Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Διεθνούς Βραβείου Booker 2024

Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Διεθνούς Βραβείου Booker 2024

Στη φετινή βραχεία λίστα του βραβείου συγκαταλέγονται βιβλία από τρεις ηπείρους και έξι χώρες τα οποία είναι γραμμένα σε έξι γλώσσες. Σύμφωνα με την επιτροπή τα βιβλία της λίστας «αφορούν την τρέχουσα πραγματικότητα του ρατσισμού και της καταπίεσης, της παγκόσμιας βίας και της οικολογικής καταστροφής».

Οι φετινοί υποψήφιοι για το Διεθνές Βραβείο Booker είναι οι Γερμανίδα Τζένι Έρπενμπεκ («Kairos», τα βιβλία της στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καστανιώτη), ο Νοτιοκορεάτης Χουάνγκ Σοκ-Γιόνγκ («Mater 2-10»), η Σουηδή Ία Γκένμπεργκ («The Details»), η Δανέζα Γιέντε Ποστούμα  («What I’d Rather Not Think About») και η Ιταλίδα Βερόνικα Ράιμο («Lost on Me»), ο Βραζιλιάνος Ιταμάρ Βιέιρα Τζούνιορ («Crooked pillow», σύντομα θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Αίολος με τον τίτλο «Στραβό αλέτρι», σε μτφρ. Μαρίας Παπαδήμα) και η Αργεντινή Σέλβα Αλμάδα («Not a river», τη γνωρίσαμε πέρυσι με το βιβλίο της «Ο άνεμος που σαρώνει» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, μτφρ Αγγ. Βασιλάκου). Πρόεδρος της φετινής επιτροπής είναι η συγγραφέας Έλενορ Γουότχελ.

Τα Διεθνή Booker απονέμονται κάθε χρόνο στα έργα της πεζογραφίας που είναι γραμμένα σε οποιαδήποτε γλώσσα πέραν της αγγλικής, τα οποία μεταφράζονται στα αγγλικά και κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ιρλανδία.

Το όνομα του νικητή θα γίνει γνωστό στις 21 Μαΐου σε ζωντανή online μετάδοση. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 λιρών, το οποίο μοιράζεται ανάμεσα στον νικητή συγγραφέα και τον μεταφραστή. Πέρυσι το βραβείο απονεμήθηκε στον Βούλγαρο συγγραφέα και ποιητή Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ (Georgi Gospodinov) για το έργο του «Χρονοκαταφύγιο».

Διαβάστε επίσης:

Άγιοι Ανάργυροι: Επιστρέφει στον Κορυδαλλό ο 39χρονος γυναικοκτόνος

Διόνυσος: Μαθητές μαγειρεύουν και διαχειρίζονται μόνοι τους το κυλικείο του σχολείου!

Έγκλημα Τέμπη: Κατηγορούμενη για την 717 εγκαλεί την… Ευρωπαία Εισαγγελέα – Ζητεί έκπτωση από το αξίωμά της

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter