Αμερικανικές Εκλογές: Μάχη χωρίς οίκτο και ιδεολογία

Αμερικανικές Εκλογές: Μάχη χωρίς οίκτο και ιδεολογία

Ο Τραμπ επενδύει στην οικογενειοκρατία, ενώ ο Μπάιντεν στρίβει προς τον «λαϊκισμό» και στην ακροδεξιά ατζέντα

Οι δύο μονομάχοι στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη την τυπική αναγνώριση της υποψηφιότητάς τους από τα συνέδρια των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών τα οποία θα γίνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αντίστοιχα. Ομως τις προηγούμενες μέρες ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν εξασφάλισαν τον απαιτούμενο αριθμό των συνέδρων και έτσι τα επιτελεία τους και οι ίδιοι ετοιμάζονται για τον οκτάμηνης διάρκειας πολιτικό… πόλεμο φθοράς που έρχεται.

Η μάχη του Νοεμβρίου θα είναι η πρώτη ρεβάνς μεταξύ των ίδιων υποψηφίων σε δύο σερί αναμετρήσεις εδώ και 70 περίπου χρόνια. Οπως όλα δείχνουν, θα είναι η ακριβότερη της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας και αναμένεται να βαθύνει περαιτέρω τον διχασμό εντός κι εκτός των ΗΠΑ τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Ηδη το επίπεδο τοξικότητας της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα έχει χτυπήσει κόκκινο, καθώς αμφότεροι προχωρούν σε προσωπικές επιθέσεις για την ηλικία του άλλου, για το ψεύδισμα που μπορεί να έχει αλλά και για την πνευματική του κατάσταση.

Σε πρακτικό επίπεδο ο Τραμπ ετοιμάζει το έδαφος με την ίδια λογική με την οποία κυβέρνησε επί τέσσερα χρόνια τις ΗΠΑ: αλώνει τους θεσμούς τοποθετώντας σε κρίσιμες θέσεις είτε μέλη της άμεσης οικογένειάς του είτε άτομα της απόλυτης εμπιστοσύνης του.

Μόνο με συγγενείς και φίλους ο Τραμπ

Κανείς δεν θα ξεχάσει ότι την περίοδο της προεδρίας του νούμερο δύο μετά τον ίδιο ουσιαστικά δεν ήταν ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς αλλά οι δύο στενοί του σύμβουλοι: η κόρη του Ιβάνκα Τραμπ και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ. Κανείς επίσης δεν θα ξεχάσει πώς ο Τραμπ μεθόδευσε τις τοποθετήσεις τριών δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αλλάζοντας την παραδοσιακή ισορροπία δυνάμεων σε αυτό, με στόχο, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες αποφάσεις του δικαστηρίου (για τις αμβλώσεις, αλλά και για τις δικές του νομικές περιπέτειες), να μπορεί να επηρεάζει την πολιτική ζωή διά της Δικαιοσύνης και να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση ακόμη και μετά την ήττα του στις εκλογές του 2020.

Σε μια αντίστοιχη κίνηση, πριν καλά καλά λάβει το χρίσμα, ο Τραμπ επέβαλε στην Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων (RNC) τη… νύφη του και σύζυγο του γιου του Ερικ, Λάρα Τραμπ και τον έμπιστό του Μάικλ Γουάτλι. Λίγα 24ωρα αργότερα περισσότερα από 60 στελέχη της επιτροπής, που προφανώς δεν ήταν φανατικοί τραμπικοί ή καλύτερα ήταν απλώς Ρεπουμπλικάνοι και δεν είχαν ενστερνιστεί την «ιδεολογία» «Κάντε την Αμερική μεγάλη ξανά» (Make America Great Again – MAGA), είδαν την πόρτα της εξόδου. Οι θέσεις τους θα καλυφθούν από άτομα της καμπάνιας του ίδιου του προέδρου Τραμπ, πολλά εκ των οποίων όμως θα διατηρήσουν τις θέσεις τους και στην καμπάνια. Στην ουσία ο Τραμπ προχώρησε σε αυτό που στο επιχειρείν ονομάζεται συγχώνευση: εν προκειμένω ενός εθνικού κομματικού οργάνου με την ομάδα της πολιτικής εκστρατείας υποψήφιου προέδρου.

Η λογική της «αντικατάστασης» αποτελεί κεντρικό αφήγημα της τραμπικής προεκλογικής μηχανής, που μάλιστα εκφράζεται ήδη μέσω του «Project 2025», σύμπραξης πολιτικών οργανώσεων και think tanks που στηρίζουν την υποψηφιότητα Τραμπ και θέλουν να αναλάβουν τις θέσεις των υπαλλήλων και των στελεχών των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στην Ουάσινγκτον.

Παρά τη δυστοπική αυτή λογική που ο Τραμπ φέρνει στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ αλλά και διεθνώς, συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις του διαδόχου του στην προεδρία της χώρας Μπάιντεν. Στην τελευταία μέτρηση του Πανεπιστημίου του Suffolk για λογαριασμό της «USA Today» ο Τραμπ προηγείται με 40% έναντι 38% του αντιπάλου του, με περιθώριο λάθους όμως της μέτρησης πάνω από 3%.

Προσλήψεις για την καμπάνια Μπάιντεν

Από την άλλη, οι αρμόδιοι της εκστρατείας του προέδρου Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις για την επανεκλογή τους ανακοίνωσαν τις προηγούμενες ημέρες την πρόσληψη 350 επιπλέον στελεχών για να τρέξουν την καμπάνια, αλλά και το άνοιγμα 100 τοπικών γραφείων σε ολόκληρη τη χώρα.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγο μετά την ιδιαίτερα οξεία ετήσια ομιλία του προέδρου Μπάιντεν για την κατάσταση του έθνους (SOTU). Οπως προκύπτει, ο Μπάιντεν σε αυτήν τη φάση της πολιτικής εκστρατείας του επικεντρώνεται σε μια εφ’ όλης της ύλης σύγκριση με τις πολιτικές του προκατόχου του. Προσπαθεί να αλλάξει το αφήγημα που προωθείται, ότι δηλαδή η οικονομία ήταν σε καλύτερη κατάσταση επί Τραμπ, παρέχοντας στοιχεία γι’ αυτό, μιλάει σκληρά για τη μετανάστευση, βάζει ψηλά στην ατζέντα το θέμα των αμβλώσεων και παίζει το χαρτί του κινδύνου που αποτελεί ο Τραμπ για την ίδια τη δημοκρατία. Η τακτική που φαίνεται να ακολουθεί είναι να χρησιμοποιήσει «λαϊκισμό» για να κερδίσει τον Τραμπ στο ίδιο του το γήπεδο.

Στόχος του είναι το 40% των Αμερικανών ψηφοφόρων που δεν ταυτίζονται με κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα και θα ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές.

Διαβάστε επίσης: Washington Post: «Ο Τραμπ απειλείται με οικονομική καταστροφή – Θα μπορούσε να κηρύξει πτώχευση»

Τραμπ: Μιλά ακόμη και για απέλαση του Χάρι από τις ΗΠΑ λόγω ναρκωτικών

Σε μπελάδες ο Τραμπ – Πιθανή η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων για τα πρόστιμα 454 εκατ. δολαρίων

ΗΠΑ: Θρίλερ για τον Λευκό Οίκο – Τι έδειξε η νέα δημοσκόπηση του Reuters

Τζο Μπάιντεν: Αιχμηρά σχόλια κατά Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter