Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο αεροδρόμιο του Χαλεπίου, που λειτουργεί σαν κόμβος βοήθειας για τους σεισμοπαθείς

Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο αεροδρόμιο του Χαλεπίου, που λειτουργεί σαν κόμβος βοήθειας για τους σεισμοπαθείς

Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπίου, που λειτουργούσε ως κόμβος για την διακομιδή βοήθειας στους σεισμοπαθείς της Συρίας μετά τους μεγάλους σεισμούς στις αρχές Φεβρουαρίου που κόστισαν τη ζωή σε πάνω από 6.000 ανθρώπους σύμφωνα με όσα μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Άμυνας, από την επίθεση προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές, χωρίς να γίνεται αναφορά σε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Η επίθεση αυτή είναι η δεύτερη από το Ισραήλ προς το αεροδρόμιο του Χαλεπίου από τότε που έγιναν οι σεισμοί και η τρίτη μέσα σε έξι μήνες.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας έπρεπε να ανακατευθυνθούν προς τα αεροδρόμια της Δαμασκού και της Λαττάκειας, αφού οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν τον διάδρομο του αεροδρομίου του Χαλεπίου, εμποδίζοντας την παράδοση βοήθειας.

Κατακραυγή του Ισραήλ από τον ΟΗΕ

«Το κλείσιμο αυτό εμποδίζει την ανθρωπιστική πρόσβαση και θα μπορούσε να έχει δραστικές συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν πληγεί από τον σεισμό», αναφέρεται σε δήλωση του ΟΗΕ που εκδόθηκε στις 8 Μαρτίου, τονίζοντας ότι το Χαλέπι είναι «μία από τις επαρχίες που επλήγησαν χειρότερα από τον σεισμό στη Συρία».

«Οι επιθέσεις δεν πρέπει ποτέ να στρέφονται εναντίον αμάχων. Η ανθρωπιστική κοινότητα ανταποκρίνεται σε μια από τις χειρότερες κρίσεις που έπληξαν τη Συρία από τις 6 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο 12 χρόνων συγκρούσεων, οικονομικής παρακμής και απελπιστικής ανθρωπιστικής κατάστασης», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Προηγούμενες επιθέσεις

Στις 18 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν σοβαρά στη Δαμασκό, όταν ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη  έριξαν βόμβες  σε κατοικημένη συνοικία. Τις ημέρες μετά τον σεισμό, ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι το Τελ Αβίβ «δεν θα δίσταζε» να βομβαρδίσει τις παραδόσεις ιρανικής βοήθειας στη Συρία, με τους ισχυρισμούς ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να «εκμεταλλευτεί την τραγική κατάσταση […] για να στείλει όπλα και εξοπλισμό στη Χεζμπολάχ».

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες επιθέσεις εντός της Συρίας εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, έχοντας ως στόχο υποτιθέμενες θέσεις του Ιράν και της Χεζμπολάχ. Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν κατά καιρούς  θέσεις των κρατικών δυνάμεων του συριακού στρατού για να βοηθήσουν τις επιθέσεις -κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, που ξεκίνησε το 2011- του Μετώπου Νούσρα, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Νέος κύκλος αεροπορικών επιθέσεων στη Γάζα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter