Αναταράξεις σε ΝΔ – ΔΗΣΥ φέρνει η αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

Αναταράξεις σε ΝΔ – ΔΗΣΥ φέρνει η αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

Αν και η κατάθεση του νομοσχεδίου που εκσυγχρονίζει τους θεσμούς της υιοθεσίας και της αναδοχής φάνηκε να προκαλεί ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, εν τέλει η ολοκλήρωση της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αντέστρεψε την εικόνα, φέρνοντας σε δυσμενή θέση ΝΔ και ΔΗΣΥ.

Η κοινή διαφοροποίηση των Ευάγγελου Βενιζέλου και Ντόρας Μπακογιάννη υπέρ της αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια άλλαξε άρδην τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Χαρακτηριστικό πως η εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνα Μάρκου, από την άκαμπτη θέση της καταψήφισης που εξέφραζε στις προηγούμενες συνεδριάσεις, σήμερα τόνισε πως η θέση του κόμματος παραμένει μεν αρνητική, αφήνοντας όμως το περιθώριο της ψήφου κατά συνείδηση. «Ως εισηγήτρια εκφράζω τώρα τη βάση της ΝΔ: Όταν έρθει η ώρα ο καθένας στην Ολομέλεια θα εκφράσει αυτό που θέλει», ήταν τα λόγια με τα οποία ανασκεύασε την αρχική κομματική στάση. Επί του πρακτέου, αυτό πολιτικά ερμηνεύεται ως διπλή γραμμή. Από τη μία, η θέση της βάσης είναι κατά και η ηγεσία του κόμματος μοιάζει ανεκτική σε παρεκκλίσεις, από την άλλη όμως όποιος υπερψηφίσει -σύμφωνα με τα λόγια της κ. Μάρκου- αυτομάτως ξεφεύγει από την γραμμή της βάσης του κόμματος!

Εξίσου θολό μοιάζει το τοπίο στο στρατόπεδο της ΔΗΣΥ. Η κατά μέτωπο και δημόσια σύγκρουση Βενιζέλου – Κωνσταντινόπουλου, την στιγμή δε που η κ. Γεννηματά ζητά εκλογές «εδώ και τώρα», αποτυπώνει πλήρως την εσωκομματική κατάσταση. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη νομική άποψη πως δεν γίνεται να επέλθει διάκριση ανάμεσα σε ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια για την αναδοχή, με τον κ. Κωνσταντινόπουλο να τον επικρίνει για διγλωσσία. Ακολούθησε η ανακοίνωση του κ. Βενιζέλου με την οποία ξεκαθάριζε πως δεν δέχεται μαθήματα αντιπολιτευτικής συνέπειας, προτρέποντας τον συνάδελφό του να… μαζευτεί! Με βάση και τα προαναφερθέντα, η εισηγήτρια του κόμματος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ήρε τις επιφυλάξεις που είχε παρουσιάσει, εκφράζοντας θετική γνώμη για το νομοσχέδιο και το επίμαχο άρθρο της αναδοχής. Ωστόσο, κι εκείνη άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να υπάρχουν ατιμώρητες διαφοροποιήσεις.

Μειώνονται οι διαφωνούντες στον ΣΥΡΙΖΑ

Έχουν μειωθεί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούσαν με τη διάταξη που προβλέπει αναδοχή και από ομόφυλα ζευγάρια. Πέρα από την περίπτωση της Παναγιώτας Βράντζα, ο Δημήτρης Βέττας διασαφήνισε πως τάσσεται υπέρ του μέτρου, μετά την υιοθέτηση της πρότασής του από την Θεανώ Φωτίου. «Θα βαδίσω στην μέση γιατί κι εσείς βαδίσατε στην μέση, αφού έγινε μερικώς αποδεκτή η άποψή μου» υποστήριξε, δηλώνοντας ότι κάνει άρση των επιφυλάξεών του για το νομοσχέδιο. «Το χειριστήκατε εξαιρετικά με έναν απλό τρόπο, ακούσατε» είπε προς την αν. υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σχολιάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις, αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν στο documentonews.gr ότι πολλοί από τους αρχικά διαφωνούντες βουλευτές του κόμματος επί της ουσίας ζητούσαν λεπτομερή συζήτηση του νομοσχεδίου προκειμένου να λυθούν οι απορίες και οι όποιες επιφυλάξεις τους.

«Ναι» από Παπαχριστόπουλο

Υπέρ της αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια τάσσεται ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, τηρώντας διαφορετική στάση από τα λοιπά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ που θα καταψηφίσουν το επίμαχο άρθρο. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως θα υπερψηφίσει, σεβόμενος την αντίθετη άποψη των λοιπών μελών της Κ.Ο. «Πρώτη φορά ακούμε ότι υπάρχουν γυναικολόγοι που εμπορεύονται αυτά τα παιδιά; Πρώτη φορά ακούμε ότι οικογένειες φτωχών ανθρώπων κάνουν παιδιά και τα εμπορεύονται; Πρώτη φορά ακούμε ότι γυναίκες από τις ανατολικές χώρες που η φτώχεια τις μαστίζει έρχονται σε επαφή με γιατρούς και γίνεται αυτή η φοβερή αγοραπωλησία;», ήταν τα αλλεπάλληλα ερωτήματα που απηύθυνε στα μέλη της αντιπολίτευσης που διαφωνούν. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter