Αγροτικό: Αναζητούν σημείο ισορροπίας στις Βρυξέλλες με φόντο την ΚΑΠ

Αγροτικό: Αναζητούν σημείο ισορροπίας στις Βρυξέλλες με φόντο την ΚΑΠ

Βρισκόμαστε τρεις μήνες πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και το αγροτικό κίνημα που έχει λάβει πανευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, θορυβεί τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Συζήτηση επί της ΚΑΠ

Η συζήτηση θα στραφεί και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς σε περίπτωση που δεν βρεθεί σημείο ισορροπίας μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των αγροτικών, ενδεχομένως να υπάρξει ακόμη και αλλαγή στον πολιτικό χάρτη της ΕΕ ενόψει Ευρωεκλογών.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης και η συμμαχία του Νότου

Μετά την συνεδρίαση των αρμόδιων υπουργών θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση της ομάδας υπουργών και των χωρών του Νότου, που θέλουν να βγάλουν «κοινή γραμμή», ώστε να φύγουν τα τρακτέρ από τους δρόμους. Στη συνάντηση ο Λευτέρης Αυγενάκης θα αναδείξει την ατζέντα της κυβέρνησης.

Όπως είπε προσερχόμενος στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ η «συζήτηση για αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική 23-27, αλλαγές τόσο τεχνικές, όσο και δομικές, έχει ανοίξει. Έχει ανοίξει πολύ – πολύ νωρίτερα απ’ ότι κάποιοι περίμεναν. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πραγματικής ανάγκης». 

«Αυτές τις ανάγκες ενστερνίζεται η ελληνική κυβέρνηση, τις στηρίζουμε και τις αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο στις συμμαχίες που έχουμε ή που δημιουργούμε» σημείωσε. 

Το Μαξίμου φοβάται ότι εάν οι αγρότες γυρίσουν την πλάτη στη γαλάζια παράταξη, τότε στις κάλπες θα αποτυπωθεί μεγάλη πολιτική φθορά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι σε κάθε του παρέμβαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνει ότι η ψήφος των αγροτών προς τη ΝΔ, σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ.

Μητσοτάκης: «Οι αγρότες έχουν δίκιο σε πολλά, όχι σε όλα»

Με ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως οι αγρότες έχουν δίκιο σε πολλά, όχι σε όλα, και ικανοποιήσαμε όσα περισσότερα μπορούσαμε εξαντλώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια», προσθέτοντας ότι «δεν θα σταματήσουμε όμως να συζητάμε με τους αγρότες και πολύ σύντομα θα επισκεφθώ πάλι τη Θεσσαλία και θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους τους». Όπως επεσήμανε «ένας βιώσιμος αγροτικός τομέας είναι στις ύψιστες προτεραιότητες μας και σε αυτό στοχεύει η ελληνική πρωτοβουλία να διεκδικήσουμε, από κοινού οι χώρες της Μεσογείου, αλλαγές στηνΚοινή Αγροτική Πολιτική».

Κρίσιμη παράμετρος η Γαλλία

Κρίσιμη για την πορεία της ΚΑΠ θεωρείται η στάση της Γαλλίας, η οποία διαχρονικά αποτελεί μία χώρα που σε πολύ μεγάλο βαθμό, όριζε τις κατευθύνσεις της πρωτογενούς παραγωγής. Σημειώνεται ότι οι αγρότες στην Γαλλία διαδηλώνουν με έντονο τρόπο εδώ και πολλές εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης: Αγρότες: Τα τρακτέρ επιστρέφουν στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ

Εφιάλτης δίχως τέλος στη Γάζα: «Πολλοί θα πεθάνουν από την πείνα» – Τρώνε φύλλα και ζωοτροφές για να επιβιώσουν

Λευκορωσία: Εκλογές «παρωδία» με τον Λουκασένκο να δηλώνει υποψηφιότητα για 7η προεδρική θητεία

Ζελένσκι: Η νίκη της Ουκρανίας θα εξαρτηθεί από την στρατιωτική βοήθεια της Δύσης

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter