Αγωνία Μητσοτάκη για να αποτραπεί το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Αγωνία Μητσοτάκη για να αποτραπεί το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Οι εκκλήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και οι πιέσεις προς συγκεκριμένα κομβικά πρόσωπα ώστε να αποτραπεί το αναμενόμενο καταδικαστικό ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και την Ελευθερία του Τύπου μάλλον πέφτουν στο κενό. Παράλληλα ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (μεταξύ των οποίων οι ευρωβουλευτές της ΝΔ) κατέθεσαν αντι-ψήφισμα με το οποίο «επαινείται» η Ελλάδα για τις «βελτιώσεις»!

Οι διασυνδέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκης με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και με τον ίδιο τον πρόεδρό του, Μάνφρεντ Βέμπερ φαίνεται πως δεν επαρκούν ωστόσο για να αλλάξει η γνώμη της πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου παρά τις μεμονωμένες και παράφωνες προσπάθειες ορισμένων ευρωβουλευτών.

Χαρακτηριστική ήταν και η αγωνιώδης προσπάθεια της Ελίζα Βόζεμπερκγ η οποία σε έντονο και αγωνιώδες ύφος χαρακτήρισε ως «επιτομή του λαϊκισμού και της παραπληροφόρησης το ψήφισμα» που μάλιστα υιοθετούν… fake news που διαδίδει η αντιπολίτευση.

Στον αντίποδα το νέο ράπισμα με την επιστολή 17 οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ζητούν άμεσες ενέργειες από την Κομισιόν για ένα κοινό θέμα, που δεν αποτελεί πλέον μυστικό, και αφορά την απειλή του κράτους δικαίου στη χώρα μας.

Το αντι-ψήφισμα που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία/Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Για την τιμή των όπλων αλλά και ως απάντηση μπροστά στην κατακραυγή κατατέθηκε την τελευταία στιγμή ένα ήπιο ψήφισμα, ή αντι-ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (που υπογράφεται και από τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ). το οποίο «χαιρετίζει την πρόοδο της Ελλάδας»

Σημειώνει μεταξύ άλλων:

  • Χαιρετίζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα όσον αφορά τις συστάσεις της έκθεσης για το κράτος δικαίου του 2022- χαιρετίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει όσον αφορά την αποκάλυψη περιουσιακών στοιχείων από δημόσιους υπαλλήλους- υπογραμμίζει την πρόοδό της όσον αφορά τις διώξεις και τις τελεσίδικες αποφάσεις σε υποθέσεις διαφθοράς- υπογραμμίζει την εισαγωγή πρόσθετων εγγυήσεων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της σωματικής ασφάλειας των δημοσιογράφων…

Όπως επίσης:

  • Χαιρετίζει τη δήλωση δέσμευσης της Ελλάδας να εφαρμόσει πλήρως την ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την οδηγία για τις στρατηγικές αγωγές κατά της δημόσιας συμμετοχής (SLAPPs),

Το ψήφισμα υπογράφεται από τους εξής Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ: Elissavet Vozemberg‑Vrionidi, Tomáš Zdechovský, Juan Ignacio Zoido Álvarez, Ioan‑Rareş Bogdan, Lukas Mandl, Nadine Morano, Jeroen Lenaers, Michaela Šojdrová, Loucas Fourlas, Eleni Stavrou, Anna‑Michelle Asimakopoulou, Manolis Kefalogiannis, Stelios Kympouropoulos, Vangelis Meimarakis, Maria Spyraki, Theodoros Zagorakis, Paulo Rangel
on behalf of the PPE Group

Όλο το αντι-ψήφισμα ΕΔΩ 

Σήμερα το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Σήμερα, Τετάρτη 7/2/2024 ολοκληρώνεται η «δεύτερη πράξη» με το ψήφισμα που αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία καταδικάζοντας τις πρακτικές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Ελλάδα.

Το Ευρωκοινοβούλιο θα επικεντρωθεί σε ζητήματα όπως η ελευθερία του Τύπου, το σκάνδαλο των υποκλοπών, η έλλειψη προόδου όσον αφορά την υπόθεση δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ αλλά και τα pushbacks.

Διαβάστε περισσότερα: Νέο ράπισμα κατά Μητσοτάκη για το Κράτους Δικαίου: Παρέμβαση φον ντερ Λάιεν ζητούν 17 οργανώσεις

Πιέσεις στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου

Παράλληλα, όπως έχουν καταγγείλει οι Γιώργος Κύρτσος και Κώστας Αρβανίτης, όλο το διάστημα που προηγήθηκε ασκήθηκαν πιέσεις στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου για να μην ψηφίσουν το καταδικαστικό ψήφισμα.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του Renew Europe, Γιώργος Κύρτσος (που μαζί με την εξίσου προερχόμενη από την εν λόγω ευρωομάδα, Σόφι Ιν’τ Βελντ έχουν υπογραμμίσει την ανάγκη καταδίκης της κυβέρνησης), είχε καταγγείλει σε ανάρτησή του στο X ότι γίνονται παρασκηνιακές κινήσεις για να αποτραπεί το καταδικαστικό προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ψήφισμα. «Άγρια μάχη παρασκηνίου από την κυβέρνηση για να αποτρέψει το καταδικαστικό ψήφισμα για την πολιτική της σε θέματα Κράτους Δικαίου. Ζητάνε από τον Βέμπερ του ΕΛΚ να κάνει τη βρώμικη δουλειά. Το Μαξίμου πιέζει κυβερνήσεις για να πιέσουν ευρωβουλευτές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το παρακάτω κείμενο θα αποτελέσει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου στην αυριανή συνεδρίαση:

Διαβάστε επίσης:

Νέο «καρφί» Κύρτσου: Ο Βέμπερ καλύπτει Μητσοτάκη ενώ ο γιος του είναι στο γραφείο του αντιπροέδρου του ΕΛΚ

Έκθετη η κυβέρνηση στο Ευρωκοινοβούλιο: Καταπέλτης η Σόφι Ιν’τ Βέλντ με μήνυμα στα ελληνικά – «Δε σας αφήνουμε μέχρι να υπάρξει δικαιοσύνη»

Θεωρίες συνωμοσίας από την Ασημακοπούλου στο Ευρωκοινοβούλιο

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter