«Ανάσα» για τον Ερντογάν – Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επενδύουν 10 δισ. δολάρια στην τουρκική οικονομία

«Ανάσα» για τον Ερντογάν – Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επενδύουν 10 δισ. δολάρια στην τουρκική οικονομία

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτέλεσαν τελικά τη σανίδα σωτηρίας που αναζητούσε απελπισμένα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που βλέπει την χώρα να οδεύει στο χείλος της χρεοκοπίας.

Η επίσκεψη του πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν στην Τουρκία και το  πακέτο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έφερε μαζί του και το οποίο θα επενδύσει στην χώρα προσέφερε αναμφισβήτητα ανακούφιση στον Ερντογάν ο οποίος τις τελευταίες ημέρες βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο καθώς έβλεπε την τουρκική λίρα να κατακρημνίζεται και την οργή του λαού να μεγαλώνει.

Και μόνο η παρουσία του πρίγκιπα και η είδηση των επενδύσεων βοήθησαν στην ενίσχυση της λίρας έναντι του ευρώ και του δολαρίου κατά 5%.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν εννέα μνημόνια κατανόησης και συνεργασίας των κρατικών επενδυτικών funds και των τραπεζών τους, με τον υπουργό Βιομηχανίας του Άμπου Ντάμπι να δηλώνει πως βρισκόμαστε «σε μία νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο χωρών».

Άγκυρα και Εμιράτα είναι σε ανοιχτή σύγκρουση με αγεφύρωτες διάφορες σε όλα τα καίρια ζητήματα εδώ και χρόνια. Οι σχέσεις τους πήραν αυτή την ψυχροπολεμική τροπή μετά από το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης και της τουρκικής υποστήριξης στην Μουσουλμανική Αδελφότητα. Το Άμπου Ντάμπι δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του, ανταπαντώντας με απαξιωτικές αναφορές για την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η επίσκεψη «δώρο» όμως του πρίγκιπα των Εμιράτων σηματοδοτεί το τέλος της εποχής αυτής όπως φαίνεται.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Ξεχειλίζει η οργή ενώ η λίρα κατακρημνίζεται- Διαδηλώσεις, συλλήψεις και καταστολή (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter