Αδιέξοδα παντού διαφυγή πουθενά για τον Μητσοτάκη

Αδιέξοδα παντού διαφυγή πουθενά για τον Μητσοτάκη

Αν είχε συναίσθηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί γύρω από την κυβέρνησή του και ζητούσε κάτι από τον Αγιο Βασίλη, η ευχή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο έτος θα ήταν αναμφίβολα να σταματήσει αυτός ο άγριος κατήφορος στον οποίο κατρακυλάει τους τελευταίους μήνες. Υποκλοπές, παρακολουθήσεις, πληθωρισμός, ανατιμήσεις, ακρίβεια, καταστραμμένα νοσοκομεία, ελλείψεις φαρμάκων και, εσχάτως, έκρηξη σκανδάλων στα οποία εμπλέκονται εκλεκτά και μη στελέχη του έχουν μετατρέψει τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα του πρωθυπουργού σε εφιάλτες, αλλά και τα προεκλογικά σχέδια σε ασκήσεις επί καιόμενου χάρτου.

O μόνος λόγος που διατηρεί ακόμη πρωτοβουλία κινήσεων είναι η ομηρία της Δικαιοσύνης, η οποία στην υπόθεση Χειμάρα παριστάνει τον «τροχονόμο» όπως και στις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, όμως οι μεθοδεύσεις του φτάνουν πια στα όριά τους.

Πού είναι η Δικαιοσύνη;

Το σκάνδαλο Χειμάρα που αποκάλυψε το Documento και επέφερε με fast track διαδικασίες την παραίτηση του βουλευτή Φθιώτιδας στο ποδαρικό του νέου έτους γίνεται καταλύτης εξελίξεων σε πολλαπλά επίπεδα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ. Πριν όμως από αυτές, εκείνο που προέχει και συνεχίζει να προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, τόσο στην έδρα του –πρώην πλέον– βουλευτή όσο και στην υπόλοιπη χώρα, είναι ότι με την παραίτησή του έγινε η «μισή δουλειά», αφού μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η παραμικρή εξέλιξη σχετικά με τα χρήματα που έλαβε παρανόμως από το δημόσιο.

«Κώλυμα» η παραβίαση του ασυμβίβαστου στην επιστολή του στο Documento την παραμονή Πρωτοχρονιάς, «ακούσιο σφάλμα» στην επιστολή παραίτησης που ήρθε λίγα εικοσιτετράωρα μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα. Η μεταβίβαση της εκτυπωτικής εταιρείας του Θέμη Χειμάρα στη Λαμία στους συνεργάτες του και η παράδοση της έδρας μπορεί να λύνουν τυπικά και επικοινωνιακά ζητήματα. Ομως οι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που αποκόμισε παρανομώντας από το δημόσιο παραμένουν στον αέρα, παρότι το σύνταγμα προβλέπει πως πρέπει να επιστραφούν και αυτά.

Και αν για τον Θ. Χειμάρα και την κυβέρνηση ενεργοποιείται η κλασική μέθοδος της συγκάλυψης διά της… εξαφάνισης του «γαλάζιου» στελέχους από το κάδρο («κάτσε λίγο πίσω» αλά Νίκος Γεωργιάδης), για τη Δικαιοσύνη προκύπτει μείζον ζήτημα, αφού ενώ θα έπρεπε να είχε ήδη παρέμβει, λάμπει διά της απουσίας της, τόσο σε επίπεδο Εισαγγελίας Λαμίας όσο και κεντρικά σε επίπεδο Αρείου Πάγου. Η ομολογημένη παραβίαση της πρόβλεψης του συντάγματος περί ασυμβίβαστου κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από ακόμη έναν κυβερνητικό βουλευτή θα έπρεπε ήδη να είχε προκαλέσει παρέμβασή τους, αφού εκτεθειμένοι –εκτός των άλλων– είναι και οι τοπικοί παράγοντες που συνήψαν τις συμβάσεις με την επιχείρηση του βουλευτή.

Εκτεθειμένοι και οι φορείς του δημοσίου

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές του Documento, η ευθύνη για τις παράνομες συμβάσεις προμήθειας δεν βαραίνει μόνο τον επιχειρηματία βουλευτή, αλλά και τους δημόσιους φορείς που σύναψαν τις επίμαχες συμβάσεις και μάλιστα με το ερώτημα της παράβασης καθήκοντος. Εμφαση δίνεται στους δήμους και τους δημάρχους που του εξασφάλισαν έσοδα δεκάδων χιλιάδων ευρώ έκαστος, παρότι ήταν γνωστό σε όλη την τοπική κοινωνία πως η επιχείρηση εκτυπώσεων Θέμης Χειμάρας και Σία ΕΕ και το κατάστημα NeXtshop μέχρι πρότινος ανήκαν στον Θ. Χειμάρα.

Η τοπική κοινωνία της Φθιώτιδας είναι ανάστατη, γεγονός που συνέβαλε στην παραίτηση του βουλευτή, παρά την προσπάθεια να κλείσει το θέμα με μεταβίβαση της εταιρείας στους συνεργάτες του την επομένη της επικοινωνίας του με το Documento. Συγκεκριμένα, τα ερωτήματα είναι βαριά για τον δήμαρχο Λαμίας Ευθύμη Καραΐσκο που σύναψε τις μισές και πλέον δουλειές με την επιχείρηση, για τη δήμαρχο Αμφίκλειας – Ελάτειας Αθανασία Στιβακτή, για τη δήμαρχο Στυλίδας Βιργινία Στεργίου αλλά και για τον δήμαρχο Καμένων Βούρλων Γιάννη Συκιώτη, τον δήμαρχο Καρπενησίου Νίκο Σουλιώτη και τον δήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Τάγκαλη.

Τα ποσά που διέθεσαν οι παραπάνω δήμοι συνολικά αγγίζουν –αν δεν ξεπερνούν– τις 300.000 ευρώ και η αφωνία που έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής εκθέτει και τους ίδιους και τη Δικαιοσύνη που παράσχει σε όλους τους αυτήν τη δυνατότητα. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους φορείς του δημοσίου που σύναψαν συμβάσεις προμηθειών, με αρκετούς εξ αυτών να βαραίνουν και πάλι τις δημοτικές αρχές στις οποίες υπάγονται.

Το «βελούδινο διαζύγιο» και οι καραμπόλες

Το νομικό κομμάτι για τον βουλευτή και τους τοπικούς άρχοντες ενδεχομένως εξηγεί και την απροθυμία του Μεγάρου Μαξίμου να αντιδράσει. Σημειώνεται ότι το σύνταγμα προβλέπει την έκπτωση από το αξίωμα για τον βουλευτή που παραβιάζει το ασυμβίβαστο, καθώς και την ακυρότητα των σχετικών συμβάσεων. Συνεπώς, η παραίτηση Χειμάρα δεν ήταν τίποτε άλλο παρά επικοινωνιακή διαχείριση ώστε να προλάβει τις εξελίξεις.

Το μήνυμα «ο Χειμάρας δεν είναι Πάτσης» που εξέπεμψε το πρωθυπουργικό γραφείο διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου έχει πράγματι να κάνει με την απροθυμία του Ανδρέα Πάτση να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα, σε αντίθεση με τον Θ. Χειμάρα. Ομως, εκτός αυτού, το κομματικό εκτόπισμα του δεύτερου στην περιφέρεια της Φθιώτιδας δεν συγκρίνεται με του πρώτου, που έπεσε με… αλεξίπτωτο στα Γρεβενά.

Ενδεικτικό της καραμπόλας από το «ατύχημα» Χειμάρα είναι ότι άμεσα ο Γιάννης Οικονόμου σχεδόν ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει το πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου ώστε να εκκινήσει τον προεκλογικό αγώνα στη Λαμία. Η μείωση των εδρών της περιφέρειας από πέντε σε τέσσερις εξαιτίας των στοιχείων της απογραφής διαμορφώνει νέα δεδομένα. Εξόχως πιεστικά βέβαια, καθώς οι τέσσερις έδρες του 2019 ήταν «γαλάζιες», με πρώτο τον Χρήστο Σταϊκούρα, δεύτερο τον Γ. Οικονόμου, τρίτο τον Γιώργο Κοτρωνιά και τέταρτο τον Θ. Χειμάρα. Με βάση τις εκτιμήσεις για τις εκλογές της απλής αναλογικής, ακόμη και η εκλογή δεύτερου βουλευτή στην περιοχή θεωρείται επισφαλής, με μόνη βεβαιότητα την πρωτιά του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος καθόλου δεν στενοχωρήθηκε με την εξέλιξη του σκανδάλου Χειμάρα, σε αντίθεση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ακόμη μία εσωκομματική διάσταση της υπόθεσης διαφαίνεται από το γεγονός ότι ο γόνος Χειμάρας, παρότι το 2019 μεταπήδησε στην ομάδα Μητσοτάκη από την ομάδα του Κώστα Μπακογιάννη, στο πλευρό του οποίου βρέθηκε την πενταετία της θητείας του υιού της Ντόρας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, παρέμεινε πιο κοντά στο περιβάλλον του σημερινού δημάρχου Αθηναίων. Πληροφορίες θέλουν τον Θ. Χειμάρα να είχε κομβικό ρόλο στα σχέδια του Κ. Μπακογιάννη για τα μελλοντικά βήματά του στην κεντρική πολιτική σκηνή, αν και οι βλέψεις Χειμάρα ακόμη και για διεκδίκηση της περιφέρειας είχαν φέρει τον δήμαρχο σε δύσκολη θέση.

Με βάση όλα τα παραπάνω, εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί, παρότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το ξέσπασμα του σκανδάλου εν μέσω χειμερινών μπάνιων του στις θάλασσες της Κρήτης, επικράτησε τέτοια παγωμάρα στις τάξεις της κυβέρνησης.

Τα κορμιά και τα μαχαίρια

Οι εξελίξεις ύστερα και από αυτές τις αποκαλύψεις του Documento μπορεί να επισκίασαν για λίγο τις έτερες για τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές, όμως κάθε άλλο παρά καθησύχασαν το Μέγαρο Μαξίμου. Ο συνδυασμός τους, μαζί με τη ζοφερή καθημερινότητα για τους πολίτες, προκάλεσε τις κυβερνητικές διαρροές για επιτάχυνση των διαδικασιών προσφυγής στις κάλπες, αφού οι φόβοι για νέες αποκαλύψεις είναι πλέον καθημερινότητα. Αλλωστε μετά την υπόθεση Χειμάρα πληροφορίες για άλλη μία περίπτωση… ασυμβίβαστης βουλεύτριας διακινούνται ακόμη και από φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης και αποδίδονται μάλιστα σε εσωκομματικούς αντιπάλους της!

Οπως συζητούν «γαλάζιοι» και μη στον συντηρητικό χώρο και μετουσιώνει σε δήλωσή του στο Documento ο ευρωβουλευτής του Renew Europe Γιώργος Κύρτσος: «Η τελευταία υπόθεση με βουλευτή της ΝΔ ενισχύει την άποψη που έχω διατυπώσει ότι το κακό παράδειγμα Μητσοτάκη και Μαξίμου βρίσκει πολλούς μιμητές στους βουλευτές, στα στελέχη και στους αυτοδιοικητικούς της ΝΔ. Με την ανηθικότητα της εξουσίας που έχει επικρατήσει προβλέπω ότι θα υπάρξει εντυπωσιακή συνέχεια στις σχετικές αποκαλύψεις». Την ίδια πρόβλεψη κάνουν ακόμη και νυν βουλευτές του Κυρ. Μητσοτάκη. Στην τελική ευθεία για τις εκλογές η κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ θυμίζει πόλεμο και ο Κυρ. Μητσοτάκης κάτι μεταξύ τροχονόμου και ισορροπιστή των συμφερόντων τρίτων και των δικών του.

Η πολύ μεγάλη ενόχληση για τον Αδωνη Γεωργιάδη δεν κρύβεται πια, αφού τα χτυπήματα είναι καθημερινά. Ενδεικτικά, άφησαν τον αντιπρόεδρο του κόμματος να εκτεθεί δηλώνοντας «κανένα θέμα Χειμάρα» λίγες ώρες προτού εξωθηθεί σε παραίτηση, ενώ λίγο πριν είχε ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του υφυπουργού Νίκου Παπαθανάση, που του έχει… κλέψει σχεδόν όλες τις αρμοδιότητες του υπουργείου στην εκλογική περιφέρεια του υπουργού Ανάπτυξης.

Η περίπτωση Παπαθανάση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τις καραμπόλες που συντελούνται, αφού αφενός προαλειφόταν για υποψήφιος επικρατείας, αφετέρου, από τη στιγμή που θα διεκδικήσει σταυρό, θα ήταν εύλογο για τον Ν. Παπαθανάση να πολιτευτεί στα νότια της Αθήνας, όπου ο αδερφός του Δημήτρης Παπαθανάσης είναι αντιδήμαρχος της «γαλάζιας» Καλλιθέας. Ενδεχομένως η απόφαση να εξηγείται από την επιθυμία του Κυρ. Μητσοτάκη να «καθαρίσει» με βουλευτές όπως ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και ο Γιώργος Κουμουτσάκος στον Βόρειο Τομέα Αθήνας.

Η τακτική του Μεγάρου Μαξίμου για τις επόμενες εβδομάδες περιλαμβάνει πλήθος περιοδειών ανά τη χώρα με παράλληλες ανακοινώσεις νέων ονομάτων για τα ψηφοδέλτια και ήδη καταγράφονται οι τριγμοί από τις ανακοινώσεις. Γνωρίζοντας ότι ακόμη και εάν η ΝΔ παραμείνει στην εξουσία οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει σήμερα από τον ορυμαγδό των σκανδάλων και των αποκαλύψεων γι’ αυτά είναι μεγάλοι, στόχος του είναι μια απολύτως ελεγχόμενη κοινοβουλευτική ομάδα. Γι’ αυτό άλλωστε είναι ζωτικής σημασίας και ο στόχος της αυτοδυναμίας, όπως φάνηκε και από τις προσπάθειες συγκάλυψης των υποκλοπών, των σκανδάλων Πάτση – Χειμάρα και άλλων, ώστε να μη χρειάζεται να λογοδοτεί σε κανέναν. Η αυλή του ωστόσο γνωρίζει πλέον καλά ότι ο τελευταίος στόχος αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός, ακόμη και εάν οι εκλογές γίνουν τελικά την άνοιξη.

Η δικαίωση του Documento

Η εκκωφαντική έκρηξη εξελίξεων και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη του σκανδάλου Χειμάρα επιστέγασαν απλώς μια μακρά σειρά αποκαλύψεων που το Documento έφερε στη δημοσιότητα και πυροδότησαν εξελίξεις, παρά τις συκοφαντίες και τις επιθέσεις.

Από τους «μύθους του Αισώπου» και τα «μυθεύματα» πήγαμε στις παραιτήσεις και τις διαγραφές βουλευτών και φυσικά στην πλήρη αδυναμία διάψευσης και διαχείρισης των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές του συστήματος Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση γνωρίζει πλέον καλά, όπως και το αναγνωστικό κοινό, ότι τα ρεπορτάζ μας βρίθουν τεκμηρίωσης και στοιχείων, γι’ αυτό και πλέον το μόνο τους όπλο είναι να παρακαλούν να μείνουν μακριά από τις σελίδες και τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας.

Οπως αναφέρει και ο ευρωβουλευτής Γ. Κύρτσος: «Να συγχαρώ το Documento για την εγκυρότητα της ερευνητικής δημοσιογραφίας του. Από τη μία υπόθεση στην άλλη, η ερευνητική ομάδα του Documento δικαιώνεται και διευρύνει την απήχησή της στην κοινή γνώμη».

Ευχαριστούμε και συνεχίζουμε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter