μικτές αποδοχές 100 ευρώ Χ 25% = 25 ευρώ καταβάλλει ο εργοδότης στον e-ΕΦΚΑ για ΕΛΔΕΟ, 25 ευρώ – 4,33 ευρώ (17,32%) = 20,67 ευρώ λαμβάνει ο ασφαλισμένος.

Ποιοι το δικαιούνται

Το Αδειοδωρόσημο Πάσχα δικαιούνται οι εργατοτεχνίτες οικοδόμοι.

Όσοι δικαιούχοι δεν έχουν δηλώσει στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού μπορούν να τα δηλώσουν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, είτε στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ efka.gov.gr (επιλογή-> Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες->Μισθωτοί ->Ατομικά Στοιχεία), είτε και μέσω αντίστοιχων επιλογών στην ενιαία ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης gov.gr.

Σε περίπτωση που δεν δηλώσει ο δικαιούχος έγκαιρα τον αριθμό IBAN, δηλαδή τον δηλώσει μετά την ημερομηνία εκκίνησης ροών υπολογισμού του εκάστοτε Αδειοδωροσήμου, το δικαιούμενο ποσό θα καταβληθεί το αμέσως επόμενο τετράμηνο.

Διαβάστε επίσης:

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει τελικά η πλατφόρμα – Οι αλλαγές από φέτος

Συντάξεις Μαΐου: Εβδομάδα πληρωμών – Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Δώρο Πάσχα: Πού και πώς θα το υπολογίσετε – Πότε πληρώνεται

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter