Αναστροφή οργάνων, κήλες, προπτώσεις: Όταν τα όργανα του σώματος δεν βρίσκονται πάντα στη θέση τους

Αναστροφή οργάνων, κήλες, προπτώσεις: Όταν τα όργανα του σώματος δεν βρίσκονται πάντα στη θέση τους

Τα όργανα στο ανθρώπινο σώμα τείνουν να βρίσκονται σε μια καθορισμένη σειρά και θέση, πράγμα που είναι χρήσιμο για τη διάγνωση ορισμένων παθήσεων. Όποιος πάσχει από σκωληκοειδίτιδα ή πέτρες στη χολή, για παράδειγμα, θα δείξει στον γιατρό πού ακριβώς πονάει.

Μερικές φορές, όμως, τα όργανα είναι πιθανό να καταλήξουν σε… «λάθος» μέρος. Περιπτώσεις όπου τα όργανα του σώματος μπορούν να μετακινηθούν από τις συνηθισμένες θέσεις τους, περιγράφει δημοσίευμα του Conversation.

Αναπτυξιακά, μία από τις μεγαλύτερες ανωμαλίες ενός οργάνου είναι η δεξτροκαρδία, όπου η καρδιά, αντί να είναι ελαφρώς προς τα αριστερά, γυρίζει προς τα δεξιά. Αυτό είναι ένα αρκετά σπάνιο περιστατικό, καθώς περίπου ένας στους 12.000 ανθρώπους γεννιούνται με δεξτροκαρδία.

Οι ασθενείς με την εν λόγω πάθηση ελλείψει άλλων ανωμαλιών, θα ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, με το μόνο «σύμπτωμα» να είναι η διαφορετική παρατήρηση στο Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ).

Όμως, σε μερικούς ανθρώπους, ολόκληρο το περιεχόμενο της κοιλιάς και του θώρακα θα μπορούσε να αναστραφεί προς την αντίθετη πλευρά, ένα φαινόμενο που ονομάζεται αναστροφή οργάνων (situs inversus totalis).

Γνωστά παραδείγματα επωνύμων με αυτό το χαρακτηριστικό, είναι οι τραγουδιστές Ντόννυ Όζμοντ, Ενρίκε Ιγκλέσιας και η ηθοποιός Κάθριν Ο’ Χάρα. Στην περίπτωση του Όζμοντ, η αναστροφή οργάνων διαγνώστηκε όταν η σκωληκοειδίτιδά του αγνοήθηκε, επειδή πονούσε στα αριστερά, αντί στην κανονική θέση, στα δεξιά .

Τα άτομα με αυτή την πάθηση μπορεί να μην παρατηρήσουν ποτέ συμπτώματα εάν είναι υγιή. Πράγματι, υπάρχουν αναφορές για άτομα που ζουν πολύ περισσότερο από το μέσο προσδόκιμο ζωής και η διάγνωση γίνεται μετά θάνατον .

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, τα άτομα με situs inversus totalis μπορεί να έχουν λεβοκαρδία , ανατρέποντας την καρδιά και τους πνεύμονές τους πίσω στην «κανονική» αριστερή διάταξη. Οι μόνες περιπτώσεις όπου το προσδόκιμο ζωής επηρεάζεται, είναι εάν υπάρχουν άλλα καρδιακά προβλήματα.

Ένα όργανο που έχει τη συνήθεια να εμφανίζεται μακριά από εκεί που θα έπρεπε, είναι τα δόντια. Σε αρκετούς ανθρώπους έχουν αναπτυχθεί δόντια στη μύτη τους , προκαλώντας ποικίλα συμπτώματα όπως ρινορραγία και μόλυνση.

Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις δοντιών, που βρέθηκαν ακόμη και στην κόγχη των ματιών, τα οποία κάποιες φορές μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρεθούν.

Κήλες και προπτώσεις

Μερικές φορές τα όργανα του σώματος βρίσκονται σε λάθος θέση λόγω ενός επίκτητου και όχι αναπτυξιακού προβλήματος, όπως η κήλη. Κήλη ονομάζεται η πρόπτωση ή αλλιώς προβολή ενδοκοιλιακού οργάνου (συνήθως εντέρου ή επίπλουν) δια μέσου του κοιλιακού τοιχώματος. Κήλη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του τοιχώματος.

Η πλειοψηφία των κηλών αφορά τα λεγόμενα «ευαίσθητα σημεία» του κοιλιακού τοιχώματος, όπως είναι ο βουβωνικός πόρος (βουβωνοκήλη), ο ομφαλός (ομφαλοκήλη), ο μηριαίος δακτύλιος (μηροκήλη), η μέση γραμμή (επιγαστρική κήλη) και οι εγχειρητικές τομές (μετεγχειρητική κήλη).

Το διάφραγμα διατηρεί τα θωρακικά όργανα στο στήθος και τα κοιλιακά όργανα στην κοιλιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, αυτά τα όρια μπορούν να γίνουν αδύναμα, ή μια αύξηση της πίεσης (βήχας, φτέρνισμα ή καταπόνηση) μπορεί να αναγκάσει τα όργανα να μετακινηθούν. Το συκώτι, καθώς και μέρη του λεπτού και του παχέος εντέρου μπορεί να καταλήξουν πιο κοντά στο στήθος .

H διαφραγματοκήλη αποτελεί μία κήλη διαφορετικής μορφής από τις συνηθισμένες, καθώς εμφανίζεται εσωτερικά της κοιλίας, συνήθως ως προβολή του στομάχου εντός του θώρακα, μέσω του διαφράγματος. Είναι μία συχνή πάθηση καθώς αφορά το 10% του πληθυσμού άνω των 40 ετών, ενώ αγγίζει το 50% σε ανθρώπους άνω των 70 ετών.

Άλλα όργανα μπορεί να καταλήξουν σε λάθος μέρος μέσω της πρόπτωσης, ειδικά σε γυναίκες των οποίων η μήτρα μπορεί να πέσει στον κόλπο. Στην πιο σοβαρή περίπτωση, μπορεί να προεξέχει εξωτερικά από τον κόλπο. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού και ενέχει σημαντικό κίνδυνο.

Παράγοντες κινδύνου για πρόπτωση μήτρας περιλαμβάνουν πολλαπλούς κολπικούς τοκετούς, χρόνια δυσκοιλιότητα ενώ συναντάται κυρίως σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, ή υπέρβαρες γυναίκες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι αν και η αναστροφή οργάνων μπορεί να ακούγεται ως μία δυσάρεστη κατάσταση, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, καταλήγει το δημοσίευμα του Conversation.

Διαβάστε επίσης:

«Δίνει» Μητσοτάκη ο Κελέτσης – Με «έκοψε» γιατί δεν ψήφισα για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ανασχηματισμός: Καρατόμηση Θεοχάρη μετά την αποκάλυψη του Documento

Ανασχηματισμός: «Καρατόμηση» Αυγενάκη μετά τις αποκαλύψεις του Documento

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter