«Ακροβασίες» από Κομισιόν με στόχο το οριστικό deal για το φυσικό αέριο

«Ακροβασίες» από Κομισιόν με στόχο το οριστικό deal για το φυσικό αέριο

«Χρυσή τομή» ανάμεσα στα δύο «στρατόπεδα» που έχουν διαμορφωθεί εντός της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης αναζητά η Κομισιόν, γεγονός που φάνηκε από την πρόταση στην οποία κατέθεσε την Τρίτη για τις τιμές του φυσικού αερίου, ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας.

Η Κομισιόν εισήγαγε πρόταση περί «διορθωτικού μηχανισμού» ώστε να μπει «φρένο» στη συνεχόμενη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, την οποία «επικοινώνησαν» ως πλαφόν, αλλά στην ουσία αφορά την υιοθέτηση συνόλου μέτρων τα οποία έχουν ως στόχο να «πιάσουν» όλες τις πλευρές. Τόσο εκείνους που θεωρούν ότι είναι επιβεβλημένη η επιβολή πλαφόν, όσο και τις χώρες που διαφωνούν, όπως η Γερμανία.

«Μάχη» για το ανώτατο όριο

Οι χώρες που επιθυμούσαν την επιβολή πλαφόν προσδιόριζαν ως ανώτατη τιμή τα 180 ευρώ, την ώρα που η Κομισιόν συζητά μέτρα με όριο τα 275 και μάλιστα για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕφΣυν. Παράλληλα, η Κομισιόν θέτει ως προϋπόθεση να είναι κατά 58 ευρώ υψηλότερες οι τιμές του TTF από την τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου για 10 συνεχόμενες ημέρες.

Η Κομισιόν συνέταξε μια πρόταση που μπορεί να «καλύπτει» τα αιτήματα του «μπλοκ» που ζητά πλαφόν, όσον αφορά την τοποθέτηση ορίου, όμως η αρχική τιμή που θέτει αναδεικνύει ότι υπάρχει αρκετή απόσταση με τις εν λόγω χώρες. Πηγές της Επιτροπής επεσήμαναν με νόημα ότι «ο δρόμος είναι ανοιχτός για περαιτέρω διορθώσεις», πετώντας ουσιαστικά το «μπαλάκι» στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας.

Στο Συμβούλιο αναμένεται να δοθεί άλλη μία… σκληρή μάχη προκειμένου να μειωθεί η τιμή αναφοράς που έθεσε η Κομισιόν, αλλά και να φανεί το ποσοστό με το οποίο συντάσσονται τα δύο «αντιμαχόμενα» μπλοκ με τη συνολική πρόταση της Επιτροπής.

Διαβάστε επίσης

Η Κομισιόν προτείνει πλαφόν για το φυσικό αέριο – Το μπαλάκι τώρα στη Γερμανία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter