Αιγάλεω: Δυναμική κινητοποίηση κατά της διάλυσης δύο δημοτικών σχολείων

Αιγάλεω: Δυναμική κινητοποίηση κατά της διάλυσης δύο δημοτικών σχολείων

Η κανονικότητα στο Αιγάλεω έχει ανατραπεί, με το 9ο δημοτικό σχολείο να έχει βρεθεί υπό έξωση και ένα άλλο δημοτικό, το 14ο, να υποχρεώνεται να φιλοξενήσει τους μαθητές για το υπόλοιπο της χρονιάς τέμνοντας την καθημερινότητά τους σε δύο βάρδιες. Ανάστατη η τοπική κοινωνία, με τις δύο σχολικές κοινότητες να αλλάζουν στη μέση της χρονιάς όσα είχαν προγραμματίσει.

Γονείς, εκπαιδευτικοί και κυρίως οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων δείχνουν ως υπεύθυνο για το αδιέξοδο και το αλαλούμ που επικρατεί τον δήμαρχο Γιάννη Γκίκα, στον οποίο χρεώνουν όχι μόνο την κωλυσιεργία για να βρεθεί λύση και μάλιστα την ομόφωνα ειλημμένη απόφαση για απαλλοτρίωση του επίδικου ακινήτου, αλλά και τη μονομερή απόφασή του για τη συστέγαση των σχολείων, δένοντας τα χέρια στις δημόσιες υπηρεσίες. Φορείς της πόλης άλλωστε έχουν καταγγείλει εδώ και πολύ καιρό τη στάση του δημάρχου Γκίκα να αποφεύγει τον διάλογο και τη διαβούλευση και να λειτουργεί σαν ηγεμόνας στον δήμο, πυροδοτώντας εντάσεις, ενώ του καταλογίζουν ότι δεν απαντά και σε ερωτήματα που του υποβάλλουν ανεξάρτητες διοικητικές αρχές.

«Το 9ο ανήκει στους Ζαμπέτες» απαντούσε στις αγωνιώδεις εκκλήσεις και στην πολιορκία εκατοντάδων γονέων και φορέων στο προχθεσινό (Τρίτη 10.1.2023) δημοτικό συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου έκλεισε με ένταση μετά τα μεσάνυχτα. Σε αυτήν ο δήμαρχος είδε να συντάσσεται με τις θέσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης ένας αντιδήμαρχός του, ο γνωστός πρώην ποδοσφαιριστής Τάκης Μανδραφλής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αυτοδιοικητικών, ο δήμαρχος Γ. Γκίκας φαίνεται να είναι αρκετά πιεσμένος, είτε από την κεντρική διοίκηση αλλά και τη ΝΔ να λύσει το θέμα είτε από πιέσεις ιδιωτών. Το σίγουρο είναι ότι φαίνεται να έχει επωμιστεί την άσχημη εικόνα του λουκέτου σε ένα σχολείο, προκαλώντας μέγιστη αναστάτωση. Είναι μια ρετσινιά προφανώς αχρείαστη λίγους μήνες πριν από την κάλπη και σίγουρα θα ήθελε να την αποφύγει. Προκαλεί έτσι εύλογες απορίες για την εμμονή του.

Δημιουργία τετελεσμένων

Ήδη την, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, διαμορφώθηκαν τετελεσμένα μετά την ατολμία του Γ. Γκίκα να βγει μπροστά και να διεκδικήσει την επαναλειτουργία του σχολείου, όπως ζητούσαν οι παριστάμενοι στο δημοτικό συμβούλιο. Όχι μόνο δεν βγήκε μπροστά αλλά με την απόφασή του για συστέγαση έδωσε την αφορμή στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας να θεωρήσει τελεσίδικη τη συστέγαση. Ήδη ο διευθυντής Γ. Κάππος με έγγραφό του αναζητούσε πλεονάζοντα θρανία και καρέκλες για να διευκολύνει την επικείμενη συλλειτουργία των σχολείων, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες έλαβε αρνητικές απαντήσεις από τα υπόλοιπα δημοτικά σχολεία.

Σήκωσαν τα υπάρχοντα του σχολείου με δικαστικό επιμελητή

Τετελεσμένο δημιουργήθηκε και από την πλευρά των ιδιοκτητών του ακινήτου του 9ου δημοτικού σχολείου Αιγάλεω. Έκπληκτοι οι εκπαιδευτικοί είδαν να μεταφέρεται με φορτηγά το αρχείο του σχολείου, καθώς έσπασαν με κλειδαράδες τα λουκέτα της αίθουσας των διδασκόντων. Ό,τι υπήρχε στο γραφείο της διευθύντριας, από τους καταλόγους των μαθητών, τα βιβλία προόδου, το αρχείο με τα παιδιά που έχουν ασθένειες, όλα μαζί με θρανία και καρέκλες, κατευθύνθηκαν προς φύλαξη σε ιδιωτική αποθήκη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η διευθύντρια άρπαξε από τα χέρια του δικαστικού επιμελητή τη στρογγυλή σφραγίδα για να μη χαθεί, ενώ γείτονες φώναζαν σε υπαλλήλους security που είχαν σπάσει πόρτες και παράθυρα του σχολείου. Κρανίου τόπος με σκοπό να μη γίνει ξανά μάθημα, φοβούμενοι δυναμικές αντιδράσεις των φορέων κι όχι την άπραγη δημοτική αρχή, σχολίαζαν συγκεκριμένα, ενώ παράλληλα άρχισαν να ψιθυρίζονται μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για συμφωνία με ιδιώτες για τη διάδοχη κατάσταση.

Δυναμική κινητοποίηση σήμερα το πρωί

Η κατάσταση έχει κινητοποιήσει τους φορείς που δρουν σε κοινό πλαίσιο στηρίζοντας ο ένας τον άλλο. Χθες, Τετάρτη 11.1.2023, το βράδυ ελήφθη από τον σύλλογο γονέων του 14ου δημοτικού ομόφωνη απόφαση με κλείσιμο του σχολείου σήμερα στις 8 το πρωί. Προσκαλούν έξω από το σχολείο όλους τους φορείς και τη δημοτική αρχή και την ακόλουθη απόφαση, όπως σημειώνουν, στηρίζει και συνυπογράφει η Ένωση Συλλόγων Γονέων Αιγάλεω:

«Μετά τις τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις σχετικά με την λειτουργία του σχολείου μας, με την απόφαση του Δημάρχου Αιγάλεω για συστέγαση των μαθητών των δύο σχολείων, 9ο και 14ο στο σχολικό κτίριο του 14ου δημοτικού σχολείου, συγκαλέσαμε Έκτακτη Γενική Συνέλευση σήμερα το απόγευμα στον χώρο του σχολείου με αποκλειστικό θέμα τη λήψη αποφάσεων για τις ενέργειες αυτές και ενώ είχαμε ήδη και εγγράφως καταθέσει δημόσια τις ενστάσεις, τις αντιρρήσεις μας, στοιχειοθετημενα από την πρώτη στιγμή για τη συστέγαση των μαθητών των δύο σχολείων και το στοίβαγμά τους σε ένα κτίριο που δεν πληροί τις προδιαγραφές.

Η απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης ήταν ομόφωνη και με αίσθημα ευθύνης προς τα παιδιά μας και όλους τους μαθητές!

Αύριο στις 8.00 π.μ. καλούμε όλους τους γονείς των δύο σχολείων, των σχολείων του Δήμου μας, τους εκπαιδευτικούς, τις Δημοτικές παρατάξεις, το Δημοτικό συμβούλιο, τους συλλόγους και φορείς της πόλης να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας για ασφαλή σχολική στέγη για τα παιδιά μας!

Αυτή την φορά το σχολείο δεν θα λειτουργήσει με απόφαση δική μας διότι τα παιδιά μας δεν θα αντιμετωπίζονται ως αριθμοί που προστίθενται στις πράξεις αυτών που βολεύει!

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και να παρέμβει για την οριστική επίλυση του πολύ σοβαρού θέματος!»

Κοινή είναι η στάση πλέον πολλών φορέων και παρατάξεων για τη με κάθε δυνατό τρόπο «αποτροπή στην πράξη της απαράδεκτης απόφασης» για συστέγαση, με την Ένωση Γονέων να έχει απειλήσει σε ανακοίνωσή της με μηνυτήρια αναφορά τον δήμαρχο. Αυτή την ανακοίνωση πρόβαλε χθες, Τετάρτη 11.1.2023, σε ανάρτησή του στο facebook ο σύλλογος γονέων του 9ου δημοτικού σχολείου Αιγάλεω, συνοδευόμενο με το σχόλιο: «Ήρθε το χαρτί μετεγκατάστασης του 9ου ΔΣ Αιγάλεω στο χώρο του 14ου ΔΣ Αιγάλεω. Έρχονται και μηνύσεις».

Πραγματογνωμοσύνη στο πόδι!

Στη δημοσιότητα δόθηκε από μέλη των φορέων και η με αριθ. πρωτ. 779/9.1.2023 έκθεση των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Αιγάλεω. Η προχειρότητα και η δουλειά στο πόδι φαίνεται σε όλη την έκθεση που αποδέχονται οι φορείς του δήμου και του υπουργείου Παιδείας. Αυθημερόν λοιπόν και χωρίς καμία αναφορά σε τετραγωνικά τόσο στην έκταση όσο και στην παρουσία μαθητών σε αίθουσες αποφασίστηκε να διαλυθεί ουσιαστικά ένα σχολείο προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πρόχειρο κατάλυμα υπό πολεμικές συνθήκες εν καιρώ ειρήνης.

Έτσι «για την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας ανάγκης στέγασης των μαθητών του 9ου δημοτικού σχολείου σε εφαρμογή της παραπάνω δικαστικής απόφασης προτείνεται:

Η προσωρινή συστέγαση του 9ου Δ.Σ. στο 14ο Δ.Σ. που βρίσκεται επί των οδών Αιγίνης και Σαλαμίνος μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών οι οποίες θα περιλαμβάνουν:

  1. Τη διαμόρφωση της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων πού βρίσκεται στο ισόγειο σε αίθουσα διδασκαλίας και γραφείο δασκάλων
  2. Τη διαμόρφωση της Αίθουσας φυσικοχημείας που βρίσκεται στον Β΄ όροφο σε δύο (2) αίθουσες διδασκαλίας
  3. Τη διαμόρφωση του χώρου της βιβλιοθήκης σε αίθουσα διδασκαλίας.
  4. Τη διαμόρφωση γραφείου διευθυντή στον χώρο αναμονής του γραφείου δασκάλων που βρίσκεται στο ισόγειο».

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον αν εγκρίνει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τη μορφή του σχολείου που υλοποιείται συγκριτικά με το όραμα που έχει ανακοινώσει για διαδραστικούς πίνακες, δραστηριότητες, ολοήμερα κ.λπ.

«Αποτροπή στην πράξη με κάθε τρόπο»

Η οργή ξεχειλίσει και ανακοινώθηκαν ήδη δυναμικές κινητοποιήσεις μετά τη συνεδρίαση-παρωδία του δημοτικού συμβουλίου προχθές, Τρίτη, καθώς κλήθηκαν να συζητήσουν ενώ η απόφαση-ταφόπλακα ήταν (προ)ειλημμένη. Αυτό αναφέρεται, όπως προελέχθη, και στην κοινή ανακοίνωση που συνυπογράφουν  οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων (όσοι μπόρεσαν να παραβρεθούν) Δημήτρης Μπίρμπας (Ανάπλαση Αιγάλεω), Λάμπρος Σκλαβούνος (Αιγάλεω Νέα Εποχή), Παντελής Βαϊνάς (Ρήγμα στα Δυτικά), οι εκπρόσωποι φορέων Βιργινία Γεωργοπάνου (Ένωση Γονέων Αιγάλεω), Άρης Τσούτσιας (πρόεδρος συλλόγου γονέων 14ου δημ. σχ.), Σαχινίδης (εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων του 9ου δημ. σχ.):

«Μετά τη συνάντησή μας με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Γ΄ Αθήνας, κο Ι.Κάππο, στον οποίο επιδώσαμε τη χτεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δυστυχώς πληροφορηθήκαμε ότι έχει ενημερώσει το Υπουργείο Παιδείας και τους εκπαιδευτικούς για την εφαρμογή της μονομερούς απόφασης του Δημάρχου Αιγάλεω για μεταστέγαση του 9ου Δημοτικού σχολείου και συστέγασή του στο 14ο Δημοτικό σχολείο Αιγάλεω. Όπως είπε, σύμφωνα με το Υπουργείο και το νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Έτσι αύριο, Πέμπτη 12/1/2023, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές υποχρεούνται να μεταφερθούν στο 14ο Δημοτικό.

Στις ενστάσεις μας για την ασφάλεια των παιδιών, την ανεπάρκεια των υποδομών του (αύλειος χώρος, τουαλέτες, κλιμακοστάσιο κ.λπ.) και τη διαταραχή της οικογενειακής ζωής, μας απάντησε ότι δυστυχώς μετά την τεχνική έκθεση και την απόφαση του Δημάρχου, αυτό ελέγχεται από άλλες αρχές.

Μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο διάλυσης του σχολείου και ταλαιπωρίας παιδιών, γονέων, εκπαιδευτικών, σε ανασφαλείς και ακατάλληλους χώρους για τη στέγαση 198 μαθητών, στη μέση της σχολικής χρονιάς.

Καταγγέλλουμε τη μονομερή απόφαση Δημάρχου κόντρα στις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που μας οδήγησε σε αδιέξοδο.

Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα (γονείς, εκπαιδευτικούς), τους συλλογικούς φορείς τους, με τη συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου, να αγωνιστούμε με κάθε δυνατό τρόπο για την αποτροπή στην πράξη της απαράδεκτης απόφασης».

Κρ. Αρσένης: «Είτε στη Βουλή είτε στο δρόμο θα διεκδικήσουμε τα αυτονόητα»

Στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο παρενέβη και ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης και προέβη χθες σε δήλωση ζητώντας διαφάνεια, δημοκρατικό έλεγχο και να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο τους: «Μιας και ο δήμαρχος παραβίασε την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για μη μετεγκατάσταση του 9ου δημοτικού σχολείου, να διαχειριστεί το θέμα εφεξής μια διαπαραταξιακή επιτροπή. Να έχει όλα τα έγγραφα στα χέρια της και να είναι γνωστές όλες οι διαδικασίες που έχουν πραγματοποιηθεί.

Να σταματήσει το καθεστώς αδιαφάνειας, να υπάρξει ξανά ένας δημοκρατικός έλεγχος της διαδικασίας για να μπορέσει να προχωρήσει άμεσα η απαλλοτρίωση του σχολικού κτιρίου και να σταματήσει η διαδικασία της έξωσης.

Εάν αυτό δεν είναι εφικτό επειδή λείπουν έγγραφα, να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία απαλλοτρίωσης του οικοπέδου προκειμένου να χτιστεί εκεί πέρα εκ νέου σχολική μονάδα. Χαίρομαι που το δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε στην ίδια ακριβώς απόφαση.

Θα παραμείνω στο πλευρό των μαθητών/τριών, δασκάλων, γονέων του 9ου και όλων των κατοίκων του Αιγάλεω μέχρι να σταματήσει το Αιγάλεω να μετατρέπεται ξανά σε περιοχή δεύτερης και τρίτης κατηγορίας για τους μαθητές και τους γονείς τους, με σχολεία που θα καταντήσουν να λειτουργούν σε δύο βάρδιες, χωρίς αίθουσες, χωρίς αυλές, χωρίς αυτά που κάνουν ένα σύγχρονο σχολείο λειτουργικό.

Δεν θα το επιτρέψω, δεν θα το επιτρέψουμε. Είτε στη Βουλή είτε στο δρόμο θα διεκδικήσουμε τα αυτονόητα και όλ@ μαζί θα τα καταφέρουμε.

Αύριο στις 8πμ η μαζική κινητοποίηση έξω από το 14ο δημοτικό σχολείο στο Αιγάλεω».

«Δήμος Αιγάλεω και υπουργείο Παιδείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους άμεσα»

Ενημέρωση για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και βολές για τη διοίκηση του δήμου και του υπουργείου Παιδείας, προς τους οποίους απευθύνονται για να βρεθεί άμεσα μια λύση κι όχι η «βολική» αλλά αδιανόητη για την Ελλάδα του 21ου αιώνα της συστέγασης και των εναλλασσόμενων ωραρίων, έκανε με χθεσινή ανακοίνωσή του (11.1.2023) και ο σύλλογος γονέων του 14ου δημοτικού σχολείου Αιγάλεω:

«Χτες (σ.σ. προχθές) στο Δημαρχείο Αιγάλεω πραγματοποιήθηκε Έκτακτο Δημοτικό συμβούλιο για το θέμα που έχει προκύψει με το λουκέτο στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω!

Εκπροσωπώντας τους γονείς του 14ου Δημοτικού σχολείου, ο σύλλογος γονέων ήταν εκεί μαζί με αρκετούς γονείς του σχολείου καθώς και πλήθος γονιών, μικρών μαθητών και εκπαιδευτικών από το 9ο Δημοτικό σχολείο και όλα τα σχολεία του Αιγάλεω.

Ο Δήμαρχος και η Διοίκηση του Δήμου, μέχρι το τέλος της πολύ έντονης και πολύωρης χτεσινής συνεδρίασης επέμειναν στην απόφασή τους για τη μετεγκατάσταση και συστέγαση των 90 μαθητών και εκπαιδευτικών του 9ου δημοτικού σχολείου στο 14ο δημοτικό, παρότι τέθηκαν από όλους θέματα ασφάλειας και μη ομαλής λειτουργίας!

Όλες οι υπόλοιπες Δημοτικές παρατάξεις του Δήμου αντιτέθηκαν στην απόφαση της διοίκησης και αποφάσισαν να επιμείνουν στις προηγούμενες αποφάσεις, ομόφωνες των Δημοτικών συμβουλίων για τη μη μεταστέγαση των μαθητών του 9ου στο κτίριο του 14ου.

Εμείς ως γονείς του 14ου σχολείου Αιγάλεω φωνάζουμε για ακόμη μια φορά ότι τα παιδιά μας δεν είναι νούμερα και αριθμοί.

Σε ένα κτίριο που στεγάζει 100 μαθητές δεν γίνεται να αποφασίζεται η συστέγαση με άλλους 90.

Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο εν έτει 2023 να συζητείται ως λύση η πρωινή και απογευματινή βάρδια σχολείου για μαθητές δημοτικού που αυτό θα επιφέρει χιλιάδες προβλήματα στον οικογενειακό προγραμματισμό και τη λειτουργία των σχολείων.

Επίσης το στοίβαγμα των μαθητών σε σχολικές αίθουσες χωρισμένες με γυψοσανίδες, σε αποθήκη διαμορφωμένη ως σχολική αίθουσα, σε τοποθέτηση πόρτας φυσαρμόνικας σε αίθουσα βοηθητική η οποία θα χωριστεί, δεν είναι λύσεις που διασφαλίζουν την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων!

Επισημαίνουμε ότι και για λόγους υγιεινής τα WC μαθητών επίσης δεν επαρκούν για 198 παιδιά (4 για κορίτσια & 4 για αγόρια).

Το προαύλιο του σχολείου μας δεν επαρκεί ούτε καν για τους 100 μαθητές μας, πόσο μάλλον για άλλους επιπρόσθετα 90 μαθητές.

Ποιοι κανόνες ασφαλείας τηρούνται;

Ποιος/ποιοι έλεγξαν το κτίριο του 14ου και το θεώρησαν κατάλληλο για τη στέγαση 198 μαθητών;

Υπό ποιες συνθήκες;

Ποιος θα αναλάβει τις ευθύνες για τυχόν ατυχήματα και για την ελλιπή εκπαιδευτική διαδικασία που όλοι οι μαθητές θα αναγκαστούν να έχουν;

Δεν παίζουμε με την ασφάλεια των παιδιών μας!

Όλοι οι αρμόδιοι, η Διοίκηση του Δήμου Αιγάλεω και το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους άμεσα και να δοθεί οριστική λύση προς όφελος όλων των μαθητών!»

«Αποφάσεις ως αποτέλεσμα χειρισμών και ενεργειών που κλείνουν σχολείο»

Η Ένωση Γονέων καλούσε στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έχοντας κάποια αιχμηρά σχόλια, ειδικά για τις αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην των ενδιαφερομένων, των μαθητών και των γονιών:

«Σήμερα (σ.σ. προχθές) στο Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο θα μας ανακοινωθούν… αποφάσεις!

▪️Αποφάσεις που πάρθηκαν για τα παιδιά μας!

▪️Αποφάσεις που επηρεάζουν την σχολική ζωή των παιδιών μας!

▪️Αποφάσεις που διαταράσσουν την ομαλή καθημερινότητα τους στο σχολείο!

▪️Αποφάσεις που δεν εγγυώνται την ασφάλεια των παιδιών μας στο σχολείο τους!

▪️Αποφάσεις ως αποτέλεσμα χειρισμών και ενεργειών που κλείνουν σχολείο!

Χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες, οι συνθήκες, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ίδιοι οι μαθητές!

Οι μαθητές ενός σχολείου δεν είναι νούμερα να συνυπολογίζονται ως μαθηματικές πράξεις!

Τα παιδιά μας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε!

Και

“Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο”. Αδαμάντιος Κοραής».

Όλα αυτά στην Ελλάδα 2.0 της ψηφιακής εποχής, της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και της επίλυσης όλων των προβλημάτων από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Καληνύχτα, Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Αιγάλεω: Εξώδικο της Ένωσης Γονέων για το λουκέτο και τη συστέγαση δημοτικού σχολείου

Οργή στο Αιγάλεω για το λουκέτο και τη συστέγαση δημοτικού σχολείου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter