Αίγυπτος: Ο Σίσι «φαραώ» της σταθερότητας

Αίγυπτος: Ο Σίσι «φαραώ» της σταθερότητας

Με τη στήριξη της Δύσης, τον πόλεμο στη Γάζα να μαίνεται στα ανατολικά, το λογισμικό υποκλοπών Predator που διαπιστωμένα αγόρασε και χρησιμοποιεί και με την αυταρχικότητα σε όλα τα επίπεδα πολιτικής που θα τη ζήλευε και ο σουλτάνος των οσφυοκαμπτών της Μεσογείου Ταγίπ Ερντογάν,ο σύγχρονος «φαραώ» Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κατάφερε εύκολα να επανεκλεγεί στο τιμόνι της Αιγύπτου.

Δείτε επίσης: Φον ντερ Λάιεν: «Όχι» στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα – Συνάντηση με Σίσι

Το αποτέλεσμα που επισήμως αναμενόταν να ανακοινωθεί αύριο είναι προδιαγεγραμμένο, παρά τη μικρή πτώση στα ποσοστά του Σίσι εξαιτίας της κακής κατάστασης της οικονομίας και των άστοχων δηλώσεών του στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας. Τότε καλούσε τους Αιγύπτιους να μη διαμαρτύρονται που πεινάνε επειδή το ζήτημα δεν είναι μείζον όσο το μεγαλείο της χώρας.

Στην κάλπη για την… πείνα

Η πείνα εξάλλου είναι ένα πρόβλημα που ο «φαραώ» το έλυσε προσωρινά για τους ψηφοφόρους του, αφού εξαγόρασε ψήφους μοιράζοντας λάδι, ψωμί, αλεύρι, ζάχαρη και άλλα βασικά αγαθά προτού πάνε στην κάλπη. Σύμφωνα με διεθνή ρεπορτάζ, οι άνθρωποι του κόμματος Μοστακμπάλ Ουατάν (Το Μέλλον του Εθνους) φόρτωναν κόσμο σε λεωφορεία για τα εκλογικά κέντρα και τους έδιναν κούτες με βασικά αγαθά αξίας 3 ευρώ.

Βασικό πρόβλημα της αιγυπτιακής οικονομίας είναι ο εκτός ορίων πληθωρισμός, που πλήττει κυρίως τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, την ίδια ώρα που ο Σίσι πιέζει για την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής της νέας του… επιτελικής πρωτεύουσας, μιας νέας πόλης ακριβώς δίπλα στο ιστορικό Κάιρο, η οποία θα στεγάζει την ελίτ της χώρας με κόστος 53,76 δισ. ευρώ.

Σταθερότητα με διαφ(θ)ορά

Ο Σίσι δεν κέρδισε όμως τις εκλογές μόνο μέσω της εξαγοράς ψήφων, της νοθείας και της σκληρής καταστολής των όποιων αντιπολιτευόμενων φωνών – όπως ο διαπιστωμένα παρακολουθούμενος με Predator Αχμέντ αλ Ταντάουι. Βασικός πυλώνας της δημόσιας εικόνας του είναι η πολιτική σταθερότητα, την οποία προσφέρει, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η γειτονιά της Αιγύπτου έχει πάρει κυριολεκτικά φωτιά. Ο Σίσι παίζει με κάθε ευκαιρία το χαρτί αυτό, όπως φαίνεται από τη στάση του καθ’ όλη τη διάρκεια της σφαγής των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.

Η γεωγραφία αλλά και η παρουσία του Σίσι μετέτρεψαν την Αίγυπτο από ένα απολύτως διεφθαρμένο κράτος σε βασικό συνομιλητή όλων των ισχυρών του πλανήτη και ρυθμιστή της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αλλά και των εξελίξεων στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σϊσι προειδοποιεί ότι η περιοχή μπορεί να μετατραπεί σε “ωρολογιακή βόμβα”

Διπλωματικός πυρετός για τη Μέση Ανατολή: Συνάντηση Μπάιντεν, Αμπάς, Σίσι και Αμπντάλα στην Ιορδανία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter