Αισιοδοξία για την Παναγία των Παρισίων – Σώθηκε από ολική καταστροφή, λένε οι πυροσβέστες (Photos – Video)

Αισιοδοξία για την Παναγία των Παρισίων – Σώθηκε από ολική καταστροφή, λένε οι πυροσβέστες (Photos – Video)

Τόσο η Γαλλία όσο και ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τα όσα συμβαίνουν στο Παρίσι τις τελευταίες ώρες μετά την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων.

Έπειτα από υπεράνθρωπες προσπάθειες εκατοντάδων Γάλλων πυροσβεστών, αξιωματούχος της γαλλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας μετέφερε το πρώτο αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι σώθηκαν έργα τέχνης και οι αγιογραφίες.

Ωστόσο, ένας πυροσβέστης έχει τραυματιστεί σοβαρά κατά την επιχείρηση κατάσβεσης.

Δείτε επίσης: Οι πρώτες εικόνες από την καταστροφή του εσωτερικού της Παναγίας των Παρισίων (Video)

«Ακόμη τρεις ή και τέσσερις ώρες θα χρειαστούν για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που καίει από τις 20:00 το βράδυ ώρα Ελλάδας τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων» ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας.

«Είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι από ό,τι ήμασταν πριν από λίγες ώρες ότι μπορούμε να σώσουμε τον ναό της Παναγίας των Παρισίων», πρόσθεσε.

_x000D_
_x000D_

Την ίδια ώρα, η πολιτική προστασία της Γαλλίας αναφέρει πως εκατοντάδες πυροσβέστες κάνουν ό,τι μπορούν για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά στο Ναό. Ωστόσο, το να πραγματοποιηθούν ρίψεις νερού με εναέρια μέσα προκειμένου να σβηστεί η φωτιά, κάτι που υπονόησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δεν αποτελεί επιλογή, επισημαίνει η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, καθώς αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει ολοσχερώς το κτίριο.

Η στέγη του Ναού έχει ήδη καεί ολοσχερώς και έχει καταρρεύσει, όπως και το ένα κωδωνοστάσιο. Όπως φαίνεται και από τα βίντεο και τις φωτογραφίες, οι φλόγες έχουν τυλίξει τη σκεπή στο πίσω μέρος του γοτθικού καθεδρικού ναού, στο σημείο, όντως, που διεξάγονταν εργασίες.

Δείτε επίσης: Παναγία των Παρισίων: Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς – Στις φλόγες η ιστορία αιώνων

_x000D_
_x000D_

Οι πρώτες εικόνες πάντως από το εσωτερικό του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων αναρτήθηκαν αργά μετά τα μεσάνυχτα όπου φαίνεται και η μεγάλη καταστροφή που έχει υποστεί. Σε αυτό φαίνονται οι πυροσβέστες που περνούν μέσα από την κεντρική πύλη του ναού ενώ μέσα η φωτιά συνεχίζει να καίει σε ορισμένα σημεία.

Μακρόν: Αυτό τον καθεδρικό θα τον ξαναχτίσουμε όλοι μαζί

«Σας το λέω ξεκάθαρα σήμερα το βράδυ: Aυτό τον καθεδρικό θα τον ξαναχτίσουμε όλοι μαζί γιατί είναι αυτό που περιμένουν οι Γάλλοι, είναι αυτό που αξίζει στην ιστορία μας», είπε μιλώντας μπροστά στις κάμερες ο Εμανουέλ Μακρόν, έξω από την Παναγία των Παρισίων.

Στη συνέχεια έκανε και το ανάλογο tweet γράφοντας: 

«Αυτό το καθεδρικό ναό της Notre-Dame, θα τον ξαναχτίσουμε. Όλοι μαζί. Είναι μέρος του γαλλικού μας πεπρωμένου. Δεσμεύομαι: αύριο θα ξεκινήσει μια εθνική συνδρομή πέρα από τα σύνορά μας». 

_x000D_
_x000D_

Ο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε έξω από την Παναγία των Παρισίων από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά. Μάλιστα ακύρωσε το προγραμματισμένο για απόψε διάγγελμά του προς το έθνος.

Νωρίτερα είχε γράψει στο Twitter: «Η κυρία του Παρισιού φλέγεται. Οι σκέψεις μου είναι σε όλους τους καθολικούς και όλους τους Γάλλους. Όπως όλοι οι συμπατριώτες μου, είμαι θλιμμένος να βλέπω ένα κομμάτι μας να καίγεται». 





Περίπου 13 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τον εμβληματικό καθεδρικό ναό που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Καθολικούς που φέτος γιορτάζουν το Πάσχα στις 21 Απριλίου.

Κατέρρευσε η οροφή του ιστορικού καθεδρικού

Η στέγη του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων κατέρρευσε εντελώς.

Ένας εκπρόσωπος του ναού είπε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει τυλιχθεί στις φλόγες όλος ο ξύλινος σκελετός, που χρονολογείται από το 19ο αιώνα από τη μία πλευρά και από τον 13ο από την άλλη. “Όλα καίγονται (…) δεν θα απομείνει τίποτα”, είπε ο Αντρέ Φινό.

Δείτε επίσης: Το συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο της Liberation – Ένας θρήνος για την Παναγιά των Παρισίων (Photo)

Ένα τεράστιο σύννεφο καπνού έχει υψωθεί πάνω από την πόλη και στάχτες πέφτουν σε μεγάλη έκταση.

Δείτε επίσης: Τι αναφέρουν οι γαλλικές αρχές για τις εναέριες ρίψεις νερού

«Όλα καταρρέουν», είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας νωρίτερα που βρισκόταν στο σημείο, την ώρα που η στέγη φλεγόταν ακόμη.

Τα κτίρια γύρω από την εκκλησία, στην καρδιά της πρωτεύουσας, έχουν εκκενωθεί.

“Ουσιαστικά, όλη η στέγη χάθηκε. Δεν βλέπω να έχει κάποια ελπίδα το κτίριο”, σχολίασε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Γιάτσεκ Πόλτορακ, που παρακολουθούσε από το μπαλκόνι του πέμπτου ορόφου, σε απόσταση δύο τετραγώνων από τη νότια πρόσοψη του καθεδρικού.

Περίπου 400 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να προσπαθήσουν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Εκκένωσαν επίσης την περιοχή γύρω από τον καθεδρικό, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, μια νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα.

Ο γοτθικός καθεδρικός του 12ου αιώνα έχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco και προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Φημίζεται για τα πολλά πέτρινα, ανάγλυφα γκαργκόιλ, τα εντυπωσιακά παράθυρα βιτρό και τις επίστεγες αντηρίδες που συγκρατούν τους τοίχους τους.

“Υπάρχουν πολλά έργα τέχνης μέσα… Είναι πραγματική τραγωδία” είπε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο σημείο.

Δείτε επίσης: Εκατοντάδες Γάλλοι προσεύχονται μπροστά στη φλεγόμενη Παναγία των Παρισίων (Video & Photos)

_x000D_
_x000D_

 Ο δήμαρχος του Λονδίνου εκφράζει τη συμπαράστασή του στο Παρίσι σε αυτές τις στιγμές “θλίψης”

Το Λονδίνο βρίσκεται στο πλευρό του Παρισιού “στη θλίψη”, διαβεβαίωσε σήμερα ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Βρετανίας Σαντίκ Καν, ενώ μαίνεται η καταστροφική πυρκαγιά στον εμβληματικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

“Αποκαρδιωτικές σκηνές από τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, που έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Το Λονδίνο συμπαραστέκεται στη θλίψη με το Παρίσι σήμερα και στη φιλία για πάντα. #NotreDame” έγραψε στο Twitter ο Καν.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Oh putain… #NotreDame #NotreDameDeParis Force aux pompiers

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MGDC KING (@mgdc_king) στις

Μέρκελ: Στις φλόγες ένα σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού μας

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων, που κατακαίγεται από γιγαντιαία φωτιά, είναι ένα «σύμβολο της Γαλλίας» και «του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού».

«Αυτές οι φρικτές εικόνες της Παναγίας των Παρισίων να καίγεται μας πληγώνουν. Η Παναγία των Παρισίων είναι σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού Οι σκέψεις μας είναι με τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπεργκ.

«Η Παναγία των Παρισίων καίγεται και μαζί οι καρδιές μας. Οι σκέψεις μας είναι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε με tweet ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας, εκφράζοντας τη στήριξή του στη Γαλλία για την τεράστια πυρκαγιά που κατακαίει τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι εκφράζει επίσης τις «καρδιές» όλων των Γερμανών.

_x000D_
_x000D_

 Στο πλευρό της Γαλλίας για την αποκατάσταση του ναού, δηλώνει η διευθύντρια της Unesco

Η Unesco στέκεται «στο πλευρό της Γαλλίας για την προστασία και την αποκατάσταση αυτής της ανεκτίμητης κληρονομιάς» που αποτελεί ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων, που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από την πυρκαγιά που μαίνεται, δήλωσε η γενική διευθύντρια της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, η Γαλλίδα Οντρεΐ Αζουλέ.

Ένα από τα θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του γοτθικού ρυθμού, η Παναγία των Παρισίων συγκαταλέγεται από το 1991 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

«Η Unesco παρακολουθεί στενά την κατάσταση», ανέφερε η Αζουλέ.

_x000D_
_x000D_

Οι σκέψεις μου είναι με τη Γαλλία, το μήνυμα της πρωθυπουργού Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι σκέψεις της είναι με τη Γαλλία, καθώς οι φλόγες καταστρέφουν τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων.

«Οι σκέψεις μου είναι με τον λαό της Γαλλίας σήμερα και με τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, που δίνουν μάχη με την τρομαχτική πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων» υπογραμμίζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός σε μήνυμά της στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, έγραψε στο Twitter: «Οι σκέψεις μου στον Ζαν Ιβ Λεντριάν και στους φίλους μας στην Γαλλία σήμερα μετά την καταστροφική φωτιά στην Παναγία των Παρισίων. Συνταρακτικό για τα εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο που αγαπούν αυτόν τον σημαντικό καθεδρικό και την σπουδαία πόλη».

_x000D_
_x000D_

_x000D_
_x000D_

Το μήνυμα του γ.γ. του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα πως είναι «σοκαρισμένος από τις εικόνες της πυρκαγιάς που καταστρέφει τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, ένα μοναδικό κόσμημα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, και δεσπόζει στο Παρίσι από τον 14ο αιώνα».

Σε ένα tweet που έστειλε, ο Γκουτέρες προσθέτει ότι «οι σκέψεις του είναι με τον γαλλικό λαό και τη γαλλική κυβέρνηση».

Σολτς και Μάνφρεντ Βέμπερ

Η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων είναι ήδη το κεντρικό θέμα στα γερμανικά ΜΜΕ, αλλά και στα γερμανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ των πρώτων που αντέδρασαν ήταν ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος, με ανάρτησή του στο Twitter, εκφράζει την ελπίδα η πυροσβεστική να καταφέρει να θέσει σύντομα την φωτιά υπό έλεγχο και να διασώσει τον Καθεδρικό. «Οι σκέψεις μας αυτές τις ώρες είναι με τις φίλες και τους φίλους στην Γαλλία», προσθέτει.

Με ανάρτηση στα γαλλικά στον λογαριασμό του στο Twitter ο επικεφαλής υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις ευρωεκλογές Μάνφρεντ Βέμπερ εκφράζει την «βαθιά θλίψη» του ενώπιον των «φρικτών εικόνων» από το Παρίσι. «Με όλη μου την καρδιά με τις Γαλλίδες και τους Γάλλους», αναφέρει ο βαυαρός πολιτικός.

Από την πλευρά της Εκκλησίας, ο πρεσβύτερος του Καθεδρικού Ναού της Κολωνίας Γκερντ Μπάκνερ δήλωσε σοκαρισμένος: «Είναι συγκλονιστικό να βλέπει κανείς αυτές τις εικόνες. Είναι φρικτό να το ζει κανείς. Η σκέψη μας είναι στους Καθολικούς και σε όλους τους Γάλλους. Θρηνούμε μαζί τους», δήλωσε ο ιερέας, ενώ εξήγησε ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για τον Καθεδρικό της Κολωνίας είναι πιο περιορισμένος, καθώς το καμπαναριό είναι κατασκευασμένο από ατσάλι και όχι από ξύλο. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ναός δεν υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τους βομβαρδισμούς στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, παρότι η πόλη είχε σχεδόν ισοπεδωθεί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter