Αλτσχάιμερ: Ελπίδες από φάρμακο που ενέκρινε ο FDA για την επιβράδυνση της νόσου

Αλτσχάιμερ: Ελπίδες από φάρμακο που ενέκρινε ο FDA για την επιβράδυνση της νόσου

Ταχεία έγκριση για το νέο φάρμακο Lecanemab για την νόσο του Αλτσχάιμερ έδωσε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τη δεύτερη θεραπεία που αναπτύχθηκε από την αμερικανική Biogen και την ιαπωνική φαρμακευτική Eisai.

Η έγκριση του FDA έρχεται μετά τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που δημοσιεύθηκαν τον Νοέμβριο που έδειξαν ότι το Lecanemab επιβραδύνει σε κάποιο βαθμό τη γνωστική μείωση σε άτομα με ήπια συμπτώματα στα αρχικά στάδια της νόσου, αλλά η θεραπεία εγκυμονεί επίσης κινδύνους εγκεφαλικού οιδήματος και αιμορραγίας.

Το Lecanemab θα πωλείται με το όνομα Leqembi, ενώ τονίζεται πως το σκεύασμα εγκρίθηκε μόνο για ασθενείς με ήπια ή πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Αυτό το φάρμακο δεν είναι θεραπεία. Δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να επιδεινωθούν, αλλά επιβραδύνει μετρήσιμα την εξέλιξη της νόσου», δήλωσε ο Τζον Σνάιντερ, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις. «Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να οδηγήσει για επιπλέον έξι μήνες έως έναν χρόνο».

Τα αποτελέσματα έρχονται περίπου δύο μήνες αφότου οι δύο φαρμακευτικές εταιρείες είχαν δημιουργήσει διεθνές ενδιαφέρον, όταν είχαν ανακοινώσει προκαταρκτικά στοιχεία ότι το lecanemab μείωσε κατά 27% – σε σχέση με ένα εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) – τη γνωστική και λειτουργική εξασθένηση σε μια κλινική δοκιμή τελικού σταδίου σε σχεδόν 1.800 ασθενείς 50-90 ετών που βρίσκονταν στο αρχικό στάδιο της νόσου.

Περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ πάσχουν από Αλτσχάιμερ, το οποίο σταδιακά προσβάλλει περιοχές του εγκεφάλου που απαιτούνται για τη μνήμη, τη λογική, την επικοινωνία και τις καθημερινές εργασίες. Παγκοσμίως ο αριθμός των ασθενών με Αλτσχάιμερ αναμένεται να φθάσει τα 139 εκατομμύρια έως το 2050. Και άλλες εταιρείες βρίσκονται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης και δοκιμής αντισωμάτων κατά των πλακών της νόσου, όπως τα gantenerumab της Roche και donanemab της Eli Lilly.

Πηγή: Reuters, AFP

Διαβάστε επίσης:

Διεθνής Τύπος: Ελπίδες για φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ – Αίτημα για παραπάνω χρηματοδότηση στον γερμανικό στρατό

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter