Νέα αναβολή στη δίκη των αδερφών Ψωμιάδη: Επί 15 χρόνια η υπόθεση «λιμνάζει» στη Δικαιοσύνη

Νέα αναβολή στη δίκη των αδερφών Ψωμιάδη: Επί 15 χρόνια η υπόθεση «λιμνάζει» στη Δικαιοσύνη

Ντροπιαστικά για την εικόνα της Δικαιοσύνης είναι όσα εκτυλίσσονται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης με την εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης με τα «45αρια» με κατηγορούμενους τον άλλοτε νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, τον αδελφό του Διονύση και ακόμη έξι πρόσωπα. Σε σημείο που να εγείρονται ερωτήματα εάν οι καθυστερήσεις στην εκδίκαση της υπόθεσης γίνονται σκόπιμα με στόχο να οδηγηθούν τα αδικήματα σε παραγραφή.

Την Πέμπτη το Δικαστήριο έδωσε μία ακόμη αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης μετά από αίτημα των κατηγορουμένων. Είναι η έκτη κατά σειρά αναβολή από το 2019 μέχρι και σήμερα όταν εξεδόθη από το Δικαστικό Συμβούλιο το παραπεμπτικό βούλευμα. Αυτή τη φορά μάλιστα το Δικαστήριο ξεπέρασε κάθε όριο, καθώς η αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης δόθηκε μέχρι τις 23 Μαΐου του 2024, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή που εξέδωσε ο πρώην ευρωβουλευτής και νομαρχιακός σύμβουλος, Μιχάλης Τρεμόπουλος. Ο ίδιος άλλωστε είχε προχωρήσει πρώτη φορά σε δημόσια καταγγελία για τα «45αρια» των αδερφών Ψωμιάδη το μακρινό 2006, ενώ το 2008 είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά. Με την υπόθεση είχε ασχοληθεί δημοσιογραφικά το Hot Doc ήδη από το Μάρτιο του 2016 και ενώ ακόμη οι έρευνες ήταν σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος για όσα έγιναν χθές Πέμπτη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, «…μετά την εκφώνηση της υπόθεσης προβλήθηκε από τον κατηγορούμενο Παναγιώτη Ψωμιάδη ότι ο δικηγόρος του Γ. Νικολακόπουλος βρίσκεται στο Λονδίνο για επέμβαση στο μάτι του λόγω γλαυκώματος. Η πρόεδρος του δικαστηρίου φάνηκε αποφασισμένη να προχωρήσει η δίκη αλλά τότε προβλήθηκε ως πρόσκομμα ότι ο παρών Διονύσης Ψωμιάδης πάσχει από άνοια και εκπροσωπείται από τον ίδιο απόντα δικηγόρο. Θέματα υγείας έθεσε και άλλο στέλεχος της διοίκησης Ψωμιάδη. Απών ήταν και ο βασικός μάρτυρας υπεράσπισής τους, Αλέξανδρος Καϊλής, επειδή είχε …δουλειά στις Βρυξέλλες» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ο κ. Τρεμόπουλος.

Επί 17 χρόνια αναζητούν δικαίωση

Στην ίδια ανακοίνωση ο Μιχάλης Τρεμόπουλος χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή ως «απαράδεκτη», που «θίγει το κοινό περί δικαίου αίσθημα».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωσή του:

«Πρόκειται για μια απολύτως απαράδεκτη εξέλιξη, που θίγει το κοινό περί Δικαίου αίσθημα. Μετά από 17 χρόνια και παρά την ύπαρξη απόλυτα τεκμηριωμένων βουλευμάτων της Δικαιοσύνης και πορισμάτων των ελεγκτικών οργάνων, οι αγώνες μας υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαφθοράς δεν έχουν δικαιωθεί πλήρως. Η άρνηση να γίνει η δίκη σημαίνει ότι οι κατηγορούμενοι έχουν δεχτεί πως θα καταδικαστούν και πως δεν τους καλύπτει η τροπολογία Θεοδωρικάκου, η οποία υποκρύπτει αμνηστία και έχει αποκρουστεί από το Συμβούλιο Εφετών. Όμως η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας δεν διεκδικεί με αποφασιστικότητα τα έξη εκατομμύρια ευρώ περίπου, στα οποία υπολογίζεται η ζημία της. Θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, να αντιμετωπίσει τις σκοπιμότητες και τις αναβολές, και να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον. Οι νομικοί της δεν ζήτησαν καν μια σύντομη δικάσιμο. Πρόκειται όμως για χρήματα των φορολογουμένων και δεινοπαθούντων πολιτών και δεν ανεχόμαστε άλλη ολιγωρία».

Τα 456 έργα της πρώην Νομαρχίας

Τα περιβόητα «45άρια» αφορούν σε 456 έργα της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης της περιόδου 2005 – 2019, την περίοδο που στο «τιμόνι» της Νομαρχίας ήταν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και τα οποία φέρονται να κατατμήθηκαν προκειμένου να ανατεθούν με απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους της περιοχής, με τη ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο να υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ.

Αν και η υπόθεση απασχολεί τη Δικαιοσύνη από το 2008, εντούτοις ακόμη και σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η εκδίκασή της, με τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί να είναι κραυγαλέες και καθόλου τιμητικές για το ήδη τραυματισμένο κύρος της Δικαιοσύνης.

Διαβάστε επίσης:

Τα «45αρια» των αδερφών Ψωμιάδη: Οι αποκαλύψεις του Hot Doc και η «γαλάζια» πολιτική προστασία

Δικαιοσύνη «made in Greece»: Επί 15 χρόνια «σέρνεται» η υπόθεση με τα «45αρια» των αδερφών Ψωμιάδη

Αναβλήθηκε η δίκη για τα «45άρια» των αδελφών Ψωμιάδη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter