Ακρίβεια: Απαγορευτικά για τους πολίτες η θέρμανση, το κρέας και το συχνό μπάνιο

Ακρίβεια: Απαγορευτικά για τους πολίτες η θέρμανση, το κρέας και το συχνό μπάνιο

Εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη η πρόσφατη έρευνα του Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ που «ξεδιπλώνει» με στοιχεία την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη βασικών αναγκών, την ώρα που η ΝΔ «πανηγυρίζει» για την εφαρμογή ημιμέτρων τύπου… «καλαθιών» και «pass».

Η άποψη δε των πολιτών για τα «καλάθια» είναι χαρακτηριστική, καθώς η πλειοψηφία εκφράστηκε αρνητικά στην έρευνα (83%) για το εάν πραγματοποιεί αγορές με την κυβερνητική προσφορά. Μάλιστα, το 71% θεωρεί ότι τα κυβερνητικά ημίμετρα δεν συμβάλλουν στο ελάχιστο στη μείωση του κόστους τροφίμων. Σχεδόν όλοι οι καταναλωτές επιθυμούν να αγοράζουν προϊόντα απ’ ευ­θείας από τους παραγωγούς χωρίς τη μεσολάβηση μεσαζόντων (91,5%).

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: «Δεν θα ξαναδούμε φτηνή βενζίνη 1,60-1,70 στην Ελλάδα», λέει η πρόεδρος των βενζινοπωλών (Video)

Παράλληλα, οι πολίτες θέτουν ως πρωταρχική ανάγκη την κάλυψη του κόστους τροφίμων (73,2%), με την κάλυψη του κόστους ιατρικής περίθαλψης (59,8%), της θέρμανσης (54,3%) και του ενοικίου (53,9%) να ακολουθούν. Ελέω κόστους, οι καταναλωτές χαρακτήρισαν «καθόλου / μέτρια σημαντικές» παραμέτρους όπως η ψυχαγωγία (77,4%), η ένδυση (76,1%) και η η προσωπική φροντίδα (70,2%).

Διαβάστε σχετικά: Κυνική παραδοχή Σταϊκούρα για την ακρίβεια: Προαναγγέλλει νέες αυξήσεις στις τιμές (Video)

Θέρμανση

Συγκεκριμένα, το 86,8% των καταναλωτών μείωσε το ποσοστό θέρμανσης της κατοικίας τους, ενώ πάνω από το 80% επιλέγει να φορά περισσότερα ρούχα, από το να ανάψει τα καλοριφέρ για να αποφύγει το κόστος. Παράλληλα, το 91,3% χαμηλώνει ή κλείνει τη θέρμανση τις νυχτερινές ώρες.

Διατροφή

Επτά στους δέκα πολίτες σημειώνουν ότι επιλέγουν την αγορά τροφίμων βάσει προσφορών και τιμών. Το 41,3% δηλώνει ότι μπορεί να καταναλώνει κρέας μόλις μία φορά την εβδομάδα. Το 52,3% καταναλώνει ψάρι στο ίδιο χρονικό διάστημα και το 55,9% πουλερικά.

Χρήση νερού

Το 73,5% των πολιτών προτιμά το γρήγορο ντους, ενώ το 40% μείωσε τις φορές που κάνει μπάνιο.

Μαγείρεμα

Το 74,4% δηλώνει ότι αποφεύγει τη χρήση του φούρνου, ενώ το 75% έχει αποφεύγει το καθημερινό μαγείρεμα.

Αναψυχή

Περίπου το 60% των καταναλωτών αδυνατεί να απολαύσει έστω και μία εβδομάδα διακοπών. Το 56,2% απέχει από δραστηριότητες αναψυχής τουλάχιστον εδώ και μία τριετία, ενώ 3 στους 10 έχουν να πάνε διακοπές πολλά χρόνια. Το 27,8% μπόρεσε να κάνει διακοπές για μία εβδομάδα σε διάστημα μικρότερο των τριών ετών.

Καθαριότητα

Το 73,7% έχει μειώσει τις φορές που σιδερώνει τα ρούχα, ενώ το 79,4% επιλέγει το πλύσιμο πιάτων στο χέρι για την αποφυγή χρήσης πλυντηρίου. Παράλληλα, το 94,6% των καταναλωτών προτιμά την απλώστρα από το στεγνωτήριο.

Εργασίες συντήρησης

Σχεδόν 6 στους 10 πολίτες (59,9%) δηλώνει ότι η τελευταία φορά που προχώρησε σε εργασίες συντήρησης της κατοικίας ήταν τα τελευταία τρία ή πέντε χρόνια. Μόλις το 4,8% προχωρά σε τακτικές εργασίες συντήρησης.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter