Αλαλούμ στη ΝΔ: Ο Τζαβάρας παρέλαβε έτοιμη τη λάθος (;) πρόταση για την εκλογή ΠτΔ

Αλαλούμ στη ΝΔ: Ο Τζαβάρας παρέλαβε έτοιμη τη λάθος (;) πρόταση για την εκλογή ΠτΔ

Την πολιτική «κολοκυθιά» παίζουν στη ΝΔ αναφορικά με την τελική πρόταση του κόμματος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Μετά από τρεις διαφορετικές εκδοχές, το κυβερνών κόμμα απ’ ό,τι φαίνεται καταστάλαξε στην τελική του πρόταση για πέντε ψηφοφορίες από τρεις που είχε προτείνει αρχικά ο γενικός εισηγητής στην αρμόδια Επιτροπή, Κώστας Τζαβάρας.

«Κομφούζιο» εκτυλίχθηκε στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης με φόντο την πρόταση της ΝΔ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης για το ζήτημα, η πρόταση του γενικού εισηγητή της συμπολίτευσης προέβλεπε ότι μετά από τρεις αποτυχημένες ψηφοφορίες με στόχο την ευρεία πλειοψηφία θα ακολουθούσε μία τέταρτη όχι με ζητούμενο την απόλυτη πλειοψηφία (σ.σ. 151 ψήφους) αλλά τη σχετική πλειοψηφία που θα λάβει ένας εκ των δύο τελικών υποψηφίων.

Διαβάστε επίσης: «Άδειασμα» Γεραπετρίτη σε Τζαβάρα για την πρόταση της ΝΔ περί εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας

«Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία» σημειωνόταν στην πρόταση που κατέθεσε ο Κ. Τζαβάρας από κοινού με τον Γ. Μπούγα στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, προκαλώντας το «άδειασμα» του Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος έκανε λόγο για ψηφοφορία που θα θέτει ως προαπαιτούμενο την απόλυτη πλειοψηφία. Ήτοι 151 ψήφους.

Να σημειωθεί ότι η αρχική πρόταση της ΝΔ είχε διαρρεύσει πρώτα στα «Παραπολιτικά», γεγονός που προκάλεσε σε πολλούς την απορία αν πρόκειται για «λαγό» που σκοπό είχε δια της μιντιακής πίεσης να περάσει χωρίς εκ των ένδον αντιδράσεις. Επίσης, πολλοί θεωρούσαν πως πρόκειται για πολιτική αβελτηρία του Κ. Τζαβάρα. Ωστόσο, η υπόθεση μοιάζει πολύ πιο σύνθετη.

Την παρέλαβε έτοιμη ο Τζαβάρας

Κατά τις πληροφορίες του documentonews.gr από πηγές που δεν επιδέχονται διάψευσης, ο Κ. Τζαβάρας παρέλαβε έτοιμη τη λάθος (;) πρόταση του κόμματός του και με αυτό το δεδομένο αποκλείεται το ενδεχόμενο να πήρε ο ίδιος πρωτοβουλία επ’ αυτού. Μάλιστα, ο κ. Τζαβάρας παρουσιάζεται υπέρμαχος της άποψης που θέτει ως προαπαιτούμενο την απόλυτη πλειοψηφία. Μάλιστα, πριν λίγη ώρα, ο Κ. Τζαβάρας έκρινε ως ρευστή την κατάσταση για το ποια θα είναι η τελική θέση της ΝΔ.

Αναδιπλώσεων συνέχεια

Σύμφωνα με τη σύντομη ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών από το ειδικό εισηγητή της ΝΔ στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, Γ. Μπούγα, καμία αλλαγή δεν υφίσταται ως προς τη θέση της ΝΔ. Τα γεγονότα όμως δεν συμφωνούν με τα λεγόμενά του. Γιατί ο ίδιος διευκρίνισε ότι η τελική πρόταση της συμπολίτευσης περιλαμβάνει πέντε ψηφοφορίες, οι οποίες έχουν ως εξής: Η πρώτη και η δεύτερη ψηφοφορία θα γίνουν με ζητούμενο τις 200 ψήφους. Η τρίτη θα απαιτεί 180 ψήφους και η τέταρτη 151. Ως έσχατη λύση, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνεται με σχετική πλειοψηφία, όπερ σημαίνει λιγότερες από 151 Ψήφους σε κάθε περίπτωση.

Ευλόγως προκύπτουν τα κάτωθι ερωτήματα: Γιατί ο κ. Γεραπετρίτης «άδειασε» τον Κ. Τζαβάρα αφού δεν υπήρχε καμία διαφωνία ως προς τη θέση της ΝΔ; Γιατί ο Γ. Μπούγας έκρινε σκόπιμο να προβεί σε διευκρινίσεις στις οποίες προσέθεσε άλλη μία ψηφοφορία; Ποιοι ετοίμασαν την πρόταση που κατέθεσε ο Κ. Τζαβάρας από κοινού με τον Γ. Μπούγα; Πως είναι δυνατόν η ΝΔ να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει καμιά διαφοροποίηση όταν μεταξύ της αρχικής πρότασης και της τελικής προστέθηκε μια ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ;

Η πρώτη πρόταση της ΝΔ

Η τελική πρόταση της ΝΔ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter