Al Jazeera: Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Χαμάς για απελευθέρωση ομήρων και κατάπαυση του πυρός

Al Jazeera: Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Χαμάς για απελευθέρωση ομήρων και κατάπαυση του πυρός

Πυρετώδεις είναι οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με το Al Jazeera, μετά από 21 ημέρες φρίκης με πάνω από 8.000 νεκρούς και από τις δύο πλευρές από τις 7 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, πηγές του Al Jazeera αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής κρατουμένων «προχωρούν και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο», ενώ τις ίδιες πληροφορίες μεταδίδει και το CNN, αφού διπλωματικές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων ανέφεραν πως υπήρξε «σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα.

Με φόντο τις πληροφορίες αυτές, ο αναλυτής Sultan Barakat, από το Πανεπιστήμιο Χαμάντ Μπιν Χαλίφα, υπογραμμίζει ωστόσο πως ακόμα «είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι για το τι συμβαίνει». «Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην αυξήσουμε υπερβολικά τις προσδοκίες. Τη στιγμή που μιλάμε για κατάπαυση του πυρός, τα πράγματα περιπλέκονται», επισήμανε στο Al Jazeera.

«Μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός απαιτεί έναν μηχανισμό παρακολούθησης, απαιτεί από ένα τρίτο μέρος να επαληθεύσει αυτές τις ενέργειες και το σημαντικότερο; αυτή η πλευρά πρέπει να να είναι η εγγυήτρια δύναμη. Το Κατάρ μπορεί ενδεχομένως να παίξει αυτόν τον ρόλο» εξήγησε ο αναλυτής και πρόσθεσε:

«Σίγουρα έχουν συνομιλίες, αλλά πρέπει να βρουν μια φόρμουλα για να εγγυηθούν την κατάπαυση του πυρός. Είναι η μοναδική σύγκρουση στον κόσμο όπου δεν υπάρχει ένα τρίτος που να υπάρχει ως ενδιάμεσος».

«Υπήρξαν επανειλημμένες εκκλήσεις για ανάπτυξη δυνάμεων του ΟΗΕ στη Γάζα, τόσο για την προστασία των αμάχων όσο και για να λειτουργήσουν ως εγγυητές αλλά πάντα αρνούνταν το Ισραήλ. Για να μιλήσουμε για κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα αιχμαλώτους, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», είπε ο Sultan Barakat.

«Σημαντική πρόοδος»

Σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα, ανέφεραν στο CNN διπλωματικές πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις.

Ερωτηθείς για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι «κάθε κανάλι είναι ένα πιθανό κανάλι».

«Ένα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο – έχουμε έναν στόχο, και εμπιστεύομαι το κράτος του Ισραήλ και τον Ισραηλινό Στρατό, και θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να φέρουμε πίσω τους ομήρους και τους αγνοούμενους», είπε.

Εν τω μεταξύ, ένας αξιωματούχος από τη Δύση που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τους ομήρους, είπε στο CNN ότι εξακολουθεί να υπάρχει αισιοδοξία σχετικά με μια πιθανή απελευθέρωση, αλλά υπάρχει επίσης αναγνώριση ότι ο χρόνος τρέχει. Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι οι συνομιλίες έχουν σημειώσει πρόοδο, αλλά σημείωσε ότι το Ισραήλ δεν θα καθυστερήσει μια χερσαία εισβολή στη Γάζα για πολύ περισσότερο.

Άλλος αμερικανός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σχετικά με τους ομήρους, αλλά εξακολουθεί να είναι “όλα πολύ αγγίξει και πάει”. Ο αξιωματούχος εξέφρασε επιφυλακτικότητα σχετικά με την ιδέα ότι υπήρξε μια «ανακάλυψη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter