Ανάπλαση «γαλάζιας» μπίζνας και ομερτά για τον Μπακογιάννη

Ανάπλαση «γαλάζιας» μπίζνας και ομερτά για τον Μπακογιάννη

Η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία ώστε να συνεχίσει να έχει τον έλεγχο της εταιρείας, η οποία μέχρι τώρα υλοποιούσε έργα αστικής ανάπτυξης στην πρωτεύουσα, και να αφαιρέσει από τον νέο δήμαρχο κάθε αρμοδιότητα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πρώτη μέρα της το 2019 έως και σήμερα κατά τη δεύτερη θητεία της ακολουθεί κατά γράμμα τη λογική ότι οι μπίζνες είναι πάνω από όλα. Αυτή η αντίληψη διέπει και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της και διαπερνά τις πολιτικές επιλογές της σε κάθε πεδίο, από την κεντρική διοίκηση έως και την αυτοδιοίκηση, όπου κονδύλια πηγαινοέρχονται. Μάλιστα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει οι επικεφαλής οργανισμών και φορέων του δημοσίου αλλά και της τοπικής διοίκησης να ενώνονται με γαλάζιο νήμα και οι διαχειριστές χρηματοδοτήσεων –είτε από τον κρατικό κορβανά είτε/και από τις κοινοτικές πηγές– να είναι «δικά τους παιδιά».

Εμβληματική περίπτωση νομοθετικά βίαιης επιβολής κυβερνητικού στάτους, με φόντο και μεγαλοκατασκευαστικά επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι η υπόθεση της Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ. Η κυβέρνηση της ΝΔ τη μετονόμασε απλώς σε Ανάπλαση ΑΕ και τη μετέβαλε σε εταιρεία που σχεδιάζει και υλοποιεί αστικές παρεμβάσεις όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε όλη τη χώρα. Αλλαξε το καταστατικό της και όρισε ότι θα έχει πλέον τα ηνία κάποια προσωπικότητα επιστημονικού κύρους και δεν θα προΐσταται στο ΔΣ όπως γινόταν μέχρι πρότινος ο δήμαρχος Αθηναίων. Ετσι, το Μαξίμου απέτρεψε να περάσει η εταιρεία σχεδιασμού και υλοποίησης έργων αστικής ανάπτυξης στα οποία εμπλέκονται κατασκευαστικές επιχειρήσεις στα χέρια του νέου δημάρχου Χάρη Δούκα, στελέχους του ΠΑΣΟΚ που είχε και την επίσημη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις δημοτικές εκλογές, ο οποίος εμφανίστηκε μάλιστα «απειλητικός», προειδοποιώντας ότι θα κάνει ελέγχους των πεπραγμένων της απερχόμενης δημοτικής αρχής υπό τον Κώστα Μπακογιάννη. Η τροπολογία για την Ανάπλαση ΑΕ, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, πέρασε στη Βουλή μόνο με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Διαβάστε επίσης – Συμφωνητικό 5 εκατ. ευρώ πριν την εκπνοή της προεδρίας Μπακογιάννη – Στον εισαγγελέα η υπόθεση της Ανάπλασης ΑΕ

«Για έλεγχο των έργων και να κόβει κορδέλες»

Εχει ενδιαφέρον η διάσταση που δίνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος επισημαίνει στο Documento ότι οι ρυθμίσεις της ΝΔ για την Ανάπλαση ΑΕ «αποτελούν ένα χαρακτηριστικό δείγμα θεσμικού τερατουργήματος». Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνει, με έδρα την Αθήνα η εταιρεία θα κάνει σχεδιασμό και αναπλάσεις σε άλλες πόλεις της χώρας, ενώ για έργα στην Αθήνα δεν θα έχει λόγο θεσμικά ο Δήμος Αθηναίων!

Παράλληλα, κατά τον Γ. Καμίνη, η υπόθεση της Ανάπλαση ΑΕ καταδεικνύει «την προσπάθεια της ΝΔ να επιβάλει τις επιδιώξεις της, καθιστώντας την εταιρεία εργαλείο κυβερνητικής παρέμβασης χωρίς να έχει επικεφαλής ένα δήμαρχο μη συμβατής πολιτικής και αξιακής αντίληψης με τη δική της». Ολα αυτά γίνονται με «πρωταρχικό σκοπό», όπως τονίζει στο Documento ο Γ. Καμίνης, «να γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού με τις εταιρείες που έχει συμφωνήσει ή είναι υπό διαπραγμάτευση, ενώ ταυτόχρονα να προχωρήσουν άλλα σημαντικά έργα στα οποία εμπλέκονται μεγάλες κατασκευαστικές». Συνοπτικά, σημειώνει, «αυτό που θέλει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι να έχει τον έλεγχο των έργων και να κόβει κορδέλες».

«Καθεστωτική λογική, να σηκώσουμε ανάστημα»

Για τις στοχεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ που ψήφισε το νέο καθεστώς της Ανάπλαση ΑΕ ο δήμαρχος Αθηναίων Χ. Δούκας δηλώνει στο Documento: «Ο σκανδαλώδης νόμος που ψηφίστηκε λίγες ώρες προτού κλείσει η Βουλή για τις γιορτές –και ενώ ήταν σε εξέλιξη η μετάβαση στον δήμο της Αθήνας– αποδεικνύει μια καθεστωτική νοοτροπία που πρέπει να βρει απέναντί της όλη την αυτοδιοίκηση.

Πρόκειται για μία αντίληψη που θεωρεί ότι οι δήμαρχοι είναι “πελάτες” της κυβέρνησης και δεν θα έπρεπε να έχουν στα χέρια τους τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρειάζονται για να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών. Σε αυτό τον συγκεντρωτισμό πρέπει να σηκώσουμε ανάστημα.
Εχουμε χρέος απέναντι στους δημότες να συμμετέχουμε ισότιμα στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να εξασφαλίσουμε ότι θα επικρατούν διαφάνεια και λογοδοσία, υπηρετώντας το όραμά μας για μια ισχυρή και ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση».

Κ. Μπακογιάννης για «Περίπατο» και Δούκα

Είναι αξιοσημείωτο ότι την ίδια ώρα που είχε ξεσηκωθεί σάλος για την τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ το μόνο που βρήκε να πει ο απελθών δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης είναι ότι ο «Μεγάλος περίπατος» της Πανεπιστημίου δεν περιλαμβάνεται στα έργα της Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ και ότι γενικώς αποδέχεται ασμένως κάθε οικονομικό έλεγχο πεπραγμένων. Απλώς απάντησε, όπως χαρακτηριστικά λέει σε συνομιλητές του, στις αναφορές του Χ. Δούκα οι οποίες κρίνει ότι τον αφορούσαν, σε αντίθεση με το περιεχόμενο και τις αλλαγές της τροπολογίας για την Ανάπλαση ΑΕ οι οποίες ο Κ. Μπακογιάννης θεωρεί ότι «αφορούν ζητήματα μεταξύ της κυβέρνησης και του Χ. Δούκα».

Εμφανώς επιχειρεί να διαχωρίσει πολιτικά τη θέση του από τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οταν τον ρωτούν αν θέλει να αναλάβει επικεφαλής στον νέο οργανισμό/εταιρεία που συνέστησε η κυβέρνηση της ΝΔ διευρύνοντας τους σκοπούς της σε όλη την Ελλάδα, οι συνομιλητές του τονίζουν ότι ο Κ. Μπακογιάννης απαντά: «Ούτε μου έχει περάσει από τον νου κάτι τέτοιο ούτε θα ήθελα και ούτε θα δεχόμουν κάτι τέτοιο στην υποθετική περίπτωση που μου προτεινόταν, ούτε… ούτε…».

Η σπουδή των αναθέσεων πριν από την αλλαγή

Η πολυσχιδής δραστηριότητα της εταιρείας στην Αθήνα με μελέτες και έργα εκατομμυρίων βρίσκεται στο επίκεντρο. Μάλιστα, εν μέσω των αντιδράσεων για τη νομοθετική παρέμβαση προκάλεσε ερωτήματα η σπουδή της εταιρείας να υπογράψει στις 19 Δεκεμβρίου 2023 συμφωνητικό ανάθεσης σε εργολάβο του έργου για την «Αποκατάσταση κτιρίου στέγασης της ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas», ύψους 4.873.400 ευρώ – το θέμα αποκάλυψε ο ενημερωτικός ιστότοπος Newsbreak.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ είχε συσταθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018 με καθοριστική τη συμβολή του Χρήστου Σπίρτζη και του Αλέκου Φλαμπουράρη και με πρόεδρο του ΔΣ τον καθηγητή ΕΜΠ Νίκο Μπελαβίλα. Εκείνη την εποχή είχαν υπάρξει τριβές με τον τότε δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη, ο οποίος διεκδικούσε να προΐσταται εκ της ιδιότητάς του και δεν δέχτηκε να μετέχει ως απλό μέλος όπως οριζόταν. Αργότερα, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση η ΝΔ, όρισε ως πρόεδρο του ΔΣ τον τότε δήμαρχο Κ. Μπακογιάννη και σήμερα, μετά την ήττα Μπακογιάννη στις δημοτικές εκλογές του 2023 και την εκλογή του Χ. Δούκα, η κυβέρνηση άλλαξε το καταστατικό ώστε να μην είναι επικεφαλής ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Τα €12 εκατ. πήγαν σε αναθέσεις»

Ο Ν. Μπελαβίλας, καθηγητής στο ΕΜΠ και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ το 2018-19, σημειώνει ότι «πρόκειται ξεκάθαρα για σχέδιο αφαίρεσης του ελέγχου από την αυτοδιοίκηση, ειδικά από τον Δήμο Αθηναίων. Ας είμαστε καθαροί: εμμέσως και από την Περιφέρεια Αττικής, από την οποία είχε αφαιρεθεί η αρμοδιότητα το 2020, τότε που ανέλαβε την Ανάπλαση Αθήνας ο Κ. Μπακογιάννης».
Σε σχετική ερώτηση ο ίδιος εκτιμά ότι αν γίνει διαχειριστικός έλεγχος, «θα αποκαλύψει συνήθεις ιστορίες». Αναφερόταν στα 12 εκατ. ευρώ που είχαν μείνει στα ταμεία ως προίκα για την ανάπλαση των προσφυγικών πολυκατοικιών και εξηγεί: «Τα χρήματα από τα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας δεν πήγαν στα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να υπάρξει έλεγχος, κραυγάζει το ίδιο το γεγονός. Υποθέτω ότι θα πήγαν σε μισθοδοσίες, αναθέσεις και διάφορων τύπων έργα τα οποία δεν είχαν σχέση με τη μητροπολιτική θεματολογία η οποία είχε τεθεί στον ιδρυτικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2018».

Οι μεγάλες δουλειές της Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ

Οι παρεμβάσεις της Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει, αφορούσαν έργα ιδίως στο κέντρο της Αθήνας με έμφαση στις περιοχές του εμπορικού τριγώνου και των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Σταδιακά υπήρξε ενίσχυση των εργασιών που αναλάμβανε η εταιρεία με πρόεδρο του ΔΣ τον Κ. Μπακογιάννη και διευθύνοντα σύμβουλο τον Χρόνη Ακριτίδη, που υπήρξε στενός συνεργάτης της Ντ. Μπακογιάννη.

Ο προϋπολογισμός της –εκτός Γενικής Κυβέρνησης– Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ το 2021 αφορούσε έσοδα 341.800 ευρώ και έξοδα 3.987.213 ευρώ (δηλαδή ισοζύγιο -3.645.413 ευρώ), ενώ ο προϋπολογισμός της εταιρείας για το έτος 2023 αφορούσε έσοδα 4.242.700 και έξοδα ύψους 7.203.500 ευρώ (ισοζύγιο -2.960.800 ευρώ).

Η Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ μπορούσε κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης να αξιοποιεί εγκαταλελειμμένα, κενά ή ανενεργά κτίρια καθώς και ακάλυπτους χώρους μεταξύ πολυκατοικιών, να αποκαθιστά διατηρητέα κτίρια και νεότερα μνημεία, να αναλαμβάνει δράσεις ενίσχυσης της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, να εκτελεί έργα ή να αναθέτει σε τρίτους έργα ανάπλασης, να διενεργεί αρχιτεκτονικούς διαγωνισμών κ.λπ.

Εχουν προκηρυχθεί από την Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για την ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων γύρω από τους νέους σταθμούς του μετρό, όπως και για την κατασκευή Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών.

Επίσης, μεταξύ άλλων έχουν γίνει προκηρύξεις ανοιχτών διαγωνισμών (πλέον ΦΠΑ 24%) για:

«Προμήθεια και φύτευση δέντρων προς εμπλουτισμό των κοινόχρηστων χώρων πράσινου του Δήμου Αθηναίων», εκτιμώμενης αξίας 1.612.023,50 ευρώ.

«Ανάπλαση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Ολγας του Δήμου Αθηναίων», εκτιμώμενης αξίας 5.872.130,39 ευρώ. (Φωτογραφία)
Εκπόνηση μελέτης για σύνταξη και κύρωση ενιαίας πράξης εφαρμογής στην περιοχή του Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο έργων στην περιοχή ΙΙ της Διπλής Ανάπλασης καθώς και στην ευρύτερη περιοχή αυτής στον Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων, εκτιμώμενης αξίας 300.908,13 ευρώ.

«Εργασίες απορρύπανσης μπαζών και γεωτεχνική αποκατάσταση (δυναμική συμπύκνωση) του εδάφους σε έκταση εμβαδού 9.290 τ.μ. για χώρους άθλησης εντός των ορίων της Διπλής Ανάπλασης (Περιοχή Ανάπλασης ΙΙ) στην περιοχή του Ελαιώνα Δήμου Αθηναίων», εκτιμώμενης αξίας 499.660,97 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Δούκας κατά Μπακογιάννη: «Εκδικητική η τροπολογία – Να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες της Αθήνας» (Video)

«Ψηφίσατε Δούκα; Θα τιμωρηθείτε!» – Ο Παύλος Γερουλάνος για την αλαζονεία Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter