Άγιος Δημήτριος: Παρέλασε ο αριστούχος πρόσφυγας Σαϊντού Καμαρά – Στο πλευρό του ολόκληρο το σχολείο

Άγιος Δημήτριος: Παρέλασε ο αριστούχος πρόσφυγας Σαϊντού Καμαρά – Στο πλευρό του ολόκληρο το σχολείο

Ο Σαϊντού Καμαρά, ο 18χρονος μαθητής που απειλείται με απέλαση την Τετάρτη, παρέλασε συμμετέχοντας στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου όπως οι υπόλοιποι συμμαθητές του στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου.

Υπενθυμίζεται πως ο Σαϊντού ήρθε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2019, σε ηλικία 16 ετών και παρά τις δυσκολίες, χωρίς οικογενειακό πλαίσιο, κατάφερε να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία, έμαθε τη γλώσσα και παρακολούθησε σεμινάρια για την ένταξή του.

Όμως, τον Δεκέμβριο έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε υποβάλλει, κάτι που του προκαλεί τρόμο και απειλεί να διαλύσει όσα έχει καταφέρει.

Δείτε επίσης: Σαϊντού Καμαρά: Από την παρέλαση… στην απέλαση – Η ιστορία του αριστούχου πρόσφυγα (Video)

Ο διευθυντής στο 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου, στο οποίο φοιτά ο 18χρονος μίλησε για τα όσα βίωσε το παιδί και τόνισε τον προβληματισμό όλων για την απέλασή του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Σαϊντού «ήρθε κοντά μας πριν από τρία χρόνια, ως ασυνόδευτος πρόσφυγας, κάνοντας το μακρύ ταξίδι φυγής από την πατρίδα του όπου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα διακρίσεων και ενδοοικογενειακής βίας. Πήγε Σενεγάλη, Τουρκία, με βάρκα στην Κάλυμνο, ναυάγησε. Πήγε σε προσφυγικές δομές στον Άγιο Δημήτριο και μετά στο σχολείο μας, όπου βρήκε την οικογένειά του».

«Ο Σαϊντού είναι κομμάτι απο τη δική μας την οικογένεια. Τον έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία από την πρώτη στιγμή» προσθέτει ο κ. Κακλαμάνος.

Παράλληλα, έπειτα από την ανακοίνωση της σχολικής κοινότητας με την οποία μαθήτριες/μαθητές και καθηγήτριες/καθηγητές, απηύθυναν έκκληση για την έγκριση της αίτησης διεθνούς προστασίας του μαθητή του 1ου Λυκείου «Τάκης Ζενέτος», Σαϊντού Καμαρά, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Δημητρίου ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα που έφερε το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αγίου Δημητρίου.

Η Επιστολή των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου

Οι μαθήτριες και οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς της Σχολικής Κοινότητας του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Δημητρίου «Τάκης Ζενέτος» απευθύνουμε έκκληση για την έγκριση της αίτησης διεθνούς προστασίας του συμμαθητή και φίλου μας, του μαθητή και γιου μας Σαϊντού Καμαρά, η οποία θα συζητηθεί σε β΄ βαθμό σε λίγες ημέρες.

Ο Σαϊντού, θύμα διακρίσεων και ακραίας πενίας στη χώρα του, τη Γουινέα, λίγο μετά τη συμπλήρωση των δεκατεσσάρων χρόνων του, αναζητώντας ασφάλεια και αξιοπρεπή διαβίωση, αποτόλμησε μόνος, χωρίς συγγενείς ή στηρίγματα στο εξωτερικό, το μεγάλο ταξίδι φυγής που τον έφερε ως τη χώρα μας, ταξίδι που κανείς έφηβος δεν επιχειρεί αν δεν αισθάνεται ότι κινδυνεύει η ίδια του η ζωή.

Στο σχολείο μας ήρθε πριν από τρία χρόνια ως ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας, μόχθησε σκληρά να μάθει τη γλώσσα και να ενταχθεί στο νέο περιβάλλον, άδραξε κάθε
μορφωτική ευκαιρία, πέρασε με επιτυχία τις τάξεις, ολοκληρώνει σε λίγους μήνες το Λύκειο, κυνηγώντας το όνειρό του για πνευματική πρόοδο και προσωπική καλλιέργεια.

Το σημαντικότερο· έκανε φίλους, φίλους ζωής, συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στη δομή φιλοξενίας, που τον περιέβαλαν με την αγάπη και την αλληλεγγύη
τους.

Και μπορεί να ονειρεύεται! Να ονειρεύεται σπουδές στην Ελλάδα, δουλειά και προσωπική εξέλιξη στην Ελλάδα, προκοπή στην Ελλάδα, κοντά στους φίλους του που τον στήριξαν και τους στήριξε. Ο Σαϊντού ρίζωσε εδώ, είναι κομμάτι από τη σάρκα μας, συμμέτοχος σε κάθε μας δραστηριότητα, μέλος αναπόσπαστο της σχολικής κοινότητας και ης γειτονιάς μας!

Απορριπτική απόφαση στην αίτησή του συνεπάγεται προφανή κίνδυνο ζωής, βίαιη διακοπή της επιτυχημένης ένταξής του στην ελληνική κοινωνία, αναίρεση της σκληρής προσπάθειας που έχει καταβάλει για την επούλωση των τραυμάτων του παρελθόντος, ακύρωση της επίμοχθης προσπάθειας για μόρφωση!

Απευθύνουμε έκκληση λοιπόν να εγκριθεί η αίτηση του Σαϊντού και να παραμείνει στη χώρα μας. Κοντά μας! Για να συνεχίσει να ονειρεύεται!

Για τον Σύλλογο
Διδασκόντων
Νίκος Π. Κακλαμάνος
Διευθυντής

Για τον Σύλλογο Γονέων
και Κηδεμόνων
Θέμης Παπαδόπουλος
Πρόεδρος

Για το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο
Η Πρόεδρος

Μυστικά & Documento

26/06/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter