Anadolu: Η Γερουσία των ΗΠΑ ανοίγει τον δρόμο για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Anadolu: Η Γερουσία των ΗΠΑ ανοίγει τον δρόμο για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Ως ακόμη ένα φιάσκο της εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκη θα μπορούσε να καταγραφεί η είδηση που μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, και σύμφωνα με την οποία γίνεται λόγος για άρση των δύο όρων που είχαν θέσει οι ΗΠΑ για την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Οι δύο όροι ήταν ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά F-16 για να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και ότι η πώληση θα είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.

Προς το παρόν, τα τουρκικά ΜΜΕ δεν υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες της εξέλιξης αυτής, ενώ σιγή ιχθύος τηρούν τα αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων, με πληροφορίες πάντως να θέλουν το τελικό κείμενο να αποφασίζεται κατόπιν διαπραγματεύσεων Βουλής και Γερουσίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανεξάρτητα από το NDAA, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ διατηρεί το δικαίωμα ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας να προβάλει βέτο στην έγκριση αμυντικών συμβάσεων.

Το τελικό κείμενο του αμυντικού προυπολογισμού θα αποφασιστεί μετά από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δυο Σώματα. Σε σχέση με την τροπολογία Μενέντεζ ειδικότερα, εξέφρασαν επιφυλάξεις οι Ρεπουμπλικάνοι συμπρόεδροι των Επιτροπών Διεθνών και Άμυνας της Γερουσίας, σύμφωνα όμως με πληροφορίες υπάρχουν και παρασκηνιακές πιέσεις από την κυβέρνηση για να μην περάσουν οι τροπολογίες, όχι απαραίτητα για να προχωρήσει στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, αλλά για να μπορεί να έχει τον τελικό λόγο σε τέτοιου είδους αποφάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Νέα τροπολογία Μενέντεζ για μπλόκο στην πώληση F-16 στην Τουρκία

ΗΠΑ: Πέρασε η τροπολογία που μπλοκάρει την πώληση F-16 στην Τουρκία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter