Αγρότες: Σε θέσεις μάχης ενόψει της συνάντησης με Μητσοτάκη – Δυναμικές κινητοποιήσεις σε Καρδίτσα – Λάρισα

Αγρότες: Σε θέσεις μάχης ενόψει της συνάντησης με Μητσοτάκη – Δυναμικές κινητοποιήσεις σε Καρδίτσα – Λάρισα

«Σήμερα με τα τρακτέρ μέσα στην Καρδίτσα, τις επόμενες μέρες και στην Αθήνα»! Αυτό ήταν το αποφασιστικό μήνυμα που εξέπεμψε προς την κυβέρνηση το μαζικό συλλαλητήριο των αγροτών του μπλόκου του Ε65 που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στην Καρδίτσα με συμμετοχή σωματείων εργαζομένων και συλλόγων επαγγελματιών της περιοχής.

Δεκάδες τρακτέρ ξεκίνησαν περίπου στις 6 μ.μ. από το μπλόκο στον Ε65 και έφτασαν στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας όπου για μία ακόμα φορά τους υποδέχθηκε πλήθος κόσμου για να εκφράσει την στήριξη και την αλληλεγγύη του στα δίκαια αιτήματά τους.

Δείτε επίσης – Αγρότες: Με μπλόκα παντού απαντούν στον εμπαιγμό της Κυβέρνησης – Στο τραπέζι ο συμβολικός αποκλεισμός των συνόρων

Τα τρακτέρ κατέκλυσαν την πόλη, καθώς από την είσοδο στα πρώτα σπίτια έως την κεντρική πλατεία υπήρχαν παντού αγροτικά μηχανήματα που με τις σειρήνες τους δονούσαν την ατμόσφαιρα και ξεσήκωναν τους αλληλέγγυους πολίτες.

Στην κεντρική πλατεία συναντήθηκαν αγρότες, εργαζόμενοι, καταστηματάρχες που τις μέρες της πλημμύρας στήριξαν και βοήθησαν ο ένας τον άλλον και σήμερα μαζί μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια πρόβλημα με το εισόδημα που δεν φτάνει, με την ακρίβεια να λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα.

Λάρισα: Διανυκτέρευσαν στην κεντρική πλατεία

Σε κινητοποίηση με τρακτέρ στο κέντρο της Λάρισας προχώρησαν και οι αγρότες της περιοχής, προερχόμενοι από το μπλόκο του Πλατυκάμπου.

Οι αγρότες μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν στην Νίκαια, επέλεξαν να κινηθούν με κορναρίσματα προς την κεντρική πλατεία της Λάρισας όπου και θα διανυκτερεύσουν, θέλοντας να προβάλουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Ο Τυρναβίτης αγρότης, Κυριάκος Τσικριτσής, δήλωσε ότι οι αγρότες ζητούν να λυθούν τα προβλήματά τους, υποστηρίζοντας ότι «υπήρξε παγετός, χαλαζοπτώσεις και περονόσπορος στα αμπέλια, ο οποίος δεν αποζημιώνεται από το κράτος». Παράλληλα είπε πως οι αγρότες διεκδικούν αφορολόγητο πετρέλαιο, χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα και 100% αποζημιώσεις για όλες τις πλημμυροπαθείς περιοχές.

Στο κάλεσμά της, Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «μας ενώνει η ανάγκη για φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα, που θα εξασφαλίζουν ταυτόχρονα ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, τα κοινά βάσανα που μας φορτώνει η αντιλαϊκή πολιτική, όπως η φοροεπιδρομή, η ενεργειακή φτώχεια. Ταυτόχρονα δίνουμε συνέχεια στον συντονισμένο μας αγώνα για να μπορέσουν οι πλημμυροπαθείς του νομού να ορθοποδήσουν και να μείνουν στον τόπο τους».

Σε θέσεις μάχης

Παραμένοντας σε θέσεις μάχης στα δεκάδες μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα και πραγματοποιώντας καθημερινά συντονισμένες, πολύμορφες δράσεις, με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να τους στηρίζουν, οι φτωχομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσής τους.

Αποτέλεσμα αυτής της αγωνιστικής πίεσης είναι και η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, με αντιπροσωπεία των μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τρίτη 13 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι.

Στη σύσκεψη των αγροτών των μπλόκων από όλη την χώρα, που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου Θεσσαλονίκης, οι αγρότες αποφάσισαν να στείλουν 15μελή επιτροπή στη συνάντηση.

Από τις απαντήσεις επί των συγκεκριμένων αιτημάτων που θα πάρουν και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση θα εξαρτηθεί η πορεία της κινητοποίησης, η οποία έτσι κι αλλιώς θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί από τους ίδιους τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα.

Αιτήματα επιβίωσης

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι παλεύουν για να κρατήσουν τα χωράφια και την περιουσία τους, να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους, να παραμείνουν στα χωριά τους.

Διεκδικούν να στηριχτεί το εισόδημά τους, που συρρικνώνεται από το υπέρογκο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές που επιβάλλουν στα προϊόντα τους οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, τις περικοπές της νέας ΚΑΠ, αλλά και τις απανωτές καταστροφές στην παραγωγή τους.

Συγκεκριμένα διεκδικούν:

— Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

— Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

— Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

— Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

— Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.

— Εργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Στη βάση αυτού του πλαισίου αγωνιστικών διεκδικήσεων ζητούν ουσιαστικές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από το κυβερνητικό κλιμάκιο.

Δείτε επίσης – Αγρότες: Τα τρακτέρ έρχονται στην Αθήνα – Μετωπική με την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter