Αλγερία: Δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο 49 άτομα για ομαδικό λιντσάρισμα

Αλγερία: Δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο 49 άτομα για ομαδικό λιντσάρισμα

Σε θάνατο καταδικάστηκαν την Πέμπτη από δικαστήριο της Αλγερίας 49 άνθρωποι για το ομαδικό λιντσάρισμα ενός άνδρα τον οποίο κατηγορούσαν, εσφαλμένα, για εμπρησμό, το καλοκαίρι του 2021 στην Καβυλία.

Η ομαδική δολοφονία που διαπράχθηκε ομαδικά το 2021 στην περιοχή της βορειοανατολικής Αλγερίας συγκλόνισε τη χώρα έπειτα από τη δημοσιοποίηση συγκλονιστικών εικόνων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα των πυρκαγιών στην ορεινή περιοχή των Βερβέρων, με 90 θύματα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης. Οι αστυνομικές αρχές δήλωσαν ότι οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο τη βοήθησαν να εντοπίσει τους δράστες.

Η θανατική ποινή είναι πιθανό να μην εκτελεστεί για όσους τους επιβλήθηκε και αντ’ αυτού να εκτισουν ποινή ισόβιας κάθειρξης, επειδή η Αλγερία έχει άτυπα διακόψει τις εκτελέσεις καταδικασμένων εδώ και δεκαετίες. Στο μεταξύ, τριάντα οκτώ άλλοι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε δύο έως 12 χρόνια φυλάκισης, δήλωσε ο δικηγόρος Χακίμ Σαέμπ, μέλος μιας ομάδας εθελοντών δικηγόρων υπεράσπισης στη δίκη.

Το χρονικό της φρίκης

Η πολύκροτη δίκη για τη δολοφονία του καλλιτέχνη Τζαμέλ Μπεν Ισμαΐλ αφορούσε περιλάμβανε περισσότερους από 100 κατηγορούμενους, πολλοί από τους οποίους κρίθηκαν ένοχοι για την εμπλοκή τους στο θάνατό του.

Την ώρα που οι πυρκαγιές μαίνονταν τον Αύγουστο του 2021, ο Μπεν Ισμαΐλ έγραψε στο Twitter ότι θα κατευθυνόταν στην περιοχή Καμπίλε, 320 χιλιόμετρα από το σπίτι του, για να «δώσει ένα χέρι στους φίλους μας» που μάχονται με τις πυρκαγιές.

Κατά την άφιξή του στη Larbaa Nath Irathen, ένα χωριό που επλήγη σκληρά από τις πυρκαγιές, ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής τον κατηγόρησαν ότι ήταν εμπρηστής, προφανώς επειδή δεν ήταν ντόπιος.

Ο 38χρονος Μπεν Ισμαήλ δολοφονήθηκε άγρια έξω από το αστυνομικό τμήμα, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η αστυνομία είπε ότι οι δράστες τον έβγαλαν έξω από το τμήμα, όπου βρισκόταν υπό την προστασία των αρχών, και του επιτέθηκαν. Ανάμεσα σε εκείνους που καταδικάστηκαν ήταν τρεις γυναίκες και ένας άνδρας που μαχαίρωσαν το άψυχο σώμα του θύματος προτού του βάλουν φωτιά.

Η οικογένειά, συντετριμμένη, ζήτησε να μάθει γιατί η αστυνομία δεν έσωσε τον 38χρονο Μπεν Ισμαΐλ από αυτον τον τραγικό θάνατο.

Πηγή: Al Jazeera, AFP

Διαβάστε επίσης:

Αλγερία: Τουλάχιστον 26 νεκροί από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter