Al Jazeera: «Η στιγμή του Νασράλα» – Θα κηρύξει πόλεμο στο Ισραήλ ο ηγέτης της Χεζμπολάχ; (LIVE)

Al Jazeera: «Η στιγμή του Νασράλα» – Θα κηρύξει πόλεμο στο Ισραήλ ο ηγέτης της Χεζμπολάχ; (LIVE)

Το αραβικό Μέσο εξετάζει την πιθανότητα να κλιμακωθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ενώ ολόκληρος ο Λίβανος βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα ενόψει της αναμενόμενης ομιλίας του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, το μεσημέρι της Παρασκευής για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Οι κάτοικοι και οι ειδικοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει περιφερειακές εντάσεις εάν δεσμευθεί να κλιμακώσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι τώρα είναι «η στιγμή του», αν θέλει να συνεχίσει να ηγείται μιας από τις μεγαλύτερες μαχητικές οργανώσεις της Μέσης Ανατολής.

Οι μάχες μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ έχουν κλιμακωθεί κατά μήκος των συνόρων τους τις τελευταίες εβδομάδες. Η λιβανέζικη ένοπλη ομάδα ισχυρίζεται ότι έχει χάσει 47 μαχητές, ενώ το Ισραήλ λέει ότι έξι από τους στρατιώτες της έχουν σκοτωθεί. Τουλάχιστον έξι άμαχοι έχουν επίσης σκοτωθεί.

Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Νασράλα προετοιμάζει τους οπαδούς του στο νότιο Λίβανο για μια εντεινόμενη σύγκρουση, παρόλο που πολλοί ανησυχούν ότι ένας πόλεμος θα μπορούσε να ανατρέψει τις ζωές τους όπως στο παρελθόν. Ο Νότιος Λίβανος έχει υποφέρει ιστορικά πολύ περισσότερο από την ισραηλινή επιθετικότητα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας — συμπεριλαμβανομένης της 15ετούς κατοχής από το Ισραήλ μεταξύ 1985 και 2000.

Προειδοποίηση

Παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θα σταματήσει να επιτίθεται στη Γάζα μέχρι να εξαλείψει τη Χαμάς, η οποία αποτελεί τον αποκαλούμενο «άξονα αντίστασης» με τη Χεζμπολάχ, άλλες σιιτικές ένοπλες ομάδες στην περιοχή και τον χορηγό τους το Ιράν.

Ωστόσο, ο Νασράλα θα μπορούσε να προειδοποιήσει το Ισραήλ να επανεξετάσει τον στόχο του, εκτιμούν οι αναλυτές. Κι αυτό γιατί ενδεχομένως να φοβάται ότι αν το Ισραήλ εξουδετερώσει τη Χαμάς στη Γάζα, μπορεί να έχει ως επόμενο στόχο τη Χεζμπολάχ.

Εκατομμύρια Άραβες θα παρακολουθήσουν την ομιλία του σε όλο τον κόσμο. Θα ακούσουν τον μοναδικό ηγέτη στην περιοχή που είναι ικανός να μιλήσει στον θυμό και την απόγνωσή τους λέγοντάς τους ότι θα ενεργήσει και θα στηρίξει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, που αντιμετωπίζουν υπαρξιακή απειλή απέλασης.

Άλλοι Λιβανέζοι σουνίτες μαχητές ήδη συνεργάζονται με τη Χεζμπολάχ για να στοχοποιήσουν το Ισραήλ. Θα εντείνουν λοιπόν η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της τις επιθέσεις στο Ισραήλ;

Κλιμάκωση των μαχών

Οι μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία και το Ιράκ πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνοι για την εκτόξευση αρκετών ρουκετών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον αμερικανικών πόρων και προσωπικού στην περιοχή. Οι επιθέσεις φαίνεται να γίνονται ως αντίποινα για την αμερικανική υποστήριξη στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

Αν και κανένα στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ δεν σκοτώθηκε, η Ουάσιγκτον απάντησε με αεροπορικές επιδρομές με στόχο μαχητές κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ. Οι ΗΠΑ είχαν επίσης προειδοποιήσει τη Χεζμπολάχ για την κλιμάκωση των επιθέσεων κατά του Ισραήλ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter