«Αν πεθάνει ο Ναβάλνι…»: Η προειδοποίηση Μπάιντεν σε Πούτιν

«Αν πεθάνει ο Ναβάλνι…»: Η προειδοποίηση Μπάιντεν σε Πούτιν
Mikhail Metzel/Pool Photo via AP

Το ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τη Ρωσία, εάν ο φυλακισμένος επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι πεθάνει στη φυλακή, είχε καταστήσει σαφές στον Βλαντιμίρ Πούτιν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα, στις 17 Ιουνίου 2021, μετά τη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ – Ρωσίας στη Γενεύη της Ελβετίας, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει πως προειδοποίησε τον Πούτιν, ότι «οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές», χωρίς να διευκρινίσει σε τι ενέργειες θα προχωρούσε.

«Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί, αν ενώ υποστηρίζει (σ.σ. ο Πούτιν) ότι δεν σκοπεύει να βλάψει τον Ναβάλνι… και όλα εκείνα που αναφέρει για να δικαιολογήσει τη μεταχείριση του, τελικά πεθάνει στη φυλακή; Είναι θέμα εμπιστοσύνης», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.

Τα σχόλια του Μπάιντεν έγιναν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Έκτοτε, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία.

Η αιτία θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου σε ηλικία 47 ετών σε μια φυλακή στην Αρκτική, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Η υγεία του είχε επιδεινωθεί μετά από την απεργία πείνας στην φυλακή και την απόπειρα δολοφονίας του μέσω δηλητηρίασης με το νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ το 2020.

Ζελένσκι: «Είναι προφανές, τον σκότωσε ο Πούτιν»

Ανάμεσα σε πολλούς διεθνείς ηγέτες που κατηγόρησαν τη Ρωσία για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους: «Είναι προφανές: τον σκότωσε ο Πούτιν, όπως χιλιάδες άλλοι βασανίστηκαν και μαρτύρησαν από αυτό το ένα όν.

Τον Πούτιν δεν τον ενδιαφέρει ποιος πεθαίνει, αρκεί να διατηρήσει τη θέση του. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να διατηρήσει τίποτα. Ο Πούτιν πρέπει να χάσει τα πάντα και να λογοδοτήσει για όσα έκανε».

Διαβάστε επίσης: Αλεξέι Ναβάλνι: «Ήταν ζωντανός, υγιής και χαρούμενος» καταγγέλλει η μητέρα του – Ερωτήματα για τον ξαφνικό θάνατο

Ρωσία: Δηλητηριάσεις, αεροπορικά δυστυχήματα και πτώσεις – Ιστορίες των αντιπάλων του Πούτιν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter