Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει τελικά η πλατφόρμα – Οι αλλαγές από φέτος

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει τελικά η πλατφόρμα – Οι αλλαγές από φέτος

Η πλατφόρμα υποβολής για τις φορολογικές δηλώσεις 2024 θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε ότι η ειδική επιλογή του TaxisNet για τις δηλώσεις θα γίνει εντός της εβδομάδας.

Η υποβολή των δηλώσεων θα γίνεται έως τις 31 Ιουλίου, ενώ όπως έγινε γνωστό, δεν αναμένεται να δοθεί παράταση στην υποβολή τους.

Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει από φέτος

Η φετινή χρονιά έχει δύο σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι. Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι από εφέτος τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα φορολόγησης για πάνω από 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ παράλληλα μπαίνει στην ζωή μας η αυτοματοποιημένη υποβολή δηλώσεων για πάνω από 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους.

Συνταξιούχοι και μισθωτοί δεν θα χρειαστεί φέτος ούτε να συμπληρώσουν αλλά ούτε και να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, εφόσον το θέλουν, καθώς θα το κάνει για αυτούς η ΑΑΔΕ, η οποία ταυτόχρονα θα εκδώσει τον… λογαριασμό για τον Φόρο.

Επίσης ένας μεγάλος αριθμός από τους ελεύθερους επαγγελματίες θα πληρώσουν το μισό τέλος επιτηδεύματος ή ακόμη και μηδενικό, ενώ από του χρόνου … μηδενίζεται.

Παράλληλα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις, θα δουν τον αυτόματο υπολογισμό από την ΑΑΔΕ που έχει υπολογίσει τα τεκμαρτά εισοδήματα με βάση τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο 700.000 επαγγελματιών.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι τα ποσά του τεκμαρτών εισοδημάτων θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της δήλωσής τους θα δουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα που τους έχει προσδιορίσει η ΑΑΔΕ, ενώ με βάση τα στοιχεία που έχει αντλήσει η ΑΑΔΕ από τα myDATA θα είναι προσυμπληρωμένοι αλλά «ανοιχτοί» για διορθώσεις οι κωδικοί του εντύπου Ε3 με τα έσοδα και τα έξοδα.

Οι επαγγελματίες μπορούν να δηλώσουν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα από το τεκμήριο, ωστόσο ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα υπολογιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.

Τέλος δίνεται η δυνατότητα σε όσους θεωρούν ότι η τεκμαρτή προσέγγιση του εισοδήματος είναι άδική, θα μπορούν να αμφισβητήσουν τον φόρο υποβάλλοντας ένσταση σε μια νέα πλατφόρμα που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ.

Διαβάστε επίσης:

Χαστούκι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για κυβέρνηση Μητσοτάκη – Υπόλογη για παρακολουθήσεις, διαφθορά, ελευθερία του Τύπου

Τα παιχνίδια με την υπόθεση Μπελέρη στην Αλβανία

Δολοφονία Λυγγερίδη: Κλειδί ο «αρχηγός» που συνελήφθη στα Ιωάννινα – Στον Εισαγγελέα οι 67 συλληφθέντες

Καιρός: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα σήμερα λόγω σκόνης και υψηλών θερμοκρασιών – Πότε φεύγει (LIVE)

Μαλαισία: Δέκα νεκροί από σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων στον αέρα – Σοκάρει βίντεο ντοκουμέντο (Video)

Το αφεντικό τρελάθηκε και νομίζει ότι έριξε τις τιμές

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter