Ακεραιότητα… για τα πανηγύρια

Ακεραιότητα… για τα πανηγύρια

Στην Ελλάδα όπου οι φάκελοι με ύποπτα ως χειραγωγημένα παιχνίδια έρχονται κάθε χρόνο κατά δεκάδες από τη SportRadar. Στη χώρα που η UEFA έχει χαρακτηρίσει το πρωτάθλημα της Β Κατηγορίας της από τα πλέον διεφθαρμένα στην Ευρώπη. Στη χώρα όπου έχουν κουκουλωθεί μεγάλα σκάνδαλα στο ποδόσφαιρό της. Στη χώρα όπου δεν έχει καταδικαστεί οποιοσδήποτε για στημένα παιχνίδια, πλην δύο τριών περιπτώσεων…

Το υπουργείο Αθλητισμού και η ΓΓΑ σχεδόν πανηγυρίζουν επειδή έγινε στην Αθήνα την εβδομάδα που πέρασε το Διεθνές Συνέδριο Αθλητικής Ακεραιότητας (27.11 – 1.12.23). Και από παχιά λόγια και βαρύγδουπες δηλώσεις για την καταπολέμηση του παράνομου στοιχηματισμού και των στημένων αγώνων άλλο τίποτε. Σημασία έχει το επικοινωνιακό του πράγματος και όχι η εξυγίανση.

«Η αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων και η προάσπιση της αθλητικής ακεραιότητας αποτελούν το αντικείμενο των εργασιών του συνεδρίου» μας πληροφόρησε η ΓΓΑ, αλλά για οποιοδήποτε αποτέλεσμα ή ενημέρωση για τις όποιες έρευνες για στημένα ματς ούτε λόγος.

«Η χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων αποτελεί μάστιγα για τον χώρο, που απομειώνει την αξία του και δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας σε αθλητές και θεατές. Πρόκειται για “σκιά” που εξαπλώνεται εξαιτίας της τεχνολογικής εξέλιξης, η οποία καθίσταται ισχυρός σύμμαχός της. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν το πόσο δύσκολο έργο επιτελούν οι Αρχές, το πόσο δύσκολο έργο επιτελούμε όλοι, καθώς ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για την αντιμετώπιση του φαινομένου καλούνται πλέον να αναλάβουν τα κράτη» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Ούτε λόγος για την ταμπακιέρα

Στο συνέδριο συμμετείχαν οκτώ χώρες (Ελλάδα, Γεωργία, Κύπρος, Ισραήλ, Μάλτα, Αζερμπαϊτζάν, Ρουμανία, Τουρκία) με τους αντίστοιχους φορείς (ΔΟΕ, UEFA, Interpol, Συμβούλιο της Ευρώπης). Μάλιστα, ο Γ. Βρούτσης δήλωσε «ιδιαίτερα χαρούμενος που η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις διεθνείς εξελίξεις. Η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας [ΕΠΑΘΛΑ], μία πρωτοποριακή πλατφόρμα που έχουμε αναπτύξει, έχει ήδη μεγάλη δραστηριότητα στους τρόπους καταπολέμησης των χειραγωγημένων αγώνων».

Για την ταμπακιέρα όμως ούτε λόγος. Ποια είναι η δραστηριότητα της επιτροπής, πώς αντιμετωπίζει τα χειραγωγημένα παιχνίδια, τι έχει προκύψει από τυχόν έρευνες, πού καταλήγουν αυτές και ποια ακριβώς είναι η τύχη τους είναι ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα. Αρκεί που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου σχεδόν… απείλησε ότι «θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε κάθε προσπάθεια χειραγώγησης και αμφισβήτησης των αθλητικών εκδηλώσεων…».

Ο δε πρόεδρος της ΕΠΟ Παναγιώτης Μπαλτάκος μιλώντας στην εκδήλωση σχεδόν το…τερμάτισε: «Στους δικαστές των επιτροπών μας προσπαθούμε να προσφέρουμε συνεχώς στήριξη ώστε να μπορούν να δικάζουν τέτοιες υποθέσεις. Πρόσφατα οι δικαστές μας πήγαν στη Sportradar για εκπαίδευση». Για το διά ταύτα ούτε λέξη.

Ολοι αθώοι και όλοι προκαταβολικά στα μαλακά

Εμείς απλώς να θυμίσουμε ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπήρξαν δύο μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς, το Koriopolis και η «εγκληματική οργάνωση» και όλοι οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν. Σε εκθέσεις της Sportradar αναφέρονται και ονόματα ποδοσφαιριστών –κυρίως της Σούπερ Λίγκας 2– που είναι ύποπτοι για χειραγώγηση αγώνα.

Κανένας από τους αρμόδιους δεν συγκινείται και παρότι το ελληνικό ποδόσφαιρο τη δεκαετία 2012-22 είχε τα περισσότερα στημένα ματς σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έχουν επιβληθεί ποινές που θα περιόριζαν το φαινόμενο. Μάλιστα η ΕΠΟ προχώρησε και σε «ελάφρυνση» των ποινών ομάδων για στήσιμο αγώνων μόνο και μόνο για να μην υποβιβάζονται αν βρεθούν ένοχες.

Στις αρχές του φετινού καλοκαιριού εστάλη επιστολή στον Αρειο Πάγο σύμφωνα με την οποία πέντε πρόεδροι ΠΑΕ της ΣΛ1 στοιχημάτιζαν σε στημένους αγώνες των ομάδων τους. Επιπλέον, σε 47 άτομα γίνεται έρευνα για υπόθεση που αφορά κύκλωμα χειραγώγησης αγώνων του πρωταθλήματος της ΣΛ2 και παράνομου στοιχηματισμού. Η εμπειρία προηγούμενων περιπτώσεων όμως οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο κανείς δεν τιμωρείται κι αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο παιχνίδια ελληνικών ομάδων χειραγωγούνται εδώ και δώδεκα χρόνια…

Διαβάστε επίσης: Βρούτσης, ο αόρατος

Επιστολή Μαρινάκη σε UEFA: «Ζητάμε να οριστούν ελίτ και πρώτης κατηγορίας διαιτητές»

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter